10 mars 2009

Daglig övning - meditation

Att meditera en liten stund dagligen är viktigt för att utveckla förmågan att möta livet med klarhet och förstå hur våra kroppsliga erfarenheter påverkar. Resultatet av dina meditationsövningar finns att tolka i ditt dagliga liv. Vad finner du i din själv och i din omgivning? Ser du styrka, klarhet och lugn?
Genom meditationen kan vi alla med små steg närma oss gränsen för var rädslan stoppar oss, för att tillåta en utveckling på detta område. Det krävs mod. Mod är inte att vara utan rädsla, men förmågan att uppleva rädslor. När vi upplever rädsla så växer modet. Att möta rädslan eller gränserna utvecklar medkänsla för alla i vår omgivning. Det är i öppenhet och nyfikenhet som vi kan söka mot mer öppenhet och äkthet i livet.

08 mars 2009

Meditera

Smärtar det i ländryggen när du sitter och mediterar?
Se på hur du sitter. Den stol du vanligtvis sitter på under dagarna påverkar ditt bäcken i allra högsta grad. Med fokus och koncentration och övning kan vi alla lära oss att sitta mer balanserat. Det handlar om att känna bäckenets position. Gör din kroppen tillgänglig för att kunna sitta bekvämt i den position som du önskar. Yoga ger din kropp många fördelar, en är att du enklare kan sitta och meditera bekvämt.

Soppa

Färsk spenat, kidney bönor, morötter, palsternacka, cabra (getost), ghee.
Kryddor: ingefära, kummin, fänkål, grönsaksbuljong

Kliv av din Shaktimatta

Variation behövs för att du ska kunna tillgodogöra dig Shaktimattans fördelar. Använd mattan 2-3 veckor, sedan bör du låta kroppen vila ifrån piggar i 2 veckor. Låt Shakti mattan bevara sina goda läkande egenskaper, istället för att bli ett beroende.

Att förstå

Yoga handlar om att förstå sin egen utveckling och lära känna harmonin i sitt inre. Alla kan må bättre, känna mer glädje och mindre stress, finna styrka och inre kraft.

Det finns alltid någon att se upp till, någon annan som utför mycket svårare övningar än vad du själv drömmer om att kunna utföra. Men det är inte viktigt att jämföra sig med någon. Sluta se vad andra kan göra. Du övar för att kunna se din egen utveckling, fysisk eller själslig.

Yoga ger dig gradvis hälsa och insikt, bara du lär dig att lyssna inåt. Öppna upp för lyhördhet och känslighet. Upptäck dig själv genom yoga. Alla svar kommer till dig, bara du fortsätter att öva i din takt efter dina förutsättningar.

Yogashala Sundsvall's Fan Box