27 december 2008

Varm lunch



Bovete, quinoa, mungdahl och solrosfrö (kokt i grönsakbuljong) med persilja.
Varm sallad: Rödbeta, morot, äpple och kokos med riven ingefära, kummin, aiwan, salt och svartpeppar.
Uppvärmd keso med soltorkad tomat och mynta.
Rågkex med gegga av kikärtor och pinjenötter.
Till dessert: röda druvor och en bit mörkchoklad.

26 december 2008

Auyrveda tallrik


Använder i dag den fina tallriken som jag fick av Marie i julklapp.




En gryträtt med basmatiråris, Rödbetssallad, Prästost
och Mango Chutney.

Grytan innehåller: mungdahl, bovete, morötter, russin och vitkål. Kryddor: sambalolek, gurkmeja, spiskummin, persilja.





Rödbetssallad
Rödbeta
Äpple
Kokos
Mynta
Olja
Nymalda kryddor: svartpeppar, kummin,kardemumma. Värm oljan, lägg i kryddor, fräs. Stek rödbetan och tillsätt äpple och slutligen kokos och mint.

24 december 2008

Rödkålssallad


-en varm rätt med frisk smak och underbara färger

Rödkål
Morot
Jätte stora couscous
Äpple

grönsaksbuljong
Soltorkade tomater
Ingefära
Torkade tranbär
Torkade blåbär
Massor av färsk basilika
Fikonvinäger
och rapsolja vid uppvärmningen i stekpanna.

Ev. svartpeppar å salt

Julmaten


Soppa med snöflingor:
Svarta små linser
Kokosflingor
Alger
Palsternacka
Äpple

Grönsaksbuljong
Torkad chili
Limeblad
Citron
Ingefära
Svartpeppar
Mynta

23 december 2008

JULGODIS


-med lycka och värme

Bovete
Valfri nötmix (orostade)
Solros och pumpafrön

torkade tranbär
torkade blåbär
färsk ingefära

aiwan
nejlika
balsamvinäger med fikon
riven kokos
råsocker
marsipan

Koka bovete, häll av vattnet och låt torka till genom att värma i en panna, rosta.
hacka blåbär och tranbär
riv ingefära
krossa aiwan och nejlika i mortel

Häll på ca 1/2 dl kokande vatten på bären och smaksätt med vinäger.
Blanda kryddorna och ingefäran tillsammans med bären. Blötlägg nötterna i kokande vatten, för att få en mjukare konsistens. Häll av vattnet och hacka nötterna.
Reducera vätskan som bären ligger i och blanda ner bovete och nötter. Tillsätt råsocker, rör om och låt smäkta. Tillsätt sedan kokos efter behag.
Rulla små marsipanbollar som plattas ut i botten på knäckformen. Fördela smeten ovanpå.

[Det går även att göra denna mix utan kokos och marsipan, låt då röran torka under omrörning och häll på råsocker och kandera. Låt sockret smälta, ta av värmen och sedan låt godiset stelna. Bryt i biar.]
God Jul!

22 december 2008

Middag 22 dec



Ibland blir det gott, snyggt och kul att äta.
Bjuder på en upplevelse i form, färg och smak.
Till detta serveras svarta oliver, hårt eller crispigt bröd och väl lagrad vb ost i kuber.









Moghrabiah (stor cous cous)
Bovete

Rödkål
Persiljerot
Broccoli
Vårlök

pumpafrö
Valfri nötblandning

Soltorkade tomater
färsk ingefära
aiwanfrö
kummin
grönskasbuljong
varmpressad rapsolja

Basilika till garnering

Koka Moghrabiah i mycket vatten, tillsätt bovete och koka vidare till nästan färdigt. Skumma av om det behövs. Häll sedan av allt kokvatten och tillsätt lite uppkoktvatten, grönsaksbuljong och grönsakerna tillsammans med kryddblandningen. som du samtidigt som vattnet kokat, fräst i olja. Garnera med basilika. Ät rätten varm.

Yogashala Sundsvall's Fan Box