12 februari 2009

Ayurveda

Ayurveda är kunskap om att utveckla det friska, att förverkliga livet till full vidd och medvetenhet. Det är kunskap om livet och livets alla omständigheter.

Livet upplevs inifrån och ut. Det rymmer allt från elände till det underbara, men även det vi inte själva tror att vi har inom oss att utveckla för att nå till det underbara, hälsan och helhet.

Hälsa är ett friktionsfritt flöde i den fysiska kroppen och den sträcker sig till omgivningen. Tankar och känslor påverkar och skapar den fysiska kroppen och omgivningen är oerhört viktig. Ska vi förbättra den fysiska kroppen så behöver vi även se till den subtila kroppen, där vi finner själen, men även åsikter, tro, sinnet, egot och identiteten.

För att uppleva ett friktionsfritt flöde så behöver vi större glapp mellan tankarna.
Hälsa bygger således på medvetenhet och rutiner. Ayurvedan lägger vikt på alla olika delar. Erfarenheter färgar och tolkar tanken i dagsmedvetandet. Hur påverkar: färg, doft, känslor, rörelse, tankar? Tankar och känslor är den innersta kärnan för vårt medvetande.Hur använder vi kroppens erfarenhet inifrån och ut, samtidigt som kroppen och livet påverkas utifrån och in? Vi behöver utveckla medvetandet för att förstå livet.

HÄLSANS 3 GRUNDER:
SÖMN - KOST - LIVSSTIL (eliminering)

Leder oss till:
SAMANA VISHESHA SIDDHANTA
balans djupgående perfektion

För att uppnå perfektion och balans tillför vi den motsatta kvaliteten genom örter, mat, yoga och utvecklad andning. Allt för att förädla kroppens egen förmåga till läkande.

Sanningen bygger på kunskap. När vi lär oss lyssna på livet finner vi att i blodet går livet. I pulsen, som är ett uttryck för livet, finns kunskapen om livet.


Vem är jag? Hur mår jag? Vad gör jag?
Våra obalanser lagras i ”Vad gör jag?” Obalans är överskott.

Minsta morståndets lag innebär att det är lättast för en person med vata överskott att röra sig mer, för pitta överskott att vara omåttlig, och för kapha överskott gäller stagnation. Minsta motståndets lag stämmer inte.

Livsläxa för dominerande Vata energi– stillhet, kunna välja att jordas, istället för naturlig rörelse.

Livsläxa för dominerande Pitta energi– minska intensiteten, mjukna.

Livsläxa för dominerande Kapha energi– möta livet med rörelse.


Hälsa är ett friktionsfritt flöde i den fysiska kroppen och den sträcker sig till omgivningen. Var befinner du dig just nu?

Den yttersta orsaken till all sjukdom är intellektet misstag. Pragya apparad. Vår identifikation ger oss ett begräsat liv. Ofta handlar det om att bygga en trygghet, och förr eller senare rasar identiteten eftersom livet då levs med rötterna i livet istället för i livets föränderlighet.

Det är verklighetens tratt som begränsar oss när livets nödvändighet är att styra minnet om vem vi är och vad vi kommer ifrån. Vi vill veta, men vi vet inget. Det är tufft. Lidandet uppstår i tolkningen av motståndet, friktionen. Alla erfarenheter leder till självkännedom.

11 februari 2009

God gröt

bovete flingor, havregryn, solrosfrön, blötladga tranbär, mullbär och valnötter salta lagom...

Yogashala Sundsvall's Fan Box