15 september 2009

Mungbönor/dahl

Är en snabbkokt liten böna som är rik på protein, mineral och kostfiber. Används i grytor, soppor och sallader. Passar utmärkt till att grodda.

I Ayurvedisk matlagning används dessa oftast delade och skalade. Skalad och halverad böna heter på indiska dhal.
Mung dhal behöver inte blötläggas i förväg och kokar snabbt.
Dessa är näringsrika, lättsmälta, skapar vanligtvis inte gaser i magen som andra bönor lätt gör. De erbjuder en sträv smak. De innehåller kostfibrer och en hög halt av protein.

Mungbönor är en av de mest hyllade livmedlen i Ayurveda. Dessa är för alla tre energityper (doshor) och är super när de kombineras till med de grönsaker och kryddor som du får tips om i din konsultation.

Bönorna lämpar sig tillsammans med ris, quinoa, matvete, mathavre, dinkel och grönsaker. Oftast smaksätt dahlen med gurkmeja, ingefära och koriander, fänkål eller kummin tillsammans med ghee.

Näringsvärde per 100 g
Energi 1204 kJ/288 kcal
Protein 24 g
Kolhydrat 44 g
varav sockerarter 2 g
Fett 1,3 g
varav mättat 0,4 g
varav fleromättat 0,4 g
Kostfiber 16 g
Natrium 6 mg
Järn 7,7 mg
Kalium 1050 mg
Kalcium 118 mg
Magnesium 170 mg
Groddade bönor innehåller även C och E vitaminer.

Vi säljer ekologiska Mungdahl på Yogashala.

Inga kommentarer:

Yogashala Sundsvall's Fan Box