15 januari 2009

Gul och god torsdags mat

Dagens lunch: bovete,röda linser, mungdahl med quinoa, morot och persiljerot, saganaki (getost), valnötter, russin, ghee och oliver.
Kryddad med färsk ingfära, gurkmeja, sichuan pepppar och dill.
Skölj och blötlägg bovete, linser och quinoa. Koka först detta i lite grönsaksbuljong.
Fräs kryddorna i ghee tillsammans med blötlagda nötter och russin.
Tillsätt grönsakerna och låt dessa bli lagom mjuka. Stek osten i ghee.
Blanda samman och tillsätt oliver och garnera med dill.

Middag: havregryn, salta chashew nötter, solrosfrön, tranbär, gammeldagsmjölk.
Koka allt i rikligt med mjölk. Tillsätt råsocker och salt vid behov. Njut!

13 januari 2009

Att öva yoga

Yogaövningen ger så otoligt många olika upplevelser. Alla erfarenheter berikar oss. Genom yoga kan vi bli snällare mot oss själva, detta genom att hitta det som är lagom för stunden. Balans.

Hur upplever du övningen? Lätthet, glädje, trötthet, träningsvärk, harmoni, lugn, ökat fokus, insikt. Listan kan göras lång. Berätta gärna hur du upplever din övning. Vi är alla olika. Det finns inget rätt eller fel.

Kryddorna balanserar humöret

Är du girig och självbelåten? Sänk intaget av sött.

Har du lågt eller högt känslorregister, låg eller hög aptit? Balansera med salt.

Är du avundsjuk/svartsjuk och behöver ökad urskiljningsförmåga? Balansera intaget av surt.

Är du irriterad eller destruktiv i din handling? Är du förvirrad, upplever smärta, depression eller brännande smärta balansera intaget av kryddig mat.

Vill du leva i verkligheten? Är du uttorkad, känner mental yrsel eller förvirring? Balansera bitter. Överdosering av bitter ger frustration, bitterhet och sorg. (Kaffe, choklad)

Långsamhet, stelhet och introvert beteende påverkas av sträv smak. Likaså oro, ångest och muntorrhet. Balansera med tex. Kikärtor, gurkmeja, grönabönor, alfa alfa groddar, oliver.

Linser med potatis och persiljerot


Röda ekologiska linser, mung dahl, quiona (-blötläggs, sköljs och kokas i) grönsaksbuljong, ingefära och soltorkad tomat.
Tillsätt hackad potatis och persiljerot, ghee, spiskummin, gurkmeja, kummin, sichuanpeppar.
Garnera med: dill och körsbärstomater.
Servera med: yogurt*, hårt bröd.

*hoppa över yogurt om du har ama.

Frihet


Att bli fri från ama (slagg och toxiner) innebär stora förändringar på alla plan, fysiskt, känslomässigt och mentalt. Ama är det första som enligt Ayurvedan rensas ur kroppen.

När ama håller på att släppa, så kan man precis som när kroppen har ama, känna symtomer, motstånd och känslomässiga rekationer. Utan ama så upplevs en trygghet och balans tillsammans med en klarhet i tanke och trygghet i känslorna. Detta är väl värt att sträva efter. Livet blir enelt och klart, fullt med energi.

12 januari 2009

Snabba soppor och de 6 smakerna

Soppa är enliget Ayurvda en utmärkt middagsrätt, eftersom matsmältningen är lite långsammare på kvällen.

Tomatsoppa med bovete och blodapelsin
Tomatfond, bovete, quinoa, cashewnötter, ingfära, soltorkadtomat, aiwan och svartpeppar. Före servering, pressa i en blodapelsin.


Svart bönsoppa med persiljerot och västerbottensost
Färdigkokta ekologiska svarta bönor, persiljerot, morot, solrosfrön, Biofoods chili blandning med blommor, grönsaksbuljong, oskalade sesamfrön, ingfefära, ostkuber.


Ge din måltid spännande karaktär genom att krydda med olika smaker. Det är bra om alla 6 smaker finns representerade.

SÖT:
Bygger upp kroppen, ger tillfredställelse och vitalitet.
Överdosering: ger bl.a övervikt, apati, hosta, feber, matsmältningsbesvär och illamående. Och i höga mängder även girighet och självbelåtenhet

SALT:
Aptitretande, matsmältningsfrämjande, Pitta + Kapha höjande vid obalans.
Överdosering: ger impotens, depression, tandlossning, hudproblem
Höjer aptiten för allt, även känslor.

SURT:
Ökar aptit och matsmältning, ger energi och tillfredställelse, förtunnar Kapha i kroppen – gör slemmet flytande.
Överdosering: Ökar Pitta- ger upphov till utslag, sura uppstötningar
Positivt: ger ökad urskiljningsförmåga. Negativ påverkan: ger avundsjuka, svartsjuka

KRYDDIG:
Stimulerar matsmältningen, absorbering och assimilering. Kan vara bra vid inflammationer. Rensar kanalerna. Överdosering: ger förvirring, smärta, depression, brännande smärta.Negativ påverkan: irritation, destruktivitet.

BITTER:
Motverkar: sötsug, klåda, hudproblem, är febernedsättande, reducerar fettvävnaden, bra vid benvärk. T ex. Kaffe, mörkchoklad, ruccola, spenat, aloe vera, maskrosrot, rabarber, bockhornsklöverfrö.
Uttrokade effekt. Mentalt upphov till yrsel och förvirring.
Tvingar oss att möta verkligheten. Vid överdosering: frustration, bitterhet och sorg

STRÄV:
Bra vid Pitta obalans. Absorberar vätska ifrån vävnader.
Påverkar hjärtrytm, muntorrhet, mörka fläckar på huden, långsamhet, tröt tarm, stelhet, stickningar och domningar i kroppen. Introvert beteende. Oro, ångest, rädlsa. Tex. Kikärtor, gurkmeja, grönabönor, alfa alfa groddar, oliver.

11 januari 2009

Middag

Soppa med raita och körsbärstomater: Ekologiska röda linser, quinoa, stora couscous, solrosfrö, russin, soltorkad tomat, fäsk ingefära, grönsaksbuljong, ghee. Kryddor: aiwan, kummin, sichuan peppar.

Varm sallad: Rödbeta, persiljerot, blötlagda chashewnötter, fikon, dill, mynta, salt.

Till detta: hårt bröd, oliver och uppkokt vatten med färsk ingefära.

Överskottet skapar obalans

Vem är jag? Vad gör jag? Hur mår jag? Våra obalanser lagras i ”Vad gör jag?”. Obalans är överskott.

För att komma till en förändring behöver vi kunna se vad vi gör. För att leda livet mot hälsa behöver vi känna att vi lever och se på hur vi lever.
Stanna upp, se på dig själv. Vad kan du göra för att ändra det som för dig ur balans, just nu?

Själv ska jag lägga mig och vila en stund. ;)

Yogashala Sundsvall's Fan Box