15 september 2009

Mungbönor/dahl

Är en snabbkokt liten böna som är rik på protein, mineral och kostfiber. Används i grytor, soppor och sallader. Passar utmärkt till att grodda.

I Ayurvedisk matlagning används dessa oftast delade och skalade. Skalad och halverad böna heter på indiska dhal.
Mung dhal behöver inte blötläggas i förväg och kokar snabbt.
Dessa är näringsrika, lättsmälta, skapar vanligtvis inte gaser i magen som andra bönor lätt gör. De erbjuder en sträv smak. De innehåller kostfibrer och en hög halt av protein.

Mungbönor är en av de mest hyllade livmedlen i Ayurveda. Dessa är för alla tre energityper (doshor) och är super när de kombineras till med de grönsaker och kryddor som du får tips om i din konsultation.

Bönorna lämpar sig tillsammans med ris, quinoa, matvete, mathavre, dinkel och grönsaker. Oftast smaksätt dahlen med gurkmeja, ingefära och koriander, fänkål eller kummin tillsammans med ghee.

Näringsvärde per 100 g
Energi 1204 kJ/288 kcal
Protein 24 g
Kolhydrat 44 g
varav sockerarter 2 g
Fett 1,3 g
varav mättat 0,4 g
varav fleromättat 0,4 g
Kostfiber 16 g
Natrium 6 mg
Järn 7,7 mg
Kalium 1050 mg
Kalcium 118 mg
Magnesium 170 mg
Groddade bönor innehåller även C och E vitaminer.

Vi säljer ekologiska Mungdahl på Yogashala.
Mungbönsgroddar

1/2 kopp hela mungbönor,
Bönorna kommer att expandera minst 3 gånger sin ursprungliga storlek.
Du behöver: Ett durkslag, en kökshanduk, ett kraftigt gummiband eller snöre. En burk.

1. Rensa bönorna och ta bort ev. små stenar eller annat skräp.

2. Lägg bönorna i ett durkslag och skölj noga.

3. Låt bönorna ligga i vatten minst 8-10 timmar, häll bort vattnet, skölj och plocka bort de bönor som inte svällt. (Vattnet kan användas till blomvatten)

4. Vira in bönorna i en kökshanduk/pappershanduk.

5. Knyt runt med snöre eller gummiband.

6. Lägg handuken med bönorna i en burk och förvara mörkt.

7. Lägg bönorna på en varm plats i 24 timmar.

8. Kolla efter ca 24 timmar. Om du vill fortsätta grodda, lägg bönknytet i ett durkslag, skölj med vatten och upprepa punkterna 4-7.

I Ayurvedisk matlagning är böngroddar med ca 2,5 cm lång svans optimala.
När groddarna sköljes före tillagning åker de flesta skalen iväg, men det är helt ok att ha några kvar som dekoration.

04 september 2009

Kylande att dricka -för den som behöver

Him (betyder kylande på sanskrit)
1 liter kallt vatten
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk koriander
1 tsk mald lakritsrot
30-40 svarta sultan russin
1 tsk candis socker
Låt att detta dra över natten. Rör om. Mosa russin. Sila. Häll på flaska och drick under dagen.

03 september 2009

Söndags lunch

Vi äter god lunch tillsammans på söndag, efter yogan.
Hör av dig senast 10.30 på sms -om du vill vara med.
Vi delar på matkostnaderna.

Ayurvediskt, vegetariskt, mat som gör dig pigg och lycklig!

29 augusti 2009

Gult ris med mungbönor, morötter och haloumi

Basmatiris steks i ghee, krossad kardemumma, hackad soltorkad tomat, limeblad och kokas sedan i vatten.
Blanda riset med kokta mungbönor, morötter, haloumi, solrosfrö som steks i ghee tillsammans med gurkmeja, torkad ingefära samt lite grönsaksbuljong. Häll på lite vatten så att morötterna blir nästan mjuka.

Till detta: Buttermilk (1 del mild natruell yogurt + 3 delar vatten)

Ayurveda lunch på Yogashala

På söndag träffas vi och äter god varm vegetarisk mat, kl. 12 på Yogashala.
Den som vill kan vara med. Vi delar på matkostnaderna. Hör av dig på sms före 10.30, så att jag vet hur mycket mat som ska handlas.

25 augusti 2009

Yoga är

Att kunna släppa sina förväntningar och uppleva det som händer i närvaro av andetaget. Att stilla sinnet genom andning och fokus.

18 augusti 2009

Låt yoga bli en naturlig del i din vardag

Någon av de de tusen ursäkter, som dyker så fort du är på väg att ställa dig på yogamattan är aldrig viktigare för din hälsa än yoga, eftersom dessa ursäkter distraherar dig och avlägsnar dig från närvaro i kropp och sinne.
Det behövs rutiner i livet som ger plats för yoga. Det behövs tålamod för att övervinna de olika typer av motstånd som du bär på, mentala, känslomässiga eller fysiska. Påminn dig själv om den glädje som yogaövnignen ger, och märk så att det är vägen ifrån dessa motstånd. Att känna sig själv mer och uppleva att stressen försvinner är belöningen.

Genom mer övning i din egen takt, så krymper motståndet. Kroppen blir mer lyhörd för varje gång du övar, och det gör det enklare att förstå vad dessa motstånd faktiskt kommer ifrån. Ge dig själv en chans att få uppleva mer balans och hälsa. Ge dig själv en regelbunden yogaövning.

16 augusti 2009

Ayurveda är friskvård

Det vi gör är hur vi mår. Om du inte gillar frukt och grönt, se det som medicin och ta det för att hålla dig frisk.

Varför gör jag det som är osunt för mig, när jag vet att jag mår dåligt av det?
Vårt undermedvetna programerar oss, på vår resa till hälsa. Känslor och undermedvetna tankar skapar den undermedvetna kroppen. Hälsa är utveckling av människna, inte enbart frånvaro av sjukdom.

Medvetandets utveckling leder oss till ökad insikt, både i det inre och yttre seendet. Det handlar om att öka lyhördheten. Stress och slagg blockerar oss ifrån att uppleva oss själva.

Människan är ofta reaktionen av kroppens totala balans, något som kan vara svårt att se själv. Andra kan lättare peka på vad som behövs för min utveckling. Varje beteende har ett känslomänster kopplat till sig. Lås upp dig, från dina blockeringar. Minska avståndet från det du inte vill känna, för det vi har motstånd mot kommer att finnas kvar i våra liv.

Att leva i obalans är att leva med dåligt karma, och låta den dåliga sidan av oss tar över.

Yoga utan lidande

Om du verkligen vill lida mer än nödvändigt (och helt i onödan) så ska du se till att göra alla händelser och tankar så personliga som möjligt.

För att slippa lida i onödan, se saken i ett större perspektiv, se skillnad på sak och personlighet. Människan kan aldrig släcka ett begär genom att låta sinnena styra och ta över.

Yoga är att kontrollera sinnets förändringar. Yoga är 99% övning och 1% teori.

Mat som är balansernade för alla

Nautral kost för Vata, Pitta och Kapha.
Ris & Mungbönor

Kokta grönsaker: pumpa, sparris, viträttika, kronärtskocka, små äggplantor, zuccini, färsk majs, kapris, haricot vert.

Råa grönsaker: Färsk ingefära, kinakål, kapris.

Frukter: vindruva, russin, söta äpplen, honungs och vatten melon, kiwi, oliver, söt annanas, aprikos.

Mjölkprodukter: Ghee

Oljor: Ghee, Oliv olja

Nötter: Pumpa

Kryddor: korianderblad

Väl grönsaker från listan och laga en härlig lunchrätt.

Smaklig måltid!

13 augusti 2009

Nära livet


Ta en stund för dig själv. Fundera på hur nära livet du lever. Hur många timmar per dygn låter vi stressen eller våra rutiner föra oss framåt?

Vad är innebär det att leva nära livet?
För mig är det att vara uppmärksam, lyhörd och ödmjuk efter förutsättningarna.

Hur hittar du ditt liv?

06 augusti 2009

Mantra

Mantra är energi, en vibration, ett ljud som kontrollerar sinnet.
Mantra kan vara din nyckel till inre vägledning, energikännedom.
Mantra kan av många upplevas som ett kodat ljud med viss betydelse som tar sig igenom stress och förutfattade meningar. Effekten av Mantra blir större när medvetenheten ökar.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mantra

05 augusti 2009

Tänkvärt

Det är yoga i sig som ska ge dig en känsla av balans och godhet, inte läraren som undervisar.

04 augusti 2009

Snabblagad lunch som gör dig glad

Risnudlar
vitkål
böngroddar
ruccola
haloumi
mango (färsk, gärna lite sur)

ingefära
soltorkad tomat
ghee
lite grönsaksbulljong
kardemumma
svartpeppar

servera med knäckebröd

03 augusti 2009


Nu inleds sensommarschemat
med lugna och stabila övningar,
allt för att känna in läget och
hitta till glädjen i kroppen.
Ashtanga måndag, tisdag och torsdag
kommer att ge dig en lite annan
känsla än det du tidigare erfarit.
Alla ska må extra bra efteråt
och känna mer livskraft
än innan lektionen.


Välkommen tillbaka på mattan!

02 augusti 2009

Aj, mina handleder - Solhälsningarna

Varför får jag ont i handlederna när jag gör solhälsningarna?
Du gör en övning som kroppen inte är vad att göra. Handlederna är svaga och underarmarnas muskler är spända. Ta en paus, massera lite lätt, rotera handlederna och spreta med fingrarna.

Med övning stärker du musklerna och det kommer att kännas lättare att göra solhälsningarna. Hitta ditt tempo och känn efter vad din kropp klarar av. Yoga hjälper många med reumatism i händer och handleder.

31 juli 2009

Tid och pris Sensommar -09

Välj de aktiviteter som du känner för, lyssna inåt för att nå mer hälsa.
Längre fram i höst blir det mer ayurveda, det inkluderar en matlagnings kurs.
Yoga i ett sansat tempo, alltid efter egen förmåga, med fokus på andetaget, balans och närvaro i kroppen.

SENSOMMAR* 3 aug - 30 sep

Måndag
17.00 – 18.00 Ashtanga yoga - mjuk /intro.
18.00 - 18.25 Meditation 1
18.30 – 18.55 Meditation 2
Middagaspaus: Yogapizza eller annat.
19.20 - 21.30 Vedic Art

Tisdag
17.00 - 18.00 Huvudmassage i grupp
17.30 - 19.00 Ashtanga -mjuk

Onsdag
07.00 - 09.00 Ashtanga
18.15 - 19.00 Huvudmassage i grupp
19.00 - 20.15 Yinyoga

Torsdag
12.00 - 13.00 Kom i gång
17.00 - 19.30 Ashtanga
19.30 - 20.00 Meditation/Djupavslappning

Fredag
07.00 - 09.00 Ashtanga
16.00 – 17.00 Kom i gång

Lördag
08.30 - 09.30 Yoga - mjuk och lätt
09.30 - 10.00 Meditation
10.00 – 12.00 Vedic Art

Söndag
08.00-10.30 Ashtanga Mysore
18.00-19.15 Dao yoga


Priser
Månads avgift 550:- /400:-(stud/fam/pens/arbeslös)
Klippkort yoga 1200:-/10 gånger
Vedic Art 1800:-/ 10 gånger
Kom i gång yoga & meditation 600:-/ 10 gånger

12 juli 2009

Mumsigaste varma mangosalladen


Koka stora couscous, quinoa, gröna linser och mungdahl
-crämig varm dressing blir till under kokningen: grönsaksbuljong och kokosmjölk, salt, gurkmeja, svartpeppar.
Riv morötter (stort, gärna på mandolin), skölj böngroddar och spenat, skiva Cabre getost, skala en lite omogen mango och hacka med kniven mot så att det blir strimlor, hacka färsk basilika, dekorera med salta chasewnötter.
Smaklig måltid!

05 juli 2009

VADÅ, JOBBA MED HELHET?

”Allt vi gör, äter, tänker och upplever påverkar vår hälsa. Därför behövs det många små justeringar för att nå och leva i sin hälsa. Helheten och kunskapen om livet som ger hälsa kallas för Ayurveda. Yoga är ett sätt att hitta alla dessa pusselbitar.”

”Yoga är så mycket. Det handlar om att efter sin förmåga utveckla sättet att tänka, känna och uppleva; fysiskt, mentalt och känslomässigt. Balans. Närvaro. Medkänsla. Att sitta med benen i kors och blunda kan ses som ett slutligt mål, att genom yogaövningar förbereda sig på att sitta stilla och meditera under lång tid. Vägen dit hän kan vara lång och händelserik. Yoga berikar livet och är vägen till målet, inte målet i sig.”

”Varför håller du på med yoga?”
”För mig är det ett sätt att känna att jag lever och yoga gör att jag i dag uppskattar livet. Min drivkraft och mitt fokus ligger i att kunna lära andra att hitta till rörelse i kroppen för att minska fysiska, känslomässiga eller mentala begränsningar, kronisk smärta eller andra problem."

"Det är inte självklart att kunna rör sig åt höger och åt vänster, böja framåt och bakåt eller åt sidorna och samtidigt uppleva balans och glädje. Men med övning så sker förbättringar. Vi byter obalans mot livsglädje."

"I yoga så bryter man ner mönster som hindrar kroppen, tanken och känslornas balans. Att rasera kan gå fort, men att bygga upp behöver få ta tid för att få varaktiga resultat. Yoga är en livsstil, som ska få ta tid. Det tar tid att ändra invanda mönster.”

”Men jag kan inte öva yoga, för jag har ont”
”Alla kan öva yoga. Det som intresserar mig är att den praktiska övningen leder till kunskap hos utövaren, som i sin tur leder till ett högre medvetande, mer närvaro, en balanserad kropp och ett balanserat sinne.”

”Det vi gör i dag blir vi i morgon. Yoga medverkar till det vi upplever vänds från problem till livsglädje. Yoga ger ett sätt att uppleva livet som vi har med oss även när vi inte övar. När kroppen kan leva i balans så upplevs även känslorna och tankarna som balanserade.”

”Kan du tala om vad jag ska göra för att må bättre?”
”Ge dig möjlighet att få vara precis som du är och se att din obalans eller ohälsa inte är din personlighet. Det du har i dag påverkar din personlighet, men det är värt mödan att lägga om sina dagliga rutiner, se på kosten, öva yoga eller skapa genom Vedic Art, för att hitta in till sig själv.”

02 juli 2009

Ingefära pickles -vata dämpande

Finhacka färsk ingefära. Häll på pressad citron, späd med lite vatten. Tillsätt gurkmeja och hing. Smaka av. Förvara i en glasburk i kylen. Marineras -minst över natten.

Ta en 1 -2 tsk till maten.
Syrligt, värmande och stärkande.

Tips på vidunderlig variant: Tillsätt upptinade eller färska hallon!

Naturligtvis



Skogen balanserar.

Semester på Öland



Vedic Art kan ses som en del i Ayurveda, på samma sätt som yoga. Meditation är en del av Vedic Art.

29 juni 2009

Ashtanga -mjuk

Tänk dig ögon som är öppna, fulla av lyster och fria från onödiga spänningar. Och en kropp som är mjuk, pigg och harmonisk. Tillsammans med ett andetag som är både djupt och lätt samtidigt, efter 2 timmar yoga. Det är en underbar känsla. Jag lovar. Speciellt när det är varmt ute och yoga rutinerna är lite mer sproadiska.

Ta chansen. Prova Ashtanga mjuk på Onsdag mellan 17-19.
Även nästa vecka måndag och onsdag 17-19. Du kan droppa in när du vill. Vi avslutar med obligatorisk djupavslappning.

28 juni 2009

Vedic Art på Yogashala

Utgångspunkten i Vedic Art är att hitt sitt inre energiflöde. Genom att sätta pennan till pappret är skapelsen i full gång. Det är väldigt enkelt. Vedic Art är något som får dig att växa och förvandla ditt inre kaos till ett njutningsfullt kosmos.

Vedic Art kan ses som en del i Ayurveda som hade sin blomstringstid för flera tusen år sedan. Veda kan översättas till "kunskap" eller "visdom".
Art kan övetrsättas till "skapande". Vedic Art kan översättas till "kunskap om skapandeprocessen".

Vedic Art är för alla! Vedic Art kan utövas den som aldrig hållit i en pensel eller den som redan är konstnär. Det som sker hänger samman med det vi gör och det får skapandet att påverkar hela vår tillvaro. Genom att tänka tanken på Vedic Art så har du redan börjat. Så enkelt är det. Under kursen så guidas Du genom 17 olika principer, en navigationskarta som du kan använda för att "hitta hem" till dig själv. Att uttrycka sitt inre skänker både glädje och inspiration, både i livet och även på målarduken. Med hjälp av Vedic Arts principer ökar medvetenheten om hur vi kan skapa den målning vi håller på med och hur vi kan skapa det liv vi önskar leva.

Gratis Info träff om Vedic Art på Yogashala med Mona Nygren
(det kommer fler träffar senare, ifall du är borta nu)
Måndag 6/7 Kl. 18-20
Måndag 13/7 Kl. 18-20
Anmäl dig på sms till 076 805 1991. Texta: (Namn) och (datum).

Välkommen!

06 juni 2009

Festlig middag

Recept från gårdagens underbara middag på Solgården.

Curry med basmati och mungdahl
Rödbetssallad
Till detta: Bröd, hallon marmelad, raita (yogurt med kryddor), Kuber av lagrad VB ost och haloumi.
Dryck: varmt vatten

Curry
Zuccini (skalad), Morötter, Broccoli, Blomkål, Vitkål, Palsternacka, Cherry tomater, Rivet äpple, ghee, riven färsk ingefära, grönsaksbuljong, kummin -kardemumma- gurkmeja- lite chili (eller ta dig favorit curryblandning), salt, peppar, yogurt, lite vatten för att späda och få såsighet. Garneras med färsk persilja.

Koka riset tillsammans med lite mungdahl och lite grönsaksbuljong.

Rödbetssallad
Rårivna rödbetor, rivet äpple, lime juice, ghee, mungbönsgroddar, ruccola, rårisnudlar, blötlagda pecan nötter, salt, svart peppar, färsk koriander.
Låt rödbetorna marinera i limejuicen, gärna sedan kvällen innan.

04 juni 2009

Tänk

En tanke som dök upp idag under yogan: Jag har glömt vem jag varit.

Under 10 års tid hade jag svårt att resa, åka bil och sitta på en stol längre än 5 minuter var en plåga. Dessutom svårt att stå, ligga eller gå. Sova var jobbigt, värk var en del av vardagen. Det var svårt att känna närvaro och harmoni. Jag var allt annat än glad och pigg. Vaknade aldrig utvilad. Kände mig avtrubbad, deprimerad och tung i kroppen. Hade svårt att röra mig rytmiskt och att böja ryggen.

Känslan av att känna mig pigg, glad, utvilad, fri från smärta och stelhet, uppleva närvaro är mycket svår att förklara. Jag har i dag balans i kroppen, ett andetag som gör att jag får ork att uppleva all den livsenergi som finns inom och utanför mig. Det är obetalbart.

Yoga tar ohälsa och ger liv!

29 maj 2009

Yogakläder, mattor m.m

Nu har det kommit kläder, mattor m.m. från Prana
Jag har öppet på måndag från 16-19.

Välkommen in!

28 maj 2009

För magen

Linfrö är bra när magen är stressad. Tarmarna behöver smörjning.
Tips: Linfrö i varmtvatten + morotsjuice är underbart på morgonen.

26 maj 2009

Varmt vatten + linfrö

Varmt vatten med linfrö, är bra för en vata mage.

19 maj 2009

Piggare

Tips, för dig som vill bli piggare nu under våren:

Undvik kalla mejeriprodukter till frukost. Det kalla och klibbiga gör dig seg och kan även leda till förkyling eller nedsatt immunförsvar. Värme och cirkulation behövs för att hålla kroppen pigg och glad.

16 maj 2009

Förbli vid din hälsa

Vi kan inte kontrollera vädret, men vi kan kontrollera vad vi har på oss, så att vi slipper utsättas för stora påfrestningar. Det samma gäller alla delar i livet.

Om du vet att du har lätt för att bli förkyld på våren, undvik då det som framkallar uppsvälldhet, allergi, förkylning, huvudvärk, viktökning.

1. Uteckla din lyhördhet, så att du lär dig vad du behöver och vad som redan finns för mycket av inom dig.
2. Förebygg för faktorer som du inte själv kan styra över, som vädret eller medfödda svagheter.
3. Återställ balansen, där den fattas. Huvudsakligen genom att tillföra motsatsen av det du redan har.

Så till det viktigaste av allt:
Rengör och rensa kroppen från slagg, så att inga sjukdomar uppstår.
När kroppens balans störs av bristande diet, ohälsosam livsstil, negativa känslor eller andra faktorer så påverkas först vår matsmältningseld, agni.
Den osmälta födan ackumulerar i matsmältnings apparaten och bildar en toxisk klibbig substans, ama. Ama kommer ifrån en störd eller försvagad matsmältnings eld.
Ama täpper till i tarmarna och sprider sig sedan i kroppens alla flöden och kanaler och sätter sig i vävnader där sjukdomar uppstår.
Ama kan upplevas som en generell försvagning eller tyngd känsla. Ama orsakar förstoppning, nedsatt näringsupptag, gaser och diarré. Det kan också ge dålig andedräkt, dålig smak i munnen, stelhet i kroppen eller mental förvirring.
Du kan enklast se ifall du har ama genom att sträcka ut tungan. Ama bildar en tjock beläggning på tungan.

Fattas entusiasm, ork eller glädje?

Vädret påverkar oss och kan tala om hur det faktiskt står till inom oss.

Våren kan vara omväxlande! Utrensande och förnyande, men även bjuda på tyngd eller förvirring.
Är cirkulationen för stor så uppstår sömnproblem, förstoppning eller ledvärk.
Är elden för stark uppstår feber och inflammationer, och för svag samlas slagg och toxiner i kroppen.
Är det för mycket tyngd, som slagg och slem så uppstår hosta, förkylning och trötthet som gör att man sover för mycket och kan lägga på sig några kilon.
Blir det för mycket av det tunga om våren så kan apati eller depression uppstå.

För att hitta balans så behöver vi förstå hur det blåser, brinner eller rinner.
Dvs. tagit för mycket plats inom oss.

För mycket cirkulation (vata kvalitet) släcker elden och torkar ut kroppens fukt, som behövs för smörjning. Se till att äta tillräckligt med mat, som innehåller tyngd på regelbundna tider, för att hålla nere vata överskottet. Råkost, sallad och kalla drycker ökar vata.

För mycket eld (pitta kvalitet) leder till brännade urin, irriterade ögon, feber, inflamation, ilska och kritisk attityd. Se till att äta mindre av starka kryddor, oljig mat, som jordnötssmör eller rött kött. Pitta kommer ifrån ordet tapa, som på sanskrit betyder att värma.
Pitta i obalans söker efter starka varma rätter, som t ex. cayenne peppar vilket ökar obalansen.

För mycket tyngd och tröghet (kapha kvalitet) leder till slöhet, övervikt, förstoppning och ett överskott av slagg. Men även till diabetes, hyper sensitivitet eller hjärt attack. Se till att äta en lättare kost men tillräckligt med fibrer. Bitter och sträv smak samt föda som är lättsmält och ger en sammandragande effekt i kroppen, istället för det som känns lockande: söt, salt och oljig.

Det är viktigt med ett balanserat näringsintag, så att kroppen kan fungera.

Tips för dig som behöver mer energi.

- Använd din Shaktimatta t ex. 20 minuter för nacken, 20 minuter för ländrygg och bäcken, 20 minuter för magen och avlsuta med 20 minuter för nacken, tillsammans 80 minuter i ett sträck.
- Se till att komma dig ut i friska luften, promenera.
- Gör yogaövningar som ger dig lätthet och energi, utan att vara för ansträngande.

15 maj 2009

"Yoga håller mig ung"

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4981109.ab

14 maj 2009

Buttermilk -bra för orolig mage

1 del naturell ekologisk yogurt
3 delar vatten

Drick gärna rumstemererat.

För dig som har för mycket fart på magen kan 1 nypa torkad ingefära och 1 nypa spiskummin vara bra att smaksätta med.

Riktlinjer för kost

Vata
50% sädeslag
Hela korn, fullkorn, men även vitt ris, kokt spannmål, lite bröd och kex
20% protein
Ägg, högkvalitativa mejeriprodukter, fågel, fisk, skaldjur, kött, tofu, svarta och röda linser.
20-30% färska grönsaker däribland gärna 10% färsk frukt

Pitta
50% sädeslag
Hela korn, fullkorn, råris, fullkornsbröd, flingor och kokta gryn
20% protein
Bönor (inte linser), tofu, keso, ricotta, råmjölk, äggvita, kyckling, kalkon (endast vitt kött), räkor, kanin
20% grönsaker däribland gärna 10% färsk frukt

Kapha
30-40% fullkornsprodukter
rågkex, torra flingor, kokade gryn
20% protein
Kyckling, kalkon, kokta och pocherade ägg, lite getmjölk, alla bönor även ärtor
40-50% grönsaker däribland gärna 10% färsk frukt. En daglig sallad är bra.

Hälsa

Enligt Ayurveda så är hälsa mer än frånvaro av sjukdom. En balans i kropp, sinne och medvetande.

I Ayurveda talas det om att personen är lika gammal som sin matsmältningseld, agni.

Torr mat, torkad frukt, jogging, att alltid vara på väg till något med ett överdrivet "måste", jobba för mycket
-är alla faktorer som ökar vata energin inom oss. Lika så oro, osäkerhet, färsla, nervositet, rastlöshet, förvirring, sorg och ledsenhet.

Het och kryddstark mat, citrusfrukter, konserverad mat, varmt och fuktigt väder
-ökar pitta energin inom oss. Likaså ilska, avundsjuka, hat, ambition, att jämföra sig, kritik, dömande attityd, skarpa ord, perfektionism och inte minst kontrollbehov.

Kyla, dimma och fukt i vädret, mejeriprodukter, vete och kött samt att sitta och göra ingenting
-ökar Kapha energin inom oss. Lika så glupskhet, lystnad, tillgivenhet, ägandebehov, uttråkning, lathet och slöhet.

Lika söker lika. Vi drar oss hela tiden mot det som redan finns mycket av. För att balansera tillför motsatsen.

09 maj 2009

Sommar & yoga

Yogashala håller öppet hela sommaren. Yoga 5 dagar i veckan.
1 juni - 31 juli är det sommarschemat som gäller.
Men redan nu har sommar Kom i gång börjat. Det innebär några ändringar i programmet, till kroppens glädje.

Välkommen!

04 maj 2009

Våren

Allt blir levande. En tid när Kapha energin dominerar. Pitta ökar utanför oss. Solen smälter snön. Den stagnerade Kapha energin ger rinnande näsor, sega, tunga förkylningar, tröghet, slöhet, apati och en känsla av att sova -fast man är vaken.

Duscha minimalt på huvudet. Gå aldrig ut med vått hår.

Undvik: tung mat, salta, sura och söta smaker. Även rött kött och siesta.
Välj: Bttrea, sträva och kryddiga smaker. Bovete, råg, hirs, quinoa.


Gurgla med gurkmeja, vatten och salt.
Regelbunden rörelse. Mer motion, mindre oljemassage (1 g/v räcker)

Fasta rekomendras enbart för dig med Kapha + ama.

03 maj 2009

Tomat soppa med pesto

Kvällens tomatsoppa innehåller:
(passerade tomater som kokat med buljong och ghee + utvalda kryddor)
grön pesto, russin, solrosfrö, morötter, mozarella ost och nachochips.

02 maj 2009

PULSLÄSNING


Onsdag 6/5 efter morgon lektionen, 9-10, finns det plats för dig med yogakort att få nya råd och tips, baserade på din balans just nu. Hör av dig.
Välkommen!

01 maj 2009

Himelska rödbetor med mungbönsgroddar

1-2 rödbeta -skalad, kokt, skivad
1 äpple -rivet
2 nävar mungbönsgroddar
16 blötlagda hackade russin
16 blötlagda pecannötter
1/2 pressad citron
3 msk oliv olja
himalaya salt
svartpeppar
kryddnejlika
kummin
Servera gärna buttermilk och falafel-bullar till.
Ät salladen ljummen. Räcker till: 1-2 pers.

30 april 2009

Tillbaka på yogamattan

Om det är en stund sedan du stod på mattan och övade, fundera gärna över följade:

- Vad det var som faktiskt fick dig att kliva av mattan, lös dessa knutar inom dig, så att dessa anledningar aldrig mer uppstår.

- Gör förändringar. Om stora förändringar fick dig att sluta öva, så kan det behövas flera olika förändringar för att åter hitta meningen med yoga.

- Sätt upp mål. När du har hittat dina dagliga rutiner så kan du börja se på dina framtidsvisioner, oavsett om det innebär att du inleder varje ny morgon med en solhälsning eller går på en yoga lektion i veckan.

- Hitta ditt ställe. Inse att ett ställe som du trivs på ger dig glädje och uppmuntrar dig till att öva.

- Acceptera uppmuntran, från alla håll och kanter.

- Hos oss på Yogashala kan du öva i din egen takt, nybörjare eller fortsättare. Yoga finns här för dig.

27 april 2009

Svalkande

Him (betyder kylande på sanskrit) -rekomenderas när Pitta (elden) blir för stark
1 liter kallt vatten
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk koriander
1 tsk mald lakritsrot
30-40 sultan russin
1 tsk candis socker

Låt att detta dra över natten. Rör om.
Mosa russin. Sila.
Häll på flaska och drick under dagen.

23 april 2009

16 maj Ashtanga med Bill Brundell


Lördag med yoga, kunskap och näring.
Vi övar, lyssnar, lär och äter.
Kl.9-13.30 Pris: 460:-
Anmäl dig via mejl. 14 platser.

Yoga

Yoga talar om för oss vem vi är och vad vi behöver göra för att hitta oss själva, vår inre balans och harmoni. Det kan var en resa fylld av motstånd i alla former. Allting förändras och det vi känner och tänker i dag blir till något mer positivt i morgon, bara vi väljer att vara ödmjuka inför kroppen, känslorna och inte låta osunda tankar styra.

19 april 2009

Det du behöver

Yoga ger dig livskraft och balans i kroppen. Resultatet är en stark och stabil kropp med en upprest och centrerad hållning. Genom konternuerlig övning upplever du ett växande lugn, harmoni och ödmjukhet i takt med att höfterna öppnas och balanseras.

Det är ofta mycket som behöver rensas bort och en helt den som behöver repareras och även tillföras för att vi ska kunna känna oss hela och vid stark hälsa. Behåll fokus på hälsan. Det vi gör i dag ger oss hälsa eller ohäsa i morgon. Du behöver lär dig hur mycket eller litet du ska äta, öva och vila. Yoga ger dig balans.

I Ashtangayogan spretar vi på fingrar och tår för att utveckla och balansera nervsystemet.

I Ashtangayogan använder vi oss av "den segrande andningen", Ujayii pranayama. För att skapa eld inne i kroppen, som i sin tur rensar bort slagg och toxiner.

I Ashtangayogan använder vi oss av kroppslåsen, bandhas. För att under hela övningen uppleva lätthet, balans, uthållighet och smidighet.

Bara du fortsätter att öva efter din förmåga, så får du allt du behöver. Namaste!

14 april 2009

Yogakort

Har du fortfarande inte fått din konsultation?
Hör av dig, snarast.

13 april 2009

Motstånd och rädsla

Att vara rädd för att öva yoga är ett sätt att skylla sin egen rädsla och osäkerht på något utanför sig själv. Yoga är inte farligt. Yoga kan bara ge dig insikten om vem du är. Låt bli att döma, acceptera istället, så behöver du aldrig känna någon osäkerhet eller rädlsa.

Att öva yoga är att lära känna de krafter som skapar hälsa och balans. Det flesta behöer mer hälsa och balans.

Att öva yoga är att upptäcka sin egen kropp, närvaro i sin egen kropp och harmoni.

Alla övar yoga för sin egen skull. Det finns inget intresse att jämföra sig med andra eller med läraren. Yoga är medveten andning och naruliga rörelser -för balans i livet, ingen tävlig, ingen prestige.

Att öva yoga gör kroppen och sinnet mjukt och flexibelt.

Att tro att man inte kan öva yoga för att man är stel, tjock eller misslyckad på annat sätt talar om att man bär på ett dömande, en mental stelhet, som faktiskt blir mjukare med hjälp av yoga. ;)

Alla blir mjukare, snällare och hittar mer hälsa genom att öva yoga i sin takt, efter sina förutsättningar.

Yoga ger dig möjlighet att hitta vem du är, bakom din ohälsa och stress. Yoga ger dig insikt som du tar med dig för att lära dig leva i din egen kropp. Därför är yoga något som många behöver.

Vataöverskott

Känner du dig trött och tung? Eller har du för mycket vata som surrar och snurrar?
Tips: Huvudmassage med hårolja.
Massera hur du vill, bara det blir gjort flera dagar i rad. ;)
Oljan finns att köpa på yogashala.

Massera mera. Trevlig Påsk!

12 april 2009

Vårsol


Efter morgonens Ashtanga yoga, dags för frisk luft, skog och hästar.
Dagens tips: Gör något för dig själv ute i friska luften.

11 april 2009

Påskmiddag


Gul blev delar av den underbara middagen.
Curry med mung dahl, blomkål, vitkål, rotselleri, morötter, rivet äpple, ruccola, ghee.
Kryddor: soltorkad tomat, ingefära, chili, blötlagda russin, kummin, svarta lökfrön, garam masala, gurkmeja, fälkål, salt.
Rödbets sallad rivna rödbetor, färsk ingefära, pressad citron, mango balsam vinäger, sesam olja, sesamfrö, pumpafrö, solrosfrö, salt och lime peppar, mozarella & haloumi ost.
Jasminris blandat med Kamutvete
Dessutom: Färska groddar, matlagnings yogurt, nacho chips, mint gelé, morot och apelsin marmelad, ciabatta skuren i smala bitar.
Dessert: Uppkokt varmt vatten som hälls på frysta hallon & blåbär i ett glas.

09 april 2009

Yogakort - ta steget mot ökad hälsa

Genom Ayurveda och yoga kan du nå en hälsa som innebär att du vaknar utvilad och har ork hela dagen. Visst låter det härligt?

Yogakortet finns för att hjälpa och uppmuntra dig som behöver mer hälsa. Du får tips och motivation för att se över din livsstil. Alla kan må bättre. Hälsa finns på alla plan i livet. Ayurveda ser till helheten, med enkla medel och köksråd, för mer balans i livet. Piggare, gladare, smidigare, starkare, flexibilitet i tänkandet och mer frihet för känslorna, harmoni och hälsa.

Välkommen du oxå!

Soppor

Keldas färdiga soppor är en snabblösning. Lägg till något närande och gott.
Tomatsoppa: med mungbönor, ruccola, morot, ingefära, svartpeppar och basilika.
Sparrissoppa: spenat, quinoa, valnötter, svaretpeppar, timjan.
Sparrissoppa: Ruccola, spenat, mozarella, svartpeppar, valnötter.

06 april 2009

Måltider

En person med vata överskott behöver tung och oljig föda i tillräcklig mängd, undvika kall och torr mat. En person med stark pitta eld bör äta mer.En person med kapha överskott bör äta lättare och röra på sig mer.En persom med ama (slagg och toxiner) bör äta lätt varm kost, röra på sig 1 timme om dagen och dricka varmt uppkokt vatten med ingefära.

Rashi - mängden föda

Magen delas in i 4 olika delar.
2 delar fylls med fast föda,
1 del med vatten,
1 del med luft.

Ett balanserat födointag ger inga obehag i bröstet/hjärtat, ingen smärta, ingen tyngdkänsla över magen, välbehag, tillfredställelse, ingen hunger eller törst. Det är lätt att stå upp och lätt att gå. Kroppen är fylld med energi och lätthet.

Ett för litet födointag gör oss otillfredställda, ger förlorad styrka, viktnedgång, minskad immunitet, försämring av mentala funktioner, vata obalans.

Ett för stort födointag gör att magen sväller ut, ger illamående, diarré, koliksmärtor, värk i kroppen ,torrhet i munnen, svimning, stelhet, tyngdkänsla i kroppen, rapningar och trötthet.

Samyoga - kombination av olika födoämnen

I Ayurveda så bör vissa kombinationer av föda undvikas. Samyoga är regler för detta.

Att undvika för bättre hälsa:

Mjölk och bananer/ bröd med jäst.
Yogurt och bananer eller sura frukter.
Ägg och mjölk, yogurt, ost, frukt eller potatis.
Citron och yogurt, mjölk, gurka, tomat.
Potatis och yogurt, mjölk, melon eller gurka.

30 mars 2009

Citat

"An ounce of practice is better than tons of theory."
Swami Sivananda

24 mars 2009

Gott att dricka


Häll i frysta bär, gärna hallon/blåbär i en tekopp. Fyll på med uppkokt vatten och tillsätt gärna lite riven färsk ingefära.

22 mars 2009

Ayurveda och allergi

Enligt Ayurveda är allergi en reaktion på ama (slagg och toxiner) och lågt immunförsvar.

Ayurveda understryker att nedsatt matsmältning skapar slagg och andra orenheter, som kemiska tillsatser, absorberas och cirkulerar i kroppen. Reaktionerna visas genom andningsvägarna, huden och andra vävnader som är mottagliga för allergi. Slagg och toxiner som samlats blockerar kroppens kanaler och stannar i vävnaderna och retar immunförsvaret.

När toxiner kommer i kontakt med huden, kan klåda, brännande känsla eller missfärgning av huden uppstå. Om vävnaden i matsmältnings trakten involveras så kan diarré förekomma.
De kvaliteter som dominerar under den årstid/omständigheter talar om för oss vilken dosha som är inblandad. Att se på den största obalansen hjälper dig att reducera dina problem.

Vata överskott kan ge allergiska symtom så som: torr hosta, torra slemhinnor,
huvudvärk, oro, sömnsvårigheter, oregelbunden matsmältning och blåsa/tarmfunktion.
Det vill med största sannorlikhet bli värre i torr och blåsig miljö/årstid.

Pitta överskott uppstår med hetta, brännande ögon, klåda, lös avföring, irritation. Förvärras under sommaren eller i värme.

Kapha överskott, ger fukt, tjockhet och tyngd, ökad salivutsöndring(klar eller vit till färgen), trög matsmältning. Förvärras under våren och när det blir varmare eftersom vinterns överskott av kapha börjar smälta.

Utifrån ett Ayurvediskt perspektiv så är allergier, liksom allt annat, en unik situation för varje individ att finns dämpa överskottet och underliggande obalanser genom fyra olika steg:

1) Stärka matsmältningselden
2) Anpassa dieten så att elden brinner ren och klar
3) Rensa slagg och toxiner
4) Återställa immunförsvaret

Enligt Ayurveda, uppkommer allergier när ojas (livskraften) är nedatt och när immunförsvaret är försvagat. Ojas byggs upp genom en balanserad matmältning och näringsrik mat. Ojas krymper genom stres, avsaknad av avslappning och vila, osund mat, oregelbundna måltider, oharmoniska känslor.

Undvik allergier och astma genom:

Diet, näring och matsmältning
Lättsmält mat för optimalt näringsupptag. Varm och färsk mat.

Stresshantering och utvecklad förståelse för sina egna känslor
Stress och mental utmattning förvärrar allergier och astma. Meditation lättar på stress, som påverkar allergier.

Livsstil och dagliga rutiner
Regelbundenhet i alla dagliga rutiner är mycket vikgit för hälsan. Utan rutiner så kommer vata i överskott och kroppens naturliga utrensningsprocesser försvagas.

Ayurvediska örter
Kosttillskogg hjälper till att hela kroppen och stärka matsmältning och rensa ur kroppen.

Oljemassage
Dagliga oljemassage tillför hetta och friktion som hjälper cirkulationen och rensar ut slagg som kan ligga till grund för allergier.

Motion och daglig övning
Yoga och adningsövnignar stärker kroppen, gör den lugn, flexibel, harmonisk och hel.

20 mars 2009

Yogamotiv


Tavlor med glädje

Öppna upp för mer häsla


Känns livet svårt?
Gör det lättare och enklare med yoga.
Valet är ditt.

19 mars 2009

Tips för dig som vill undvika kall mjölk

Tips för dig som gillar müsli men som av ama framkallande skäl låter bli kall mjölk för att kroppen ska må bra:
koka upp, värm, mjölken.

För dig som gillar mjölk till gröt:
Koka gröten med mjölk istället för vatten så får du en helt annan smak och konsistens -och så kan du hoppa över den kalla mjölken.

18 mars 2009

Vårens andra dag

Nu tar ljuset och solens värmade strålar över. Om vi har hälsan med oss så kan vi känna oss pigga och glada.
Tips för dig som känner trötthet i kropp och sinne: rensa ut allt som inte längre behövs.

Låt dig väckas genom morgon yoga. Vi övar tillsammans:
Onsdagar 07.00-08.30 Fredagar 07.30-08.45 Lördagar 09.00-10.30 Söndagar 09.00-10.30 Välkommen!

Andra utrensningstips:
- Triphala med ros -rensar slagg och toxiner. Bra för trötta magar och ögon.
- AR 1020 -balanserar humör och energiväxlingar.
- få fart på ämnesomsättningen med AR 1046, innehåller järn, longpeppar (vata balanserande), triphala, ingefära och svartpeppar.
- drick uppkokt vatten med färsk ingefära.
- börja dagen med 1/2 glas ljummet vatten och 1 tsk citron + 1 tsk honung + 1 tsk ghee (ej ghee vid ama)
- ät en lätt, varm vegetarisk lunch
- ät soppa till middag
- undvik kött, rester och hel/halv fabrikat!

16 mars 2009

Söndag förmiddag

Ashtanga är ett underbart sätt att väcka kroppen.

Lunch

Mungdahl, mathavre, quinoa, getost, spenat, morot, ingefära, ghee, kummin, pitta churna.

10 mars 2009

Daglig övning - meditation

Att meditera en liten stund dagligen är viktigt för att utveckla förmågan att möta livet med klarhet och förstå hur våra kroppsliga erfarenheter påverkar. Resultatet av dina meditationsövningar finns att tolka i ditt dagliga liv. Vad finner du i din själv och i din omgivning? Ser du styrka, klarhet och lugn?
Genom meditationen kan vi alla med små steg närma oss gränsen för var rädslan stoppar oss, för att tillåta en utveckling på detta område. Det krävs mod. Mod är inte att vara utan rädsla, men förmågan att uppleva rädslor. När vi upplever rädsla så växer modet. Att möta rädslan eller gränserna utvecklar medkänsla för alla i vår omgivning. Det är i öppenhet och nyfikenhet som vi kan söka mot mer öppenhet och äkthet i livet.

08 mars 2009

Meditera

Smärtar det i ländryggen när du sitter och mediterar?
Se på hur du sitter. Den stol du vanligtvis sitter på under dagarna påverkar ditt bäcken i allra högsta grad. Med fokus och koncentration och övning kan vi alla lära oss att sitta mer balanserat. Det handlar om att känna bäckenets position. Gör din kroppen tillgänglig för att kunna sitta bekvämt i den position som du önskar. Yoga ger din kropp många fördelar, en är att du enklare kan sitta och meditera bekvämt.

Soppa

Färsk spenat, kidney bönor, morötter, palsternacka, cabra (getost), ghee.
Kryddor: ingefära, kummin, fänkål, grönsaksbuljong

Kliv av din Shaktimatta

Variation behövs för att du ska kunna tillgodogöra dig Shaktimattans fördelar. Använd mattan 2-3 veckor, sedan bör du låta kroppen vila ifrån piggar i 2 veckor. Låt Shakti mattan bevara sina goda läkande egenskaper, istället för att bli ett beroende.

Att förstå

Yoga handlar om att förstå sin egen utveckling och lära känna harmonin i sitt inre. Alla kan må bättre, känna mer glädje och mindre stress, finna styrka och inre kraft.

Det finns alltid någon att se upp till, någon annan som utför mycket svårare övningar än vad du själv drömmer om att kunna utföra. Men det är inte viktigt att jämföra sig med någon. Sluta se vad andra kan göra. Du övar för att kunna se din egen utveckling, fysisk eller själslig.

Yoga ger dig gradvis hälsa och insikt, bara du lär dig att lyssna inåt. Öppna upp för lyhördhet och känslighet. Upptäck dig själv genom yoga. Alla svar kommer till dig, bara du fortsätter att öva i din takt efter dina förutsättningar.

04 mars 2009

Shakti


Låt Shakti tillföra extra energi, där du behöver, när du behöver. Vila när du behöver vila.

01 mars 2009

Yogamat 28/2

Lilla grytan: Bovete, Quinoa, rödbetor, ingefära, stjärnanis, svartpeppar, macadamina nötter, dill, ghee.

Stora grytan: Rött råris, beluga linser, karljohan svamp, morötter, solroskärnor,russin, soltorkad tomat, ingefära, svartpeppar, fänkål, kummin, svarta sesamfrön, ghee.

Till detta: Nachochips, mörk cholklad och uppkokt vatten.

Workshop med yoga och mat

Lördagens workshop med Bill och Lisa avslutades med Ayurvedisk mat.
Jag hann bara ta några få bilder under måltiden och på maten.




Nästa gång, i maj, så blir det fler bilder, hoppas jag.

27 februari 2009

Stelhet eller kramp

Enligt Ayurvediska principer så kommer stelhet och muskelkramp ifrån ett överskott av vata energi. Vata energi är kall, hård och torr.

Genom att tillföra fuktande värme så släpper du på dessa muskelstelheter och spänningar. Prova gärna med ett fotbad, vattenflaska, ett varmt arombad eller olje massage. Lägg lite extra tid på de kroppsdelar som du vanligtvis känner av när du övar yoga. Drick varmt vatten med färsk ingefära.

26 februari 2009

Snabb lunch

Snabb lunch -som kan delvis kan kokas kvällen innan.

Rött råris, mung dahl, quinoa
Skölj och koka riset med extra mycket vatten. Efter ca 10 min så lägger du i sköljd dahl och quinoa. Koka på samma sätt som pasta, smaka när det är färdigt. Häll sedan av vattnet, låt svalna och spara i kylen om det ska stå över natten.

Ghee, getost (Cabra) eller keso, morot, gröna bönor,
10 blötlagda russin och 5 chashewnötter,
hackad soltorkad tomat och pitta churna + salt
(Vata, Pitta och Kapha churna är en färdig kryddblandning som finns på Yogashala)

Smält 1 msk Ghee i en gryta, låt kryddorna fräsa samman med hackad tomat, russin och nötter: Lägg i grönsakerna som får fräsa och blanda samman med risbladningen häll på lite vatten låt det koka in. Skär osten i kuber, klicka i keso eller häll på grädde. Värm på. Severa med gärna med grönt te, ryavitas pumpa knäcke och färska örter. Tugga väl och andas! Njut!

*Ama/Kaphareducerande:
byt ut chashew nötterna mot solrosfrö och pitta churna mot kapha churna, ta bort getost/keso.
*Pitta balans:
byt ut chashew nötterna mot pumpafrö + lite kryddnejlika
*Vata balans:
vata churna och lite extra av: mandel/valnöt/pecan/makadamia/hasselmöt/sesamfrö/solfosfrö/pumpafrö
+ ev. byta keso och getost mot en skvätt grädde.

25 februari 2009

Frukost


"Dinkelgröt" från Saltåkvarn är min favorit just nu. I dag kokade jag med lite extra russin och solroskärnor.

21 februari 2009

Rödbetssoppa med getost och yogurt

En mättande och underbar lördags soppa. Serveras med getost, yogurt, ruccola och ungsrostat bröd med ghee och örtsalt.

Rödbetor; Mung Dahl; Morötter; Solrosfrö; Russin; Färsk ingefära; Ghee.
Fräs kryddorna i mycket ghee: spiskummin, kanel, grönsaksbuljong, svartpeppar, salt. Till slut: färsk citron, dragon och gräslök.

18 februari 2009

Yogamat

Den här grytan håller dig mätt länge och ger dig krafter att öva rejält med yoga 3-5 timmar efteråt.
Svart och rött råris
quinoa, mathavre, matdinkelvete
Beluga linser, ekologiska gröna linser
morot, broccoli, äpple, färsk blad persilja, sultan russin
färsk ingefära, soltorkad tomat, oskalade sesamfrön, solroskärnor
ghee, grönsaksbuljong, kokosmjölk
kummin, fänkål, kardemumma, nejlika, svartpeppar


Skölj och blöt upp följande: ris, quinoa, havre och vete, linser, solrosfrön, sesamfrö, russin.
Koka riset i vatten. Koka Quinoa, havre och vete tillsammans med linserna, solrosfrön och sesamfrön i vatten.
Häll av vattnet och blanda sedan samman riset med det andra.
Tillsätt ghee i en gryta, i med kryddorna och grönsaksbuljongen och kokosmjölken. Tillsätt lite vatten och grönsakerna som ska ha kvar sitt tuggmotstånd. Garnera med persiljan.

Till detta dricker du uppkokt vatten.

16 februari 2009

Yogashala Ayurveda hälsotips -avslappnade måltider

Enkla tips som är mycket effektiva.

- Ät när du är hungrig och när ditt förra mål är smält (ca 3-6 timmar efter måltiden).

- Inta måltiden I en tyst och avslappnad atmosfär utan att läsa, prata eller ser på tv.
- Ät inte för mycket. När du ätit färdigt så ska magen vara fylld med 3/4.

- Sitt tyst i 5-10 minuter efter måltiden.

- Lunch är huvudmålet på dagen. Frukost och kvällsmat bör vara lättare. Middag bör inte vara sen, gärna vid 18.

- Undvik tung mat till middag, så som kött, fisk, yogurt, ost, buttermilk eller kall keso.

- Hitta en regelbundenhet i dina matvanor. Samma tid varje dag.

- Undvik småätning. Drick uppkokt vatten, om nödvändigt ät en mogen söt frukt.

- Maten ska vara färsk och tillagad. Måltiderna ska vara nyttiga och smaka gott.

- Undvik uppvärmd mat, halvfabrikat och rester eller kall mat.

- Huvuddelen av maten ska vara varm, eftersom kroppen lättare kan absorbera varm och tillagad mat.

- Rå mat bör endast utgöra en sidorätt (t ex lite sallad).

- Använd dig av kulinariska kryddor. Det gör inte enbart att maten smakar gott, utan hjälper även matsmältningen.

- Inkludera alla 6 smaker i varje måltid.

- Drick vatten eller lassi under måltiden. Undvik kalla drycker, eftersom det gör matsmältningen slö.

- Mjölk ska inte drickas till maten. Uppvärmd mjölk är att rekomendera. Måste du ha
kall mjölk kombinera det då med sött, så som flingor eller toast.

- Honung ska aldrig värmas över kroppstemperatur. (40C) och används därför aldrig i bakning eller matlagning.

- Ta lämpliga ayurvediska kostkomplement, enligt rekomendation.


Yogashalas Ayurvediska hälsotips - varmt vatten

Drick varmt vatten

Det uppkokta varma vattnet har eldens egenskap och rekommenderas för att balansera kroppen, stärka matsmältnings elden och reducera slag och toxiner (Ama). Drick små klunkar ofta. Det är frekvensen som är viktig, mer än mängden. För att öka effekten lägg i ett par skivor färsk ingefära eller lite torkad ingefära under kokning.

DAGLIGA RUTINER - DINA CHARAYA


Dagliga rutiner förebygger sjukdomar.

MORGON
Kliv upp tidigt, helst före klockan 6.

· Töm blåsa och tarm.
· Skrapa tungan.
· Borsta tänderna.
· Skölj näsan.
· Massera med olja, sidenvantar eller torr borsta.
· Ta en varm dusch eller ett bad.
· Meditera eller öva yoga -efter din typ och dagsform, max till 50% av din kapacietet. Vata överskott & Pitta överskott behöver lugn yoga. Kapha och Ama behöver mycket och hårdare yoga.

· Ät en lätt frukost, bara om du känner dig hungrig.


LUNCH
• Huvudmålet bör bestå av 5 olika smaker, olika konsistenser och domineras av varm, färsk gärna vegetarisk mat. Drycken bör vara varm.

• Sitt tyst i 5 minutes efter måltiden.

• Främja matsmältningen med en lugn promenad på upp till 15 minuter.

KVÄLL
• Meditera i 20 minutes på eftermiddagen eller före middagen.

• Ät en lätt soppa till middag.

• Sitt tyst i 5 minutes efter måltiden.

• Främja matsmältningen med en lugn promenad på 15 minuter.

• Lugna ner kropp och sinne, rekreation.

• Gå i säng tidigt, sov helst 22.

Råd för tarmtömning
· 1-2 msk Ghee (klarnat smör) på tom mage, skölj ner med varmt/ljummet vatten
· Varmt/ljummet vatten på tom mage
· Kvällen: 1 tsk honung + ljummet vatten
· Triphala (milt laxerande och utrensande, bra vid ama)
Enligt Ayurveda så bör alla normala människor tömma tarmen dagligen, helst på morgonen. För dig som har varit i obalans länge eller har en stark obalans i tarmfunktionen kan kompletterande örter eller andra kökstips vara nödvändiga för att slippa oergelbundenhet eller förstoppning.

AMA - tips

Har du en förmåga att fokusera på din vikt?

Fundera istället på hur mycket hälsa/ohälsa som finns i din kropp. Förhoppningsvis får du ett annat perspektiv på dina kilon. Livet innebär en helhet. Dina dagliga rutiner, som inkluderar alla små detaljer i livet, påverkar dig. Vi går med små steg mot hälsa eller ohälsa.

Ätandet är mer än ett sätt att öka eller reducera vikten. Ätandet bör vara en smakupplevelse och en harmonisk, stressfri stund. Hälsa innebär rutiner i ätandet: ät när kroppen är hungrig, i lagom mängd, tugga noga. Inta varm och färsk mat, drick varm dryck, gärna uppkokt vatten.

Stress och slagg kallas för Ama. Det är 2 faktorer som hindrar balans. Ama är en kall och klibbig substans som kommer av en ofullständig förbränning och täpper till cirkulationen. Med Ama så går inte kommunikationen rakt fram, -varken mental, känslomässig eller fysisk. Ama hindrar oss från att känna följsamhet och lyhördhet.

Vid minsta lilla chock (stress) så störs tarmfunktionen och kroppen har svårare att ta upp näringen. Det är då lätt att ama bildas. Slarv med när och hur vi äter är lika illa som att äta för mycket eller för lite. På samma sätt som en diet som huvudsakligen består av kall och torr mat med kall dryck skapar obalans.

Det krävs lyhördhet och följsamhet för att uppnå balans. Allt finns inom oss dolt eller märkbart. Livet är en individuell väg för att uppnå balans. Därför är det viktigt att anpassa kostens kapacitet, förfina dieten, så att förmågan att smälta maten ökar -annars bildas ama.

Hjälp kroppen att må bra. Rensa ama. Håll matsmältningselden stark och balanserad. Följ dina rekomendationer eller prova detta almänna råd:

På kvällen, före sänggående:
Drick en kopp med ljummet varmt vatten (honung får aldrig värmas över 40 grader)
med 1 tsk honung + 1 tsk citron + 1 msk ghee.

På morgonen, på tom mage, minst 30 minuter före frukost:
Drick en kopp med ljummet vatten + 2 tsk honung + 2 tsk ghee

SAMANA - VISHESHA - SIDDHANTA


betyder: balans - djupgående - perfektion

För att uppnå perfektion och balans tillför vi den motsatta kvaliteten genom örter, mat, yoga och utvecklad andning. Allt för att förädla kroppens egen förmåga till läkande.

Sanningen bygger på kunskap. När vi lär oss lyssna på livet finner vi att i blodet går livet. I pulsen, som är ett uttryck för livet, finns kunskapen om livet.

Vem är jag? Hur mår jag? Vad gör jag?
Våra obalanser lagras i ”Vad gör jag?” Obalans är överskott.

Minsta morståndets lag innebär att det är lättast för en person med vata överskott att röra sig mer, för pitta överskott att vara omåttlig, och för kapha överskott gäller stagnation. Minsta motståndets lag stämmer inte.
Vata överskott bör söka: stillhet, kunna välja att jordas istället för naturlig rörelse.
Pitta överskott bör söka: minskad intensitet, mjukhet i sinnet.

Kapha överskott bör söka: mot att möta livet med rörelse.

Hälsa är ett friktionsfritt flöde i den fysiska kroppen och den sträcker sig till omgivningen. Var befinner du dig just nu?

Enligt Ayurveda är den yttersta orsaken till all sjukdom är intellektet misstag. Pragya apparad. Vår identifikation ger oss ett begräsat liv. Ofta handlar det om att bygga en trygghet, och förr eller senare rasar identiteten eftersom livet då levs med rötterna i livet istället för i livets föränderlighet.

Det är verklighetens tratt som begränsar oss när livets nödvändighet är att styra minnet om vem vi är och vad vi kommer ifrån. Vi vill veta, men vi vet inget. Det är tufft eftersom lidandet uppstår i tolkningen av motståndet, friktionen. Lyckligtvis leder alla erfarenheter till självkännedom.

Första steget -att rena kroppen.
Hur äter vi? Vad äter vi? På vilket sätt spjälkas maten?

Ayurveda

Ayurveda är kunskap om att utveckla det friska, att förverkliga livet till full vidd och medvetenhet. Det är kunskap om livet och livets alla omständigheter.

Livet upplevs inifrån och ut. Det rymmer allt från elände till det underbara, men även det vi inte själva tror att vi har inom oss att utveckla för att nå till det underbara, hälsan och helhet.

Hälsa är ett friktionsfritt flöde i den fysiska kroppen och den sträcker sig till omgivningen. Tankar och känslor påverkar och skapar den fysiska kroppen och omgivningen är oerhört viktig. Ska vi förbättra den fysiska kroppen så behöver vi även se till den subtila kroppen, där vi finner själen, men även åsikter, tro, sinnet, egot och identiteten.

För att uppleva ett friktionsfritt flöde så behöver vi större glapp mellan tankarna.

Hälsa bygger således på medvetenhet och rutiner. Ayurvedan lägger vikt på alla olika delar. Erfarenheter färgar och tolkar tanken i dagsmedvetandet.

Hur påverkar: färg, doft, känslor, rörelse, tankar?
Tankar och känslor är den innersta kärnan för vårt medvetande.

Hur använder vi kroppens erfarenhet inifrån och ut, samtidigt som kroppen och livet påverkas utifrån och in?
Vi behöver utveckla medvetandet för att förstå livet.

HÄLSANS 3 GRUNDER:
SÖMN
KOST
LIVSSTIL (eliminering)

beluga linser, quinoa, groddar å spenat


Koka beluga linser och quinoa i vatten, häll av och blanda detta med ghhe, grönsaksbuljong, pitta churna, (eller andra kryddor) kummin, låt koka upp.
Tillsätt färsk spenat som får sjuda och bli varm och sedan vid servering alfa alfa groddar. Gott till med Ryavitas pumpaknäcke.

15 februari 2009

semla

Nu har jag börjat lessna på köpta semlor. Bullarna är köpta, grädden är ekologisk.Här kommer ett gott recept på egen fyllning: Ekologisk omogen banan, mandelmassa, grädde, pepparmynta, riven färsk ingefära.
MMMMM!
Det är bra med grädde och sånt när det är kallt ute.

Snabbmat

Thaisoppa med mung dahl, quinoa, majschips, färsk spenat, böngroddar och broccoli.
Färdig soppa Spicy Thai
Blandning av mung dahl, quinoa, mathavre som kokas i vatten.
Häll bort vattnet och tillsätt spenat och broccoli, fyll på med sopp basen och toppa med chips och böngroddar till servering.

12 februari 2009

Ayurveda

Ayurveda är kunskap om att utveckla det friska, att förverkliga livet till full vidd och medvetenhet. Det är kunskap om livet och livets alla omständigheter.

Livet upplevs inifrån och ut. Det rymmer allt från elände till det underbara, men även det vi inte själva tror att vi har inom oss att utveckla för att nå till det underbara, hälsan och helhet.

Hälsa är ett friktionsfritt flöde i den fysiska kroppen och den sträcker sig till omgivningen. Tankar och känslor påverkar och skapar den fysiska kroppen och omgivningen är oerhört viktig. Ska vi förbättra den fysiska kroppen så behöver vi även se till den subtila kroppen, där vi finner själen, men även åsikter, tro, sinnet, egot och identiteten.

För att uppleva ett friktionsfritt flöde så behöver vi större glapp mellan tankarna.
Hälsa bygger således på medvetenhet och rutiner. Ayurvedan lägger vikt på alla olika delar. Erfarenheter färgar och tolkar tanken i dagsmedvetandet. Hur påverkar: färg, doft, känslor, rörelse, tankar? Tankar och känslor är den innersta kärnan för vårt medvetande.Hur använder vi kroppens erfarenhet inifrån och ut, samtidigt som kroppen och livet påverkas utifrån och in? Vi behöver utveckla medvetandet för att förstå livet.

HÄLSANS 3 GRUNDER:
SÖMN - KOST - LIVSSTIL (eliminering)

Leder oss till:
SAMANA VISHESHA SIDDHANTA
balans djupgående perfektion

För att uppnå perfektion och balans tillför vi den motsatta kvaliteten genom örter, mat, yoga och utvecklad andning. Allt för att förädla kroppens egen förmåga till läkande.

Sanningen bygger på kunskap. När vi lär oss lyssna på livet finner vi att i blodet går livet. I pulsen, som är ett uttryck för livet, finns kunskapen om livet.


Vem är jag? Hur mår jag? Vad gör jag?
Våra obalanser lagras i ”Vad gör jag?” Obalans är överskott.

Minsta morståndets lag innebär att det är lättast för en person med vata överskott att röra sig mer, för pitta överskott att vara omåttlig, och för kapha överskott gäller stagnation. Minsta motståndets lag stämmer inte.

Livsläxa för dominerande Vata energi– stillhet, kunna välja att jordas, istället för naturlig rörelse.

Livsläxa för dominerande Pitta energi– minska intensiteten, mjukna.

Livsläxa för dominerande Kapha energi– möta livet med rörelse.


Hälsa är ett friktionsfritt flöde i den fysiska kroppen och den sträcker sig till omgivningen. Var befinner du dig just nu?

Den yttersta orsaken till all sjukdom är intellektet misstag. Pragya apparad. Vår identifikation ger oss ett begräsat liv. Ofta handlar det om att bygga en trygghet, och förr eller senare rasar identiteten eftersom livet då levs med rötterna i livet istället för i livets föränderlighet.

Det är verklighetens tratt som begränsar oss när livets nödvändighet är att styra minnet om vem vi är och vad vi kommer ifrån. Vi vill veta, men vi vet inget. Det är tufft. Lidandet uppstår i tolkningen av motståndet, friktionen. Alla erfarenheter leder till självkännedom.

11 februari 2009

God gröt

bovete flingor, havregryn, solrosfrön, blötladga tranbär, mullbär och valnötter salta lagom...

05 februari 2009

Just nu

Yoga för mig handlar om att känna glädje och tacksamhet över livet. När kroppen mår bra, så mår även tankarna och känslorna bra. Yoga handlar om att hitta till lagom i allt -genom andetaget. Balans i tankar, känslor och den fysiska kroppen.

Jag tror att när vi hittar till lagom kan uppleva vår egen utveckling på ett konstruktivt sätt.
Se på dig idag:
Vad är det för mycket av?
Vad fattas?

Broccoli och spenat

Mung dahl, Quinoa, mathavre kokas i grönsaksbuljong.

broccoli, färsk spenat, fänkål, vårlök, russin (blötlagda) fräses i ghee och kryddor.

Kryddor: färsk ingefära, Pitta Churna (färdig kryddblandning), kummin, nejlika och ghee.

Serveras med Fiber genebröd med ghee och oliver.

Yogashala Sundsvall's Fan Box