18 augusti 2009

Låt yoga bli en naturlig del i din vardag

Någon av de de tusen ursäkter, som dyker så fort du är på väg att ställa dig på yogamattan är aldrig viktigare för din hälsa än yoga, eftersom dessa ursäkter distraherar dig och avlägsnar dig från närvaro i kropp och sinne.
Det behövs rutiner i livet som ger plats för yoga. Det behövs tålamod för att övervinna de olika typer av motstånd som du bär på, mentala, känslomässiga eller fysiska. Påminn dig själv om den glädje som yogaövnignen ger, och märk så att det är vägen ifrån dessa motstånd. Att känna sig själv mer och uppleva att stressen försvinner är belöningen.

Genom mer övning i din egen takt, så krymper motståndet. Kroppen blir mer lyhörd för varje gång du övar, och det gör det enklare att förstå vad dessa motstånd faktiskt kommer ifrån. Ge dig själv en chans att få uppleva mer balans och hälsa. Ge dig själv en regelbunden yogaövning.

16 augusti 2009

Ayurveda är friskvård

Det vi gör är hur vi mår. Om du inte gillar frukt och grönt, se det som medicin och ta det för att hålla dig frisk.

Varför gör jag det som är osunt för mig, när jag vet att jag mår dåligt av det?
Vårt undermedvetna programerar oss, på vår resa till hälsa. Känslor och undermedvetna tankar skapar den undermedvetna kroppen. Hälsa är utveckling av människna, inte enbart frånvaro av sjukdom.

Medvetandets utveckling leder oss till ökad insikt, både i det inre och yttre seendet. Det handlar om att öka lyhördheten. Stress och slagg blockerar oss ifrån att uppleva oss själva.

Människan är ofta reaktionen av kroppens totala balans, något som kan vara svårt att se själv. Andra kan lättare peka på vad som behövs för min utveckling. Varje beteende har ett känslomänster kopplat till sig. Lås upp dig, från dina blockeringar. Minska avståndet från det du inte vill känna, för det vi har motstånd mot kommer att finnas kvar i våra liv.

Att leva i obalans är att leva med dåligt karma, och låta den dåliga sidan av oss tar över.

Yoga utan lidande

Om du verkligen vill lida mer än nödvändigt (och helt i onödan) så ska du se till att göra alla händelser och tankar så personliga som möjligt.

För att slippa lida i onödan, se saken i ett större perspektiv, se skillnad på sak och personlighet. Människan kan aldrig släcka ett begär genom att låta sinnena styra och ta över.

Yoga är att kontrollera sinnets förändringar. Yoga är 99% övning och 1% teori.

Mat som är balansernade för alla

Nautral kost för Vata, Pitta och Kapha.
Ris & Mungbönor

Kokta grönsaker: pumpa, sparris, viträttika, kronärtskocka, små äggplantor, zuccini, färsk majs, kapris, haricot vert.

Råa grönsaker: Färsk ingefära, kinakål, kapris.

Frukter: vindruva, russin, söta äpplen, honungs och vatten melon, kiwi, oliver, söt annanas, aprikos.

Mjölkprodukter: Ghee

Oljor: Ghee, Oliv olja

Nötter: Pumpa

Kryddor: korianderblad

Väl grönsaker från listan och laga en härlig lunchrätt.

Smaklig måltid!

Yogashala Sundsvall's Fan Box