31 januari 2009

Enkel och delikat matupplevelse

1. Skölj flera gånger och blötlägg över natten:
mung dahl, röd/svart/vit quinoa, solroskärnor

koka sedan dahl och quinoa och häll av vattnet

2. Skala och hacka: morot, rödbeta, squash

Ställ fram för självservering: mung dahl/ quinoa, nacho chips, färsk dill, böngroddar, oliver, squash, böngroddar (grodda eller köp färska)

Kryddor: spiskummin, fänkål, kummin, sichuanpeppar, svartpeppar, bergssalt, ta rejält med hackad färsk ingefära och soltorkad tomat

3. Fräs kryddblandningen i ghee (klarnat smör). Tillsätt rotsaker och grönsaksbuljong och vatten. Låt koka upp. Salta vid behov.

4. Häll upp den färdiga soppan i skålar. Låt sedan gästerna välja själv av det som står framme för självservering.

Ayurvedadagen 31 jan

Det vi gör är hur vi mår. Det handlar om att ta ansvar. Det du gör för din hälsa i dag påverkar hur du kommer att må i morgon.
Det du gör för din kropp på morgonen har du med dig resten av dagen.

Matsmältningselden är viktig för vår hälsa. Den ska vara stark och förbränna det vi stoppar i oss. För detta behövs regelbunda intag med lättsmält och balanserad föda, som baseras på våra individuella behov.

Lycka är att kunna leva med den kropp vi har och känna att vi balanserar hälsan i livet alla dagar. Hälsa handlar om att kunna vakna utvilad, känna livskraft och harmoni i kropp, tanke och sinne hela dagen. Du kan hitta en individuell rytm som ger trygghet och harmoni, och genom sund rörelse vara kreativ i allt som rör egenhälsa. Somna gott om kvällen, sov hela natten. I Ayurveda finns kunskap om allt detta och mycket mer, genom att se till helheten.

Några tips:
- Drick varmt, uppkokt vatten, gärna med en bit färsk ingefära.
- Ät fasta måltider, huvudmålet mitt på dagen.
- Fyll endas magen till 3/4 delar. Det är lika ohälsosamt att äta för mycket som att äta för lite.
- Ät soppa till middag. Varm, lättsmält och näringsrik.
- Födan bör bestå av varm tillagad mat, gärna vegetariskt med färska råvaror.
- Ät när du är hungrig! Hör du inte att magen kurrar? Känner du inte hunger? Hjälp matsmältningen att fungera. Stress gör att magen sätts ur balans.

Maten är viktig, lika så rutinerna. Se på när du äter, hur du äter och i vilken miljö du äter i. För balans behövs rutiner.

Om du vill vara pigg och alert under dagen, gå då i säng vid 22 och kliv upp vid 06. Den sömn vi får mellan 22-02 är inte ersättningsbar.
Svårt att sova: Se inte tv på kvällen. Drick uppkokt mjölk med lite mängd av riven muskotnöt eller blå vallmo.

Se till att att din mage fungerar så att du kan tömma tarmen och kroppen på slagg redan på morgonen, före du stoppar i dig mer mat. Underlätta detta genom att direkt på morgonen dricka uppkokt vatten på tom mage -gärna med slantar av färsk ingefära eller något annat som hjälper till att få fart på magen.

Stress och slagg kallas för ama och hindrar oss från att uppleva närvaro, lyhördhet och följsamhet. Öppenhet behövs för att finna lyhördhet och känslighet. Det är ofta där hälsoutvecklingen tar stopp. Jobba med dina motstånd.

Några tecken på att kroppen har för ama:
tröghet, trötthet, apati i sinnet, gäspningar, växlande humör, styrkan minska i kroppen, förstoppning, huvudvärk eller värk, yrsel, bristande aptit, anorexi, kronisk trötthet, överdriven törst, domningar, stelhet, ökad salivutsöndring eller vit beläggning på tungan, sura uppstötningar, halsbränna.

Tips för att rensa ama: ta lite bockhornsklöver och aiwanfrö efter måltiden.
För ökat välbefinnande: Drick 1 stort glas uppkokt vatten 1 1/2 timme efter måltiden.

Dagskursen Introduktion till Ayurveda -livshälsa för alla som vill och behöver må bättre. Nästa träff: Lördagen den 14/3 Kl. 12-16 på Yogashala. Hör av dig om du vill veta mer.

27 januari 2009

Kraften bakom yoga

Kraften bakom yoga

Ashtanga yoga mantran

Inlednings mantra

Om
vande gurunam caranaravinde
sandarshita svatma sukha va bodhe
nih sreyase jangalika yamane
samsara halahala mohasahantyai

abahu purushakaram
shankacakrasi dharinam
sahasra shirasam svetam
pranamami Patanjalim
Om

------------
Avslutnings mantra

Om
Svasti praja bhyaha pari pala yantam
Nya yena margena mahi mahishaha
Go brahmanebhyaha shubamastu nityam
Lokah samastah sukhino bhavantu
Om shanti shanti shanti

Omöjlig att lura

Livet är som det är just nu. Hur är det då, livet?
Jag kan önska mig något annat i morgon eller tänka tillbaka på det som varit, men hälsan den är precis som livet, under ständig förändring och beroende av medvetna handlingar för att växa och ge balans.

Tankar kan få vem som helst att gå kringelkrok i livet och hitta på en massa ursäkter för att slippa göra de ändringar som innerst inne behövs för att känna lycka. Hälsa är lycka.

Jag känner mig som hälsan. Om det är din eller min lycka -spelar det roll vems det är? Kan vi dela hälsa med andra? Är hälsan enbart personlig?? Jag tror inte det.

Ohälsa eller obalanser reducerar livet hos många.

Visst, det kanske inte känns så kul att höra om ama, ama och ama. Ama hindrar människan från att uppleva närvaro, sanning och kraft i livet. Ta bort det, så förstår du skillnaden. Hälsan kan alltid bli bättre.

Kraft och lycka uppstår genom regelbunden och måttlig yogaövning. "Do your practice and all is coming"(Sri K Patthabi Jois).

Yoga ger mig insikt, balansen är både mer och samtidigt mindre än vad jag som människa kan förstå.

26 januari 2009

Ojas


Ojas är enligt Ayurveda grunden till immunitet. Utan ojas inget liv. Ojas lokaliseras ofta till hjärtat och cirkulerar ut i kroppen. Kvaliteten är oljg, genomskinlig och det finns en handfull ojas i kroppen. Resultatet av balans i kroppen är ojas. Ojas ger näring, stöder kroppen och figuren, ger entusiasm, potens, klarhet i sinnet, intellektualitet, förmåga att förstå och ta in kunskap. För lite ojas gör oss sjuka och gamla.

Du kan tillföra ojas genom:
MATEN - ät en sattvisk kost bestående av riktig komjölk, ghee, honung, ris, frukt, färsk och lätt mat,söta smaker, buttermilk.
SOCIALT - gott uppförande, en god samhällsmedborgare, älska sina medmänniskor, yoga.
RASAJANAS - Nypon, amalaki, guld, silver, ädelstenar.

Ojas minskas av:
Potatis, ägg, lök, vitlök, senap, jordnötter, soyaprodukter, svamp, alkohol, mat med jäst. Även känslor som: Ilska, stress, spänningar, oro, sorg, ångest, trötthet, överdrivet tränande, hunger, utmattning.

Allmänt om amareducering


Drick upp till 10 glas uppkokt vatten om dagen.
Undvik: socker, olja och mjölk. Fråga om Ama tips, om du behöver mer info.
Det är ok med te och lite kaffe.

Bieffekter vid ama rensning:
- huvudvärk
- gaser
- sura uppstötningar (pitta obalans)
- astma
- ledvärk
- migrän
- trötthet
- känslomässiga reaktioner

Yogashala Sundsvall's Fan Box