03 januari 2009

Dagens lunch


Lättlagat, enkelt och mycket gott!

Persilja och kuber med gulost (går bra med getost eller finn crips eller tortilla chips istället).
Keso med blodapelsin, hasselnötter, pumpakärnor, svartpeppar, kummin.

Matvete, Mung Dahl, quinoa & russin med rödbeta, morot, cherrytomater, vårlökkok i grönsaksbuljong. Kryddor: Ghee, färsk ingefära, spiskummin, Kapraw pasta.

Drick uppkokt vatten med en skiva ingefära till maten. Efter maten: Sitt tyst i 5 minuter och låt matsmältningen får ro.

02 januari 2009

Att möta draken

Vem är jag ? Vad gör jag? Hur mår jag?

Jag är glad och känner mig stark. Kroppen upplevs som lätt och balanserad. Dagar som dessa så kan jag uppleva att jag tillhör en stor och fantastisk värld, som ger mig kraft och inspiration, så att jag kan göra mina saker.

Dagen bjöd på en kort tur till stallet. Hade med mig Klara och vår lilla vän, yorkshireterriern, Svante, 9 mån. Han sprang runt som ett yrväder och hade svårt att förstå att Rikkans svans var något annat än en rolig leksak. Inte ens när hon sparkade i luften framför honom kunde han förstå att svansen hade samma ägare som hovarna. Svansen var ju kul, den slängde och for. Hovarna var irriterande och svåra att passera. Att sedan hovarna och svansen hörde till den där jätte stora näsan som frustade var lite för mycket att ta in på en gång. Det var minsann inte lika kul att vara så nära, en så stor näsborre. Kanske som att möta en drake?

Jag kan lära av Svante: Vad jag gör påverkar hur jag mår, iallra största grad.

Jag vill ge möjlighet, för allt som övar på Yogashalas yogakort att utveckla kontakten med sin hälsa, balansera sitt liv, hitta sin individuella väg, med yoga och ayrveda som verktyg. Verkligheten är större än vad vi kan förstå vid första anblick. Stress reducerar vår möjlighet till helhets syn. Ta bort det som hindrar dig från att uppleva livet och se vad som väntar dig...

01 januari 2009

Ge dig

Att vara förälskad är inte samma sak som att lära sig vara en älskvärd individ. Att öva på att ge sig är inte samma som att vara leva med tanken om att vara övergiven.
Vi kan öva oss, önska och öppna upp för att lära oss älska andra och oss själva, men inte enbart med tankens hjälp få det att hända.

Att ge sig är medicinen mot den frustration som uppstår när du försöker kontrollera det okontrollerbara. Intentionen att ge sig, ger dig utrymme för att släppa på de spänningar som skapats av rädsla och förväntningar.

Att ge sig kan vara att uppleva att den stora viljan öppnas inom sig. Upplevelsen att gå genom en dörr, som leder till gränslös energi. Något som kan få en att undra varför man inte gått igenom den dörren tidigare.

Låt enegin ta dig dit det är meningen att du ska. Kroppen vill ha mer av det dom leder till hälsa, bara vi ger oss själva chansen. Se ledtrådarna, lyssna på signalerna.

Min första dag på det nya året börjar med en lagom dos yoga. Jag vill låta kroppen vakna mjukt. Ingen träningsvärk, inget motstånd som ska övertrumfas.
Upplevelsen som gör min dag underbar:
Huvudstående utan tillstymmelse till vingel.
Jag har lyssnat på kroppen och tagit övningen i den takt jag klarar av. I dag, raka ben -utan stöd mot väggen. Det gör inget att det tagit mig många år att komma hit, tiden är inte viktig, utan känslan av balans. Härligt, härligt!

I morgon öppar dörrarna för det nya året!
Välkommen till Shalan för att hitta din balans.

30 december 2008

Jag vill, jag vill, jag vill -men vad vill jag?

Se på dina nyårsönskningar. Syna dessa, och för fram din önskan till fullt medvetende...Vilka ord associeras med din önskan?
Vad lägger du in för känslomässiga värderingar i din önskan?
Hur påverkar din önskan dig,, blir du uppåt, obekväm, nervös, förväntansfull?
Passar din önskan in i en större bild av vad du behöver, -för att nå större hälsa?
Är dina önskemål även till nytta för andra än dig själv?
Kommer din önskan att skada eller såra dig själv eller andra?
Vad behöver du lämna bakom dig för att nå din önskan?
Kommer din önskan att föra dig till insikt eller mer skapa en längre väg till att hitta dig själv?
Vad måste du försaka om du inte följer din önskan?

Vad vill du i grund och botten, genom att få det du vill ha?
Fundera på vad du verkligen vill ha.
Säg det högt, för dig själv. Förverkliga din önskan.

Kom i håg att en önskan kan vara att nå mer hälsa eller uppleva lycka i livet.
Intentionen är ändå viktig, att se på varför jag vill nå min önskan.

"Min intention är att uppleva lycka och i en balansead relation"
Eller
"Min intention är att uppleva lycka på jobbet"
Eller
"Min intention är att vara lycklig oavsett vad som händer i mitt liv".

Gott nytt år!

Varför Yoga funkar -när andra dieter misslyckas

Yoga erbjuder den inre harmonin och kroppskännedomen som krävs för att finna mer och helhetlig hälsa. Dessutom ger yoga dig en ändrad inställning till ditt ätande. Allt du önskar får du med yoga, dessutom en smalare, smidigare och starkare kropp också.

28 december 2008

Mungbönor, matvete och kesoTvå varma rätter med rågkex och vällagrad gulost.

Böngryta:
Mungbönor (kokas separat, häll av vattnet)
Matvete (kokas med lite buljong, lägg till grönsakerna)
Rödkål
Morot
Körsbärstomater
Vårlök
Ghee,
Svartpeppar, ingefära, kardemummakärnor,nejlika (smält och fräs kryddorna i det klarnade smöret) Häll på kryddblandningen mot slutet av koktiden och rör om.

Varm Keso med hasselnötter och mynta kryddat med kummin.

Yogashala Sundsvall's Fan Box