16 februari 2009

AMA - tips

Har du en förmåga att fokusera på din vikt?

Fundera istället på hur mycket hälsa/ohälsa som finns i din kropp. Förhoppningsvis får du ett annat perspektiv på dina kilon. Livet innebär en helhet. Dina dagliga rutiner, som inkluderar alla små detaljer i livet, påverkar dig. Vi går med små steg mot hälsa eller ohälsa.

Ätandet är mer än ett sätt att öka eller reducera vikten. Ätandet bör vara en smakupplevelse och en harmonisk, stressfri stund. Hälsa innebär rutiner i ätandet: ät när kroppen är hungrig, i lagom mängd, tugga noga. Inta varm och färsk mat, drick varm dryck, gärna uppkokt vatten.

Stress och slagg kallas för Ama. Det är 2 faktorer som hindrar balans. Ama är en kall och klibbig substans som kommer av en ofullständig förbränning och täpper till cirkulationen. Med Ama så går inte kommunikationen rakt fram, -varken mental, känslomässig eller fysisk. Ama hindrar oss från att känna följsamhet och lyhördhet.

Vid minsta lilla chock (stress) så störs tarmfunktionen och kroppen har svårare att ta upp näringen. Det är då lätt att ama bildas. Slarv med när och hur vi äter är lika illa som att äta för mycket eller för lite. På samma sätt som en diet som huvudsakligen består av kall och torr mat med kall dryck skapar obalans.

Det krävs lyhördhet och följsamhet för att uppnå balans. Allt finns inom oss dolt eller märkbart. Livet är en individuell väg för att uppnå balans. Därför är det viktigt att anpassa kostens kapacitet, förfina dieten, så att förmågan att smälta maten ökar -annars bildas ama.

Hjälp kroppen att må bra. Rensa ama. Håll matsmältningselden stark och balanserad. Följ dina rekomendationer eller prova detta almänna råd:

På kvällen, före sänggående:
Drick en kopp med ljummet varmt vatten (honung får aldrig värmas över 40 grader)
med 1 tsk honung + 1 tsk citron + 1 msk ghee.

På morgonen, på tom mage, minst 30 minuter före frukost:
Drick en kopp med ljummet vatten + 2 tsk honung + 2 tsk ghee

Inga kommentarer:

Yogashala Sundsvall's Fan Box