13 juli 2007

Fortsatt övning

Vi övar på varje dag.

Torsdag 12/7
I går följde alla tre med in på grusplan. Spida har ju varit så nyfiken. Hon vill vara med. Hon parkerade vid mig och tittade när dom andra kan går eller springer runt. Hon står även kvar när jag går ut för att föra hästarna. Hon är mycket, mycket klok.
Jag gör energiövningar på alla tre stillastående, för att känna av formen och flödet. Spida gillar detta.

Övade sedan med Rikkan och då står Punkis och Spida och ser på. Hon är fin och trevlig. Börjar hitta rutinen. Det är viktigt för henne, annars har hon lätt för att bara springa och busa avslutningsvis.

Punkis vill gärna flytta på dom andra och ta plats när han kommer. Det är lite komiskt. Men han kommer mer och mer in i sin egen kropp och fokusrar mindre på åskådarna. Det märks på dom båda att dom börjat jobba med kroppen på ett medvetet sätt.

Fredag 13/7
I dag var det först energi övningar med Rikkan för att motivera till mer arbete. Hon visade mig i dag hur jag ska genomföra den Qigong övning som jag brukar göra på ryttaryogan. Länge har jag pratat om hur den övningen skulle vara bra för hästen, men inte tänkt på hur jag skulle göra för att få till den. Hon överraskade mig verkligen. Jag är evigt tacksam för att ha en häst som visar mig det jag funderat på så länge så att jag faktiskt glömt bort det...hihi.
Vi skrittade bara i dag. Mer stående energiövningar som avslutning.

Så öppnade jag och släppte in dom som hängde på tråden för att få komma in, Punkis och Spida. Rikkan gick ut. Mer stillastående övnignar på båda två. Sedan så övade Punkis men Rikkans specialare blev för svår för honom. Han är inte där ännu. Därför blev det mer grundläggande för honom, även trav och tre galopp språng i båda varv. Så avslutade jag med lite mer stillastående energi och sedan gick jag, fast dom vill stå kvar och mysa. Punkis sicklar på Spida när dom står och gosar med varandra. Han har tidigare visat lite hårdhet, men inte längre. Bra att han visar mer ömhet.Trä energin håller på att vända, från negativ till positiv.

11 juli 2007

Mer energi...

Det är en spännande och utvecklande tid tillsammans med hästarna. Jag håller på att se om mitt sätt att jobba från marken + energibehandlingar kan göra en en övergödd valack till en läckerbit, utan att tvångsbanta eller svälta honom. Bara på 1 vecka ser jag stor förändring. Detta genom att mestadels skritta, lite trav och ca 3 galopp språng åt varje håll, vid varje pass.

Rikkan är fet hon också, så hon jobbas efter samma princip, men hon rör sig som en ål i jämförelse. Det är så spännande att Spida, som vilar från detta, smyger sig upp till grusplan när jag kommit ner med sista hästen för att se vad det är som förändrar hennes kompisar. Något måste det ju vara eftersom dom är som helt andra hästar när dom kommer ner därifrån... Hon kommer att påbörja sina energi övningar inom kort.
Jag har funnit ut av varför hon var så öm i bakhoven. Inte fång. Hon har rullat en oljetunna över gården och långt ner i hagen och även spankulerat över ett stenröse som inte rekomenderas att gå över... Spida är...Spida.

10 juli 2007

Vi gillar tillvaron.

Det regnar från den grå himlen. Kallt är det också. Trots detta har jag fixat till repen runt grusplan. I dag övade både Punkis och Rikkan lös utan snöre eller tygel.

Tanken på hur fin Rikkan är när vi övar får mig att le. Hon har karaktär, men visar nu att kroppen är med henne på ett sätt som den aldrig varit tidigare. Jag bara fortsätter att le...

Pojken har visade i dag att han mycket hellre övar utan tygel. Går vid min sida och är ödmjuk och närvarande. Rörelserna har fått honom att kliva in i sig själv. Det är bra. Motiverande!
Det är kul och känns härligt att jag hittat ett sätt att utveckla rörelserna med så lite kontroll och så mycket frihet för hästen. Jag påstår inte att jag uppfunnit hjulet, utan menar att jag börjat förstå hur det upplevs att vara ett hjul som rullar...hihi.

09 juli 2007

Ett citat för kvällen.

Bär aldrig på mer än ett bekymmer åt gången.
Somliga människor bär på tre sorters bekymmer;
alla de haft, alla de har och alla som de räknar med att få.
/Edward Everlett

Hästarna var jätte härliga att öva med i kväll, trots att det regnade.
Rikkan har faktistk aldrig upplevts så mjuk och smidig tidigare. Jag blir så fantastiskt glad när hon bjuder på dessa stunder. Ett fritt flöde i en harmonisk kropp. Punkis var även han mjukare. Men jag ser nu att det finns en låsning i kring manken på honom. Har misstänkt detta en längre stund utan att kunna pricka in det. I kväll när han rullade efter övningen så blev detta helt uppenbart. Bitarna föll på plats. Det ska bli spännnade och se hur jag ska hjälpa honom i morgon.

Att gå sin egen väg

 
Regn, vind och kyliga nätter. Trots detta en härlig helg. Leif har varit här ett par dagar. Hästarna har vilat från sin yoga.

Jag har funderat på vad som faktiskt är det viktigaste när man känner att man vill komma vidare i livet; med sig själv och med hästen, ja, med allt som är.

Mitt svar blir: Att tillåta sig uppleva och kunna förstå det man gör utan att jämföra, då blir det möjligt att förändra och uppleva att man går sin egen väg.

Bloggar i Juli

ORD FRÅN HJÄRTAT
-varmt välkommen!
Archive for July, 2007

Hur kan raspen bara försvinna?
Wednesday, July 4th, 2007

Nu har jag letat raspen under flera tillfällen. Jag lade den i halmen när jag skulle verka Spida förra veckan eller när det nu var. Sedan dess har jag finkammat stugan utan att hitta den.

I kväll så var jag där igen. Ingen rasp!

Nöp av framhovarna på Pojken som inte har lust att stå stilla när flickorna går iväg till betet. Men han är ju snäll som står, även om han snurrar på tre ben runt mig när jag håller det fjärde, utan att ha varken grimma eller snöre.
Tog den andra raspen och filade lite på Spidas framhovar. Hon mår så mycket bättre. Jag måste börja inse att det jag gör på mina egna hästar är minst lika bra som det jag åstadkommer på andras. Ibland är jag lite larvig på just detta. Hon svarade ju super bra. Hettan försvann. Musklerna mjuknade och allt var ju så mycket bättre dagen efter.

I kväll har jag roat mig med Pojken på grusplan. Tjejerna ställde sig i mitten och vi sprang runt dom i lugn trav. Så kul kan man ha i Långbäcken på kvällarna…Dom longerade oss. *hehe*

Resultatet av detta fria och lösgörnade arbetet är att Pojken nu spriger och ser glad ut i hagen. Det var en stund sedan…han har inte haft tid, för han har ätit gräs. Det är en kille med aptit för 14. Nu är det motion som gäller, för hans del. Annars är det hälsorisk. Han är för bekväm, för matglad och väldigt nöjd med det.


Söt fölunge
Sunday, July 1st, 2007

I dag har jag besökt Cindy och lilla Cindy Pila - snart 2 veckor gammal. En söt sak, svart med stor stjärn i pannan. En försiktig en som visade sig vrålhungrig och höll på att tugga i sig min flanell skjorta -på fullaste allvar. Kan inte påminna mig om att Spida någonsin visade en sådan intensiv hunger.

Hästarna vilar. Runda och go’a.

Bloggar i Juni

ORD FRÅN HJÄRTAT
-varmt välkommen!
Archive for June, 2007


Fotarbete; övning
Saturday, June 30th, 2007

Kom med kapson och pinne till hagen. Hästarna såg mig och kom följde genast efter, upp till lilla grusplan inne i hagen. Rikkan var först ut. Några varv runt åt varje håll, utan kontakt. Sedan tog jag i en slak innertygel bara för att ha något att hålla i och lade andra handen i sitsläge. Hon svarar genast med en mjuk och fin böj. Gick sedan ut mot hörnen och öppnade, flexade mella öppna och sluta runt fyrkanten. Hon håller sitt tempo för att känna sitt flöde. Jag vill inte förlora energin i hennes kropp. Det är det enda jag förhåller mig till. Vi avslutade med att trava lite, lite. Ena varvet är jobbigt! Men några steg fick hon till. Det andra varvet är lättare.

Pojken är vinglig och bufflig och har stora behov att få gnaga på Spida varje gång vi passerar henne. Hon står som åskådare mitt på plan varje gång vi övar. Rikkan är den enda som flyttar på sig, Pojken står också mitt på plan när Rikkan övar.
I dag gjorde vi mindre än i går tillsammans. I dag var det fokus och min närvaro som var det primära. Framåt och stopp. Han hittar ett fint flöde, men har mycket som ligger till hinder.

Lite QiGong sedan en promenad med Klara i kvälls solen, för att vi båda skulle få röra på oss lite.


Tre tuggor
Thursday, June 28th, 2007

-Pip, sa det i gräset.
Kisen, min stora ljusgula katt, satt med nosen djup ner i det långa gräset utanför ladugården. En mjuk och snabb rörelse, så höjde han huvudet och hade en liten mus i munnen. Han kom mot mig och lade musen ett par centimeter från skon, tittade så belåtet på mig med sina kloka ögon.
-Nej, tack, sa min blick tillbaka.
Tre tuggor, så var musen middag, svald med hull och hår. Tuggorna såg inte speciellt stora ut heller. Jag undrar hur Kisens stora tuggor ser ut…

Fotarbete: Rörde på Rikkan och Pojken på grusplan. Rikkan är underbar. Hon gillar sin yoga, och kommer givetvis ihåg hur hon gjort tidigare, nöjd med dom förändrinagr som skett i hennes kropp sedan sist hon böjde sig. I dag travade vi lite. Pojken är inte van, men i dag hade jag en pinne med mig, för att kunna vara tydligare i min önskan om framåtbjudning. Han hittar sig själv på ett intressant sätt. Det gör dom båda två. Spida står och ser på.


En händelserik resa
Thursday, June 28th, 2007

Dagen börjades med utfodring och hagbyte och sedan yoga, med besök hos trevliga människor! och underbart gott grönt te. Tog sedan bilder på Evis och killarna. Fick sen en underbar QiGong behandling av Margareta.
Tekniskt missöde upptäcktes; bilderna går inte att lägga över på CD hur jag än gör. Äntligen hemma. Kisen var inne i huset och VRÅLADE när jag öppnade dörren. Snacka om välkomnade!


Ett mönster i tillvaron
Tuesday, June 26th, 2007

Yoga böjar bli ett stort inslag i tillvaron. Övning, ibland två gånger om dagen. Just nu fokuserar jag på andningsövningar, förrutom den obligatoriska QiGongen och sedan väljer jag lite skoj eller sånna övningar som kroppen behöver just nu. Upplevelsen är tillfredställande. Jag behöver detta just nu, för att balansera tillvaron. Mat, sömn, ja, hela rytmen i livet har förändrats. Allt är lugnare. Jag samlar kraft för att kunna känna mig balanserad hela dygnet. Det är mycket mentala upplevelser, av tankar och händelser från andra människor, något som utvecklar mig enormt och påminner mig om att fylla på med egen kraft så att jag undgår tomrum, svaga hål eller gropar på vägen.

I går vilade hästarna från sin yoga, men jag ser redan att det uppstått postivia förändringar hos båda två, visserligen har dom även fått lite QiGong behandling, men ändå.

I natt kom regnet. Det regnar fortfarande. Nu kommer gräset att växa. Det behövs.


Medvetenhet
Saturday, June 23rd, 2007

Dit handen går, dit går ögat.
Dit ögat går följer tanken.
Dit tanken går kan känslorna utvecklas;
där känslor finns bor glädjen.

I dag har jag övat yoga, först själv och sedan har Rikkan och Pojken fört sina kroppar i mjuka bågar. När jag ledde upp Rikkan till grusplan så kom även Pojken och Spida för att vara med. Spida vilade dock.


Midsommar
Friday, June 22nd, 2007

En lugn dag. Andningsövnignar och senare ett par timmars yoga med avslappning ute på gräsmattan, mat och sedan några samtal.

Det kom en svala inflygande genom den öppna dörren, två gånger.

Var ute hos hästarna och pysslade och verkade hovar. Det är obeskrivligt lugnt här uppe, som om tiden står stilla. Men tiden, vad är det egentligen?

Det växer sakta. Kalla nätter och soliga dagar med lite vind som håller insekterna på avstånd.


Att uppleva sommaren
Thursday, June 21st, 2007

Nu är flera hagar färdiga. Hästarna äter och myser.
Det är stryketräning av att bara gå i hagen, uppför berget. Det syns på musklerna. Spida har haft det lite i kroppen jobbigt, tyvärr. Tufft att bo på ett berg. Hoppas på en bättring.

Vi har påbörjat utforskningen i skogen. Det blir stora förändringar vid avverkning. Svårt att känna igen sig. Tursamt så är det bara ett område, av det vi hittils upptäckt.

Pojken är fin att rida. Dom gillar verkligen att få komma ut och röra på sig lite lagom. Rikkan är super. Leder oss i rätt riktning, ändrar kurs så fort jag ropar.

Jag övar yoga och qigong varje dag. Det är härligt!


Öser på med övningen


Wednesday, June 6th, 2007

Ha varit trött och öser därför på med yoga och qigong övningarna för att hitta tillbaka till en tillvaro full av energi. I går tog Leif bilder till Jord elementet. Dessa blev fina. I morse, liksom morgonen före det, så kliver jag på mattan och rekar i gång andning och kropp. Det är härligt. I morse så var kroppen mycket piggare. Det har varit mycket med jobb och flytt i det sista.Landat i lugnet
Wednesday, June 6th, 2007

Nu är vi uppe i Långbäcken. Körde raka spåret på söndag kväll. Katten Kisen behagade att gå en promenad så vi fick vänta in honom några timmar före vi kunde åka. Två kattor, en hund + diverse saker och hästsläpet med två hästar. Åkte 21.45 från Kälen. Det gick fint. 5 timmar 20 minuter.

Tur att Leif klarar att vara vaken på natten. Han körde sista biten, en lång bit. Fast jag hade gjort yoga Nidra tidigare på dagen och höll mig förvånansvärt pigg långt in på natten så var ögonen helt torra och hjärnan trög. Det blev bara ljusare och ljusare ju längre norrut vi kom. Ljuset här uppe är nästan irriterande. Det tar tid att vänja sig, men det är härligt samtidigt.

Nu går Rikkan och Spida i den fantastiska hagen och äter gräs. Det ser helt gudomligt ut i år. Har aldrig varit finare. Bra tillväxt. Lite ensamt och tråkigt verkar det dock vara. Pojken kommer tillsammans med sin sällskaps tjej, ett sto e. BorkRigel, på lördag. Då blir det kul. Ska fixa stängslet och sätta i stolpar som saknas. Det har varit mycket vilda djur som raserat hagen sedan förra sommaren.

På Lördag 9 juni så blir det 3 timmar Yoga i Långbäcken. Bara så där!Andning, balans och meditation ute i det gröna. Skönt! Lätt och energivande.

Det kommer att bli fler spontana yoga träffar, för den som är intresserad. Mer info via mejl: skapa.energi@gmail.com
Jag har begränsad uppkoppling, eftersom den fasta telefonin inte fukar ännu och kollar därför bara av ovanstående adress. Adresserna till hemsidan har jag inte tillgång till förrän anslutningen är ok och jag hittar lösenorden som ligger nerpackade i ett flyttlass som ännu inte lämnat Kälen. Så kan det gå.

Bloggar i Maj

ORD FRÅN HJÄRTAT -varmt välkommen!
 
Archive for May, 2007

Förändringar
Tuesday, May 29th, 2007

I väntan på flytten till Långbäcken så strosar hästarna i hagen och äter gräs.
I går pysslade jag med hovar och energibalanserade. En riktig myskväll i stallet.

Just nu känns det verkligen att jag är nöjd med livet och dess förändring.Resa, upplevelser och vila


Monday, May 21st, 2007

Har varit på en kort och intensiv resa, både fysisk och mental.
Åkte på dagsretreat till Stockholm för att få vara själv, balansera mig och ladda batterierna.
Det är härligt att åka bort och känna att livet jag lever hemma faktiskt är det som gör mig till den jag är.

 
Hittar alla stigarna
Thursday, May 17th, 2007

Spida hade smitit ur hagen i natt och kom gånde hem efter vägen, mätt och belåten. Orättvisor. Jag släppte ut Rikkan och Pojken på gården så att dom också fick mumsa långt gräs. Dom åt till dom blev proppmätta. Passade på att fixa lite med bron. Tog sedan en ridtur. Började med Rikkan. Hon är nu så pass rund att hon är ok att rida igen. Jag har lite svårt för smala hästar eftersom höfterna är så flexibla, sen är det inte speciellt trevligt att rida långa turer utan sadel på en mager häst. Runda ska dom vara och blanka.

Det var minsann snigelfart på hela gänget i dag. När vi kom till vägen så ökade Rikkan tempot. Idag hände något helt fantastiskt. Vi hittade alla bitar på samtliga stigar som fattats för att kunna rida runt berget. I två år har vi varit i skogen och i dag löste vi pusslet, utan att behöva leta. Stigarna bara uppenbarade sig för oss. En märklig känsla. Vissa bitar var det dock väldigt svårt att komma fram på grund av alla vindfällor. Gick själv en lång sträcka. Bytte sedan och red Pojken. Hästarna var harmoniska och mycket kärvänliga. Det blev en harmonisk tur. Trevligaste turen jag hittils varit på. Jag är tacksam för att ha dessa hästar hos mig!

 
SLAPPA
Monday, May 14th, 2007

Slutet på veckan, börja på helgen. Yoga, mat och avslappning.
Plats: Yogashala, Esplanaden 18, Sundsvall.
Tid: drop in från 16.30
17.00 -17.30 Yoga
17.30 - 18.30 Mat
18.30 - 19.00 Avslappning i olika former
Lugnt tempo, enkla övnignar och hälsosam och god mat.
Passar alla, även nybörjare.
Även den 1/6.
Till hösten så blir det SLAPPA oftare på Yogashala och även på Hälsobrunnen i Hudiksvall. Föranmälan till: mona@rikkan.com

 
Morgongos med Spida
Sunday, May 13th, 2007

Satte fast tjejerna efter morgonmaten. Har spenderat tid med Spida som både behövde får verkade hovar och hjälp med cirkulationen i kroppen. Det är härligt att se att hon mår så gott efterår. Hon behövde detta eftersom hon busat lite för mycket i skogen. Pojken som inte satt fast stod utanför ladugården och väntade på sina flickor.
Det där med att vara lagom busig är det få som intresserar sig av…:P

 
Skogen
Friday, May 11th, 2007

Det är varmt och soligt, gräset växer.
Vi stack till skogs. I dag tränsade jag Rikkan, för ovanlighetens skull. Hon brukar annars gå fritt första biten. Oj, så glad Pojken blev. Han och Spida tjöt av glädje, hoppade och studsade. Vi tog en annan väg upp i skogen från skogsbilvägen. Bytte häst och red Pojken efter halva vägen. Rikkan lade sig att rulla i två gyttjepölar. Hon älskar att bada.

Dom börjar alla på att finna styrkan i kroppen och travar lugnt på lätta fötter i större omfattning nu än tidigare. Tjenerna stack av i full fart till stora lerpölen. Pojken skulle trava ifatt. Försökte sig på en mega bockning, för att kunna springa ikapp i egen takt. Då tog jag till rösten och frågade vad han höll på med. Han förstod varje ord och återgick i balanserad, tassande trav. Lustigkurre.

 
Tisdag 8
Tuesday, May 8th, 2007

QiGong ute för lungorna.

Eld övningar 2x 10 på varje.
Vinyasa inne på mattan för att väcka kroppen. 3 Sol A + 2 Sittande + 2 stående. Saknar behov av yinyoga.
Ögonlocken har fortfarande en lätt brun ton. Höger ansiktshalva känns lite trött. Annars mår jag finfint…

 
YIN YOGA
Monday, May 7th, 2007

Kände mig som en stor och tom vas med avsaknad av den lätta, eldiga energin i kroppen efter gårdagens Yinyogakurs.
Kanalerna kändes öppna men tomma. Dom lugna långsamma övningarna öppnar verkligen upp kroppen.
Insikt: det behövas både yin och yang energi för att jag ska känna balanserad hälsa.

2 timmar 5 element yoga fick mig att väckas något ut min dvala. Dom lätta energiövnignarna gjorde susen, fast jag kom inte helt upp över min lägsta nivå.

Måndag 7 maj
Sträckte på mig i sängen. Tryckte på några punkter för att mjukstarta kroppen. Kände mig både lätt och tung samtidigt när jag gick till stallet. Lätt inom mig och tyngden är avsaknad av yang energi. Jag gjorde mina Qigong övningar och sedan några Eld yoga övningar för lätthet och pigghet. Det kändes bättre i kroppen.

 
3 tips
Friday, May 4th, 2007

1. Få hästen lugn - ett balanserat energiflöde.
2. Få hästen harmonisk och full av livsglädje - balanserad mat, frisk luft, balanserad rörelse.
3. Gör det som skapar glädje - naturen är oslagbar.

 

Blogggar från April

ORD FRÅN HJÄRTAT -varmt välkommen!
Archive for April, 2007

Blåsig skogstur
Friday, April 27th, 2007

Det är som och varmt ute, men vinden busar och det sjunger i skogen.
Skogen kallar. Flera dagar sedan senaste besöket i denna mäktiga värld. Hästarna kom springande när dom så att jag gick upp för backen mot skogen. Det är en härlig känsla att känna att dom verkligen vill ut och röra på sig. Vi tog det som vanligt lugnt. Några travsteg och galoppsprång men mest skritt.

Började att rida på Pojken. Bytte sedan till Rikkan och slutligen ledde jag Pojken hem. Rikkan lade sig och rullade två gånger, gyttjebad. Hon älskar att bada.
Vi mötte två människor som var på promenad i skogen. Vi har mött dom förr. Det är sällan man ser något levande i dessa skogar. Fast vi fick faktiskt både se och höra korpen förra gången vi var ute.


Byt bort ilska och kontroll
Thursday, April 26th, 2007

Visst går det att byta ilska och kontrollbehov till glädje utan att tillrättavisa eller dominera en häst.
Det är underbart att se förvandlingen när hästen blir snäll och glad igen.

Det är lycka för mig, och för hästen.


Glädje
Thursday, April 26th, 2007

Att känna glädje och tacksamhet baseras på förmågan att förlåta sig själv och andra för att ge plats åt andetagen, hjärtat och själen. Låt tankarna vara där dom är. Acceptera allt inom dig, inte enbart tankar.


Att acceptera
Wednesday, April 25th, 2007
Det är först när man accepterar sig själv som den man är,
som det blir möjligt att skapa en distans till det man känner,
till sina behov och tankarna som spinner ut ifrån behoven.
Balans mellan kropp, sinne och tanke är harmoni.


Energi
Monday, April 23rd, 2007


Att starta dagen med några energiövningar gör en enorm skillnad. Hitta dina favorit övnigar, som leder till ökad inre energi. En övning är bättre än ingen. Sträck på dig, precis som katten. Hitta och blir vän med din djupa och lätta andning -vägen till ditt välmående.


Mina tankar om markarbete med häst
Tuesday, April 3rd, 2007

Övningar för balans, harmoni och lycka!

Markarbete med häst -lös i inhägnat område.
Dessa övningar gör jag först efter jag gjort stillastående balans och energi övningar på gången med ett löst grimskaft eller i boxen eller i det inhägnade området. Det är bra att veta var hästen “är” och hur den mår före man börjar samarbeta. Detta för att man som ledare då kan vara ödmjuk genom hela samarbetet.

Stillaståenede:
Att lära känna hästens sätt att tolka mig, min andning och mina rörelser för att själv se hur hästen påverkas av mitt kroppsspråk och hur den förhåller sig till min balans är grunden i kommunikationen. Detta behövs både på nära håll och längre bort, och senare även när jag sitter på hästen.

Jag vill att hästen finner sin balans, med minimal påverkan från mig.
Detta gör jag enklast genom QiGong övnignar för och med hästen.

Jag lär mig hur hästen lyssnar på mig och hur vi kan finna ett språk som fungerar, en kommunikation som baserar sig på glädje istället för kontroll, eftersom jag själv är öppen för det som händer, utan att lägga in personliga åsikter och dömanden.

Att vara ödmjuk behöver inte betyda att man låter sig trampas på,
utan att man lär sig lyssna och kommunisera med sitt hjärta. När jag genom mitt hjärta hittat ett gemensamt harmoniskt språk så går jag vidare i min kommunikation med hästen.

I rörelse:
I en grundläggande harmonisk kommunikationen så promenerar jag med min häst, i grimma och grimskaft eller lätt kapson och tyglar. Deta gärna i skogen eller efter en väg som är fri från trafik.

Många, både hästar och människor behöver rörelse för att kunna slappna av och för att kunna söka koncentration för inlärning. Människan främst för att ge plats åt kroppen och sinnet, eftersom många i dag lever i sina tankar.

Promenaden blir som en bok, som berättar för oss hur vi själva förhåller oss till vår egen balans och andning. Och under dessa turer så talar hästen om hur den läser oss och förhåller sig till vår inre balans.

En god samarbetspartner vet och kan ta vara på det positiva som finns att tillgå. Därför kliver jag in i min egen kropp, före jag kräver något av hästen. I kontakt med min balans (inre och yttre) och min andning så kan jag känna hur hästen påverkas (av min andning och balans).

Jag använder mig så av min andning för att styra tempot i promenaden. Jag växlar sida så för att se hur hästen reagerar på mina oliksidigheter.
Jag börjar att flytta hästen lite med hjälp av min balans, men behåller hela tiden ett lagom avstånd mellan oss, för att undvika att störa hästen.

Till en början böjer jag hästens nacke, huvud och hals lätt, sedan fortsätter jag med hjälp av min andning och balans att låta hästen böja sig i öppna och sluta.

I medvetenhet och närvaro så kan du känna energiflödet i kroppen. Detta är vad hästen lyssnar på och förstår och förhåller sig till. Det ordlösa språket.

Bloggar i Mars

ORD FRÅN HJÄRTAT
-varmt välkommen!

SKAPA ENERGI i Umeå
Friday, March 30th, 2007
Den 31 mars på Forslundagymnasium, Umeå. En trevlig dag!
Nästa dag i Umeå blir den 26/5. Se kalendern för mer info.Bilder från skogen
Saturday, March 24th, 2007

Leif har varit med oss i skogen och haft med sig kameran.


Gränslös glädje
Wednesday, March 21st, 2007
I dag har jag varit med om något underbart. Sol, värme och hästarna i skogen, som svävade och dansade runt träden, harmoniskt och glädjefyllt.

Pojken pep av ren glädje och gjorde fyrfota hopp rakt upp i luften.Våren är här
Tuesday, March 20th, 2007

Känn värmen och ljuset, låt glädjen sprida sig.
Lev i positiv energi!


PÅFYLLNING
Saturday, March 17th, 2007

I morse så var det stor påfyllning av livskraft i min trötta kropp. Efter en timmes behandling så kände jag den lätthet i kropp och sinne som jag efterlyst. Livsenenergi!

Det blåser kraftiga vindar och hästarna vilar.


Tankar som dök upp…
Friday, March 16th, 2007

En själ är en själ. En kropp är en kropp. Varken onda eller goda -dessa bara är.
Ont och gott är tankens personliga åsikter och existerar enbart där.

Saknas balans mellan kropp, själ och tanke så uppstår märkliga företeelser. Många lever i dag i sina tankar, utan balans. För att skapa harmoni behöver vi kliva in i kroppen finna kontakten med hjärtat, och då förändras balansen.


Frihet
Friday, March 16th, 2007

Tänk så olika vi uppfattar vår frihet.

Det är en oerhörd glädje som hästarna visar när dom själva får springa fritt i skogen, utan att man leder, rider eller kör dom. Vi upplevde underbara timmar tillsammans med dessa fantastiska djur i går.
Dom visar det många människor själva glömt bort, -för att tankarna tagit över och dominerat livet, glädjen av att röra sig i sin egen balans i naturen.

Rikkan gick i den lättaste och mjukaste galopp som jag någonsinn känt. Det var helt fantastiskt att sitta på hennes rygg. Pojken som till en början sprang lös, njöt så oerhöft mycket av att kunna busa med Spida och bara känna flödet i sin egen kropp. Efter halva turen så bytte jag häst. Pojken var då så harmonisk och lyhörd. Hade fått värma upp själv och leka och känna gemenskapen. Han uppskattade att jag satt på, visade mer stolhthet över att få bära matte.

Funderingar kring hälsa
Tuesday, March 13th, 2007
Hur ska man som medmänniska kunna ge andra människor goda råd, så att deras problem kan lösas?
Vad ska till för att bryta en negativ trend, som leder till inre och yttre balans d v s hälsa?
Vem vill vara fri och lycklig utan ångest och besvär?


Livet är underbart
Tuesday, March 13th, 2007

Till skogs med alla hästarna på en gång!
Det är helt underbart att bara luffa på.
Pojken är nu ridhäst Nr.1
Dom andra två är sällskapsdamer, som springer och busar som det behagar. I dag ville även Pojken busa när tjejerna stack av gårde i full fart. Bock och bakutspark, “jag vill vara med dom, inte med dig”. Klara signaler. Men det matte är för svår att få av. Hon har sån fruktansvärd balans. *ler* Hon hänger med vad som än händer.
Pojken gav sig först när jag ropat tillbaka tjejerna så att dom åter var tillsammans. Busiga är ordet!

Vårsol och friskluft i massor. Vi njuter av tillvaron i allra högsta grad.
Livet är underbart, idag också!


Solen, solen, solen
Tuesday, March 13th, 2007

Dom starka strålarna värmer och reflekteras i snön.
Det är underbart. Skogen väntar på oss.

Yogashala Sundsvall's Fan Box