10 januari 2009

Yoga ger livet rikedom

Det är ingen slump att det pratas om yoga. Du kan läsa om yoga snart överallt och säkert är det någon i din närhet som själv övar yoga. Alla som övar yoga har blivit hjälpta, vare sig det gäller hälsan, karriären eller relationen till andra. De förändringar som människor genomgår efter att ha övat yoga regelbundet har en varaktig effekt. Hälsan ökar. Livskraften ökar. Glädjen i livet blir större. Yoga hjälper många att byta ohälsa mot hälsa, obalans mot balans. Det gäller bara att bestämma sig. Ta första steget, att lära känna livets alla sidor genom det medvetna andetaget och anpassa rörelsen därefter.

Hälsotips

Drick:
1/2 glas ljummet vatten + 1-2 msk citron/lime
-efter maten, för att hjälpa matsmältningen, minska din ama.

Ama är slagg och toxiner i kroppen som hindrar enrgiflödet och skapar ohälsa.

Tomat och morots soppa


Passerade tomater, röttråris, munghdahl, solrosfrö, cashewnötter, morot, russin, äpple, grönsaksbuljong, soltorkad tomat, färsk ingefära, ghee, kummin, rejält med dill, svartpeppar. Till detta kan du servera: hårt bröd/riskakor/oliver.

Ayurveda


Ayurveda är kunskap om att utveckla det friska, att förverkliga livet till full vidd och medvetenhet. Det är kunskap om livet och livets alla omständigheter.

Livet upplevs inifrån och ut. Det rymmer allt från elände till det underbara, men även det vi inte själva tror att vi har inom oss att utveckla för att nå till det underbara, hälsan och helhet.

Hälsa är ett friktionsfritt flöde i den fysiska kroppen och den sträcker sig till omgivningen. Tankar och känslor påverkar och skapar den fysiska kroppen och omgivningen är oerhört viktig. Ska vi förbättra den fysiska kroppen så behöver vi även se till den subtila kroppen, där vi finner själen, men även åsikter, tro, sinnet, egot och identiteten.

För att uppleva ett friktionsfritt flöde så behöver vi större glapp mellan tankarna.
Hälsa bygger således på medvetenhet och rutiner. Ayurvedan lägger vikt på alla olika delar. Erfarenheter färgar och tolkar tanken i dagsmedvetandet.
Enligt Ayurveda så påverkas kroppen på olika sätt vid dygnets olika tidpunkter. Se på klockan och avgör vilken kvalitet som dominerar. Morgon betyder Kapha, där utrensning av slagg är viktigast. (se mer om detta på Ama)

Att börja dagen med uppkokt vatten, kanske med lite citron eller honung eller ghee kan göra stor skillnad på vår hälsa. Det är bra för hälsan att tömma kroppen på skräp före man fyller på ...

09 januari 2009

Ekologisk lax, raita och potatisgryta


Änglamarks ekologiska gravlax, Matlagningsyogurt, Raita kryddmix, ciabatta med oliver.

Potatis, Persiljerot, Röda linser, Svart Quinoa, Solrosfrö, Vårlök. Kokas i en kryddblandning av: spiskummin, fänkål, timjan, kummin, sichuan peppar och givetvis ghee. Salta efter behag.
*den här rätten är inte att rekomendera för amareducering, eftersom den innehåller mycket av vitt bröd, yogurt och potatis.

Fredagslunch


Stora couscous
MungDahl
Morrot
Squash
Vårlök
Grönsaksbuljong
Timjan (stött i mortel) + kapraw pasta + soltorkad tomat
Till detta: Hårtbröd + Ostkuber + oliver

Fredagmorgon

Väck kroppen i egen takt. Känn andetaget, vila dina sinnen i fokuspunkten och öppna upp med solhälsningar. Vi övar tillsammans men följer vårt individuella andetag. Upplev tyngdpunkten och balansen i kroppen, som följer andetaget.

Fredagmorgon innebär de första 8 stående positionerna (padangustasana, padahastasana, utthita trikonasana, parivrtta trikonasana, utthita parsvakonasana, parivrtta parsvakonasana, prasarita padottanasana, uthita hasta padangustasana) samt bryggan + förberedande till huvudstående och/eller skulderstående + sittande med benen i kors + lång djupavslappning.

En underbar start på dagen, varken för mycket eller för lite, utan lagom.

Välkommen du också!

08 januari 2009

Snäll som Bamse


Det är bättre att vara snäll än stark, säger Bamse. Ta med den attityden i din ashtangayogaövning.

Enligt Yoga Sutra så är valet av uppträdande avgörande för våra resultat. Är vi inte snälla med oss själva och våra egna kroppar så kan vi inte heller vara snälla mot andra. Ahimsa översätts till ickevåld. Det gäller inte enbart fysiskt våld, utan även ord och tankar om oss själva och andra.

För att följa ahimsha innebär ett konstant observerande av sina egna tankar och attityder i alla olika situationer. Våra egna tankar kan vara lika förödande som cigaretten som rökaren håller i sin hand.

Att öva yoga utan ahimsa är att blunda för de fördelar som yogaövningen faktiskt ger dig.

Läs mer om detta: Beginning the Journey - Yoga Journal

Vegetarisk inspiration


http://www.vegetariantimes.com/

Ashtanga Yogans åtta grenar

är praktiska yogafilosofiska levnadsråd som inspirerar till frihet från hinder, gamla mönster och begränsande vanor. När man väljer att leva efter dessa riktlinjer kan ny livsenergi frigöras, lidande minska och öppenhet och harmoni i livet uppstå spontant. I korthet kan de beskrivas på följande sätt:

Yama:
5 etiska riktlinjer för ödmjukhet i attityd och kommunikation med andra.
Att välja sanning i ord, tanke och handling, måttlighet, undvika våld, stöld och girighet.

Niyama:
5 riktlinjer för goda levnads vanor. Att välja inre och yttre renhet, enkelhet och förnöjsamhet i nuet och att kultivera tålamod och personlig diciplin.

Asana:
yogapositioner och rörelser för att rena, stärka och öppna upp alla fem lager av vår varelse. Fysik, energi, känslor, tankar och själen.

Pranayama:
andning ger och är liv, livsenergin kan förstärkas med olika andningstekniker.

Pratyahara:
att vända uppmärksamheten inåt (detta förutsätter viss vana vid asana och andning).

Dharana:
koncentrationsövning på att hålla en fokuspunkt utan distraktion

Dhyana:
att genom meditation träna uppmärksamheten vilket leder till:

Samadhi:
upplevelsen av ett tillstånd i förening med allt som är som leder till frihet och uppvaknande.

06 januari 2009

Vatten ger liv

Drick uppkokt vatten. Det uppkokta vattnet har eldelemetets karaktär och ger kroppen möjlighet att bevara styrka, hålla matsmältnings elden stark, så att ama rensas ut.

Blötlägg din mat, före tillagning. Det ger extra liv åt maten. Låt bönor, bovete, quinoa, nötter och linser ligga i vatten över natten. Ris, nötter och frön kan gärna ligga i vatten ett par timmar innnan kokning. Är tiden knapp? Koka upp vatten, låt nötter och frön ligga i det varma vattnet under tillagningen av rätten, sila och blanda i. Låt gärna grönsaker och frukt ligga framme i rumstemeratur före tillagning.


Matlagning ska vara enkel och skoj. Med en passersil så underlättas arbetet med sköljning av ris, linser, bönor, frön och nötter.

05 januari 2009

Ama, nej tack!

Ama är ett begrepp som används inom Ayurveda för toxiner och slagg i kroppen som gör matsmältinngen trög. En stark matsmältning håller oss friska och pigga. Ama hindrar cirkulationen, skapar blockeringar och skapar metalstagntion.

Tecken på ama:
styrkan minskar i kroppen, tyngd, trötthet, slöhet, apati,
rapning och halsbränna, ökad salivutsöndring i munnnen,
förstoppning, bristande aptit, kronisk trötthet, huvudvärk,
yrsel, gäspning, stelhet i kroppen, överdriven törst, diarré,
kräkning, dysentri, stasis, domningar, anorexi, värk i kroppen,
övervikt, högt kolestrol, depression, smärta som flyttar sig,
punktsmärta, kvarhållande av urin, stelhet och smärta i vaderna,
okunnighet, koncetrations problem, korthet i minnet. Illanående,
sura uppstötningar, svettning, brännande känsla i kroppen (på fotsulor och även i händer).

Dålig kost ger ama.

Undvik därför:
Halvfabrikat, snabbmat, smörgåsar, rester och uppvärmd mat. Fet mat, mejeriprodukter, kött och annan svårsmält mat.
Undvik mjölk som dryck -med undantag för uppkokt mjölk vid sänggående vid sömnsvårgheter. Undvik att äta på kvällen.

Prioritera:
färsk mat, varm och tillagad mat
-gärna vegetarisk, ekologisk och närproducerad. Drick varm dryck.

Mat är meditation. Lunchen är huvudmålet. Ät med alla 5 sinnen. Lagom mängd. Ät när du är hungrig. Ät långsamt, tugga noga. Ät när du känner dig balanserad och lugn. Drick små klunkar varmt vatten. Ät i lugn mijö. Välj aningen att äta eller prata.

Vid ama så bör du undvika:
Vinäger, hård ost, omogen frukt, yogurt, alkohol, citrusfrukter.

Hälsotips för att reducera ama:
På tom mage: Drick 1/2 glas ljummet vatten med 1-2 msk citron/lime
Efter maten: Drick 1/2 glad ljummet vatten med 1-2 msk citron/lime + 1 msk honung

Fundering


För mig är hälsa att hitta balansen i mig själv. Att stämma det fantastiska "instrumentet" som människan faktiskt är, oavsett hur trasigt det har varit. Att genom andningen dirigera kroppen så att rörelse, tankar och känslor, -uttrycket av mina inre organ, leder till ett lagom och fritt flöde av energi. Harmoni.

Balansen innehåller allt och inget, på samma gång, alltid i lagom mängd.
Min balans är unik. Mitt liv är värt att uppskatta. Min väg är bara min, även om den delas av många vid min sida.

Balansen påverkas av andra, men kan aldrig vara rätt eller fel, bra eller dålig. Den bara är. Hur känns balansen just nu?
Behöver jag vila/röra på mig?
Äta eller låta matsmältningen vila?
Finna något som tillför mig inpulser eller reducerar min negativa stress?

Jag känner mig aldrig ensam i min balans, fast jag går på min egen väg.
Det gör att jag aldrig känner mig rädd, full av kontrollbehov, orättvist behandlad eller avundsjuk. Jag har mitt och min balans att ansvara över och förhålla mig till, behovet att jämföra mig med andra försvinner.

04 januari 2009

Halv brygga


Bild från Yoga Journal
Sanskrit: Setu Bandha Sarvangasana [SET-too BAHN-dah]
setu = dam, dike, or bridge bandha = lock


Bryggan är för många en övning som förknippas med råstyrka i armar och en spänd ända. Men vad händer om du lyfter med starka lår och låter ändan följa med uppåt utan att vara allt för aktiv?
Kan bryggan bli en benövning? Givetvis.
Upplev, med försiktighet, vad som händer med ryggen när benen blir starkare.

Röd och värmande lunch för kalla dagar


Stora Couscous, Quinoa, Solroskärnor, Rödbeta, Morot,
Cherrytomater, Böngroddar,Gul ost, Keso, Persilja, riven kokos,
Kummin, Svartpeppar. <- Krydda så att det känns "varmt". Serveras med Finn crips och ekologisk mörk choklad.
Koka i grönsaksbuljong och en stor slant färsk ingefära. Tillsätt keso, ost och persilja före servering.

Yogashala Sundsvall's Fan Box