05 januari 2009

Ama, nej tack!

Ama är ett begrepp som används inom Ayurveda för toxiner och slagg i kroppen som gör matsmältinngen trög. En stark matsmältning håller oss friska och pigga. Ama hindrar cirkulationen, skapar blockeringar och skapar metalstagntion.

Tecken på ama:
styrkan minskar i kroppen, tyngd, trötthet, slöhet, apati,
rapning och halsbränna, ökad salivutsöndring i munnnen,
förstoppning, bristande aptit, kronisk trötthet, huvudvärk,
yrsel, gäspning, stelhet i kroppen, överdriven törst, diarré,
kräkning, dysentri, stasis, domningar, anorexi, värk i kroppen,
övervikt, högt kolestrol, depression, smärta som flyttar sig,
punktsmärta, kvarhållande av urin, stelhet och smärta i vaderna,
okunnighet, koncetrations problem, korthet i minnet. Illanående,
sura uppstötningar, svettning, brännande känsla i kroppen (på fotsulor och även i händer).

Dålig kost ger ama.

Undvik därför:
Halvfabrikat, snabbmat, smörgåsar, rester och uppvärmd mat. Fet mat, mejeriprodukter, kött och annan svårsmält mat.
Undvik mjölk som dryck -med undantag för uppkokt mjölk vid sänggående vid sömnsvårgheter. Undvik att äta på kvällen.

Prioritera:
färsk mat, varm och tillagad mat
-gärna vegetarisk, ekologisk och närproducerad. Drick varm dryck.

Mat är meditation. Lunchen är huvudmålet. Ät med alla 5 sinnen. Lagom mängd. Ät när du är hungrig. Ät långsamt, tugga noga. Ät när du känner dig balanserad och lugn. Drick små klunkar varmt vatten. Ät i lugn mijö. Välj aningen att äta eller prata.

Vid ama så bör du undvika:
Vinäger, hård ost, omogen frukt, yogurt, alkohol, citrusfrukter.

Hälsotips för att reducera ama:
På tom mage: Drick 1/2 glas ljummet vatten med 1-2 msk citron/lime
Efter maten: Drick 1/2 glad ljummet vatten med 1-2 msk citron/lime + 1 msk honung

Inga kommentarer:

Yogashala Sundsvall's Fan Box