11 februari 2009

God gröt

bovete flingor, havregryn, solrosfrön, blötladga tranbär, mullbär och valnötter salta lagom...

05 februari 2009

Just nu

Yoga för mig handlar om att känna glädje och tacksamhet över livet. När kroppen mår bra, så mår även tankarna och känslorna bra. Yoga handlar om att hitta till lagom i allt -genom andetaget. Balans i tankar, känslor och den fysiska kroppen.

Jag tror att när vi hittar till lagom kan uppleva vår egen utveckling på ett konstruktivt sätt.
Se på dig idag:
Vad är det för mycket av?
Vad fattas?

Broccoli och spenat

Mung dahl, Quinoa, mathavre kokas i grönsaksbuljong.

broccoli, färsk spenat, fänkål, vårlök, russin (blötlagda) fräses i ghee och kryddor.

Kryddor: färsk ingefära, Pitta Churna (färdig kryddblandning), kummin, nejlika och ghee.

Serveras med Fiber genebröd med ghee och oliver.

Vinterkyla

Det går åt extra energi för att hålla värmen. Kroppen behöver mer mat för att du ska slippa frysa. Matsmältningselden blir extra stark när det är kallt ute. Elden syns i rosorna på kinderna. Luften är torr. Den inre värmen ger knakande leder och torra läppar kanske också lös mage. Den kallaste delen av vintern torkar ut kroppen inifrån. Vata energin är som allra starkast.

Klä dig varmt gärna med ylle, mössa och vantar utomhus. Gå med varma sockor eller tofflor inne. Undvik: Kall och hård vind.

Generella råd:
Det behövs mer substans i maten, mustigare grytor. Drick varm mjölk, tillsätt lite mer ghee, ät ris och oljigare mat, undvik friterat men gärna olja, creme fraiche eller grädde. Läge för pannkakor, våfflor och semlor. Välj söta, sura och salta smaker. Ett glas vin kan vara ok på kvällen. Njut av sex.



.

04 februari 2009

Lunch

Mung dahl, quinoa, vitkål, solroskärnor, ghee, soltorkad tomat, färsk ingefära, Pitta churna, fänkål, lite grönsaksbuljong.

03 februari 2009

Lunch

Mung Dahl, quinoa, mathavre, matvete, chasewnötter koka i 1/2 buljong tärning.
Tillsätt: ghee, ingefära, svartpeppar, aiwan, kummin.
Ångkokat: spenat, vårlök, blandas med färsk korinader.

Chutney: Rivet äpple, kokosflingor, pepparmynta, citron, sambal olek.

02 februari 2009

Ayurvedadagen 31 jan

Yogahund


Idolbild. Få mediterar lika mycket som Klara, men hon sköter även sitt jobb som vakthund.

Mat

Mathavre och Mung dahl med rödbeta, morot, kokosflingor, solroskärnor, chashewnötter
ghee, kummin, ingefära, svartpeppar
mynta och mango chutney
hårt bröd och en kopp Digest plus (te)

Middags soppa:
Quinoa, mungdahl
Vitkål, dill
grönsaksbuljong, soltorkad tomat, färsk ingefära
ghee, fänkål, sichuan peppar, kummin

31 januari 2009

Enkel och delikat matupplevelse

1. Skölj flera gånger och blötlägg över natten:
mung dahl, röd/svart/vit quinoa, solroskärnor

koka sedan dahl och quinoa och häll av vattnet

2. Skala och hacka: morot, rödbeta, squash

Ställ fram för självservering: mung dahl/ quinoa, nacho chips, färsk dill, böngroddar, oliver, squash, böngroddar (grodda eller köp färska)

Kryddor: spiskummin, fänkål, kummin, sichuanpeppar, svartpeppar, bergssalt, ta rejält med hackad färsk ingefära och soltorkad tomat

3. Fräs kryddblandningen i ghee (klarnat smör). Tillsätt rotsaker och grönsaksbuljong och vatten. Låt koka upp. Salta vid behov.

4. Häll upp den färdiga soppan i skålar. Låt sedan gästerna välja själv av det som står framme för självservering.

Ayurvedadagen 31 jan

Det vi gör är hur vi mår. Det handlar om att ta ansvar. Det du gör för din hälsa i dag påverkar hur du kommer att må i morgon.
Det du gör för din kropp på morgonen har du med dig resten av dagen.

Matsmältningselden är viktig för vår hälsa. Den ska vara stark och förbränna det vi stoppar i oss. För detta behövs regelbunda intag med lättsmält och balanserad föda, som baseras på våra individuella behov.

Lycka är att kunna leva med den kropp vi har och känna att vi balanserar hälsan i livet alla dagar. Hälsa handlar om att kunna vakna utvilad, känna livskraft och harmoni i kropp, tanke och sinne hela dagen. Du kan hitta en individuell rytm som ger trygghet och harmoni, och genom sund rörelse vara kreativ i allt som rör egenhälsa. Somna gott om kvällen, sov hela natten. I Ayurveda finns kunskap om allt detta och mycket mer, genom att se till helheten.

Några tips:
- Drick varmt, uppkokt vatten, gärna med en bit färsk ingefära.
- Ät fasta måltider, huvudmålet mitt på dagen.
- Fyll endas magen till 3/4 delar. Det är lika ohälsosamt att äta för mycket som att äta för lite.
- Ät soppa till middag. Varm, lättsmält och näringsrik.
- Födan bör bestå av varm tillagad mat, gärna vegetariskt med färska råvaror.
- Ät när du är hungrig! Hör du inte att magen kurrar? Känner du inte hunger? Hjälp matsmältningen att fungera. Stress gör att magen sätts ur balans.

Maten är viktig, lika så rutinerna. Se på när du äter, hur du äter och i vilken miljö du äter i. För balans behövs rutiner.

Om du vill vara pigg och alert under dagen, gå då i säng vid 22 och kliv upp vid 06. Den sömn vi får mellan 22-02 är inte ersättningsbar.
Svårt att sova: Se inte tv på kvällen. Drick uppkokt mjölk med lite mängd av riven muskotnöt eller blå vallmo.

Se till att att din mage fungerar så att du kan tömma tarmen och kroppen på slagg redan på morgonen, före du stoppar i dig mer mat. Underlätta detta genom att direkt på morgonen dricka uppkokt vatten på tom mage -gärna med slantar av färsk ingefära eller något annat som hjälper till att få fart på magen.

Stress och slagg kallas för ama och hindrar oss från att uppleva närvaro, lyhördhet och följsamhet. Öppenhet behövs för att finna lyhördhet och känslighet. Det är ofta där hälsoutvecklingen tar stopp. Jobba med dina motstånd.

Några tecken på att kroppen har för ama:
tröghet, trötthet, apati i sinnet, gäspningar, växlande humör, styrkan minska i kroppen, förstoppning, huvudvärk eller värk, yrsel, bristande aptit, anorexi, kronisk trötthet, överdriven törst, domningar, stelhet, ökad salivutsöndring eller vit beläggning på tungan, sura uppstötningar, halsbränna.

Tips för att rensa ama: ta lite bockhornsklöver och aiwanfrö efter måltiden.
För ökat välbefinnande: Drick 1 stort glas uppkokt vatten 1 1/2 timme efter måltiden.

Dagskursen Introduktion till Ayurveda -livshälsa för alla som vill och behöver må bättre. Nästa träff: Lördagen den 14/3 Kl. 12-16 på Yogashala. Hör av dig om du vill veta mer.

27 januari 2009

Kraften bakom yoga

Kraften bakom yoga

Ashtanga yoga mantran

Inlednings mantra

Om
vande gurunam caranaravinde
sandarshita svatma sukha va bodhe
nih sreyase jangalika yamane
samsara halahala mohasahantyai

abahu purushakaram
shankacakrasi dharinam
sahasra shirasam svetam
pranamami Patanjalim
Om

------------
Avslutnings mantra

Om
Svasti praja bhyaha pari pala yantam
Nya yena margena mahi mahishaha
Go brahmanebhyaha shubamastu nityam
Lokah samastah sukhino bhavantu
Om shanti shanti shanti

Omöjlig att lura

Livet är som det är just nu. Hur är det då, livet?
Jag kan önska mig något annat i morgon eller tänka tillbaka på det som varit, men hälsan den är precis som livet, under ständig förändring och beroende av medvetna handlingar för att växa och ge balans.

Tankar kan få vem som helst att gå kringelkrok i livet och hitta på en massa ursäkter för att slippa göra de ändringar som innerst inne behövs för att känna lycka. Hälsa är lycka.

Jag känner mig som hälsan. Om det är din eller min lycka -spelar det roll vems det är? Kan vi dela hälsa med andra? Är hälsan enbart personlig?? Jag tror inte det.

Ohälsa eller obalanser reducerar livet hos många.

Visst, det kanske inte känns så kul att höra om ama, ama och ama. Ama hindrar människan från att uppleva närvaro, sanning och kraft i livet. Ta bort det, så förstår du skillnaden. Hälsan kan alltid bli bättre.

Kraft och lycka uppstår genom regelbunden och måttlig yogaövning. "Do your practice and all is coming"(Sri K Patthabi Jois).

Yoga ger mig insikt, balansen är både mer och samtidigt mindre än vad jag som människa kan förstå.

26 januari 2009

Ojas


Ojas är enligt Ayurveda grunden till immunitet. Utan ojas inget liv. Ojas lokaliseras ofta till hjärtat och cirkulerar ut i kroppen. Kvaliteten är oljg, genomskinlig och det finns en handfull ojas i kroppen. Resultatet av balans i kroppen är ojas. Ojas ger näring, stöder kroppen och figuren, ger entusiasm, potens, klarhet i sinnet, intellektualitet, förmåga att förstå och ta in kunskap. För lite ojas gör oss sjuka och gamla.

Du kan tillföra ojas genom:
MATEN - ät en sattvisk kost bestående av riktig komjölk, ghee, honung, ris, frukt, färsk och lätt mat,söta smaker, buttermilk.
SOCIALT - gott uppförande, en god samhällsmedborgare, älska sina medmänniskor, yoga.
RASAJANAS - Nypon, amalaki, guld, silver, ädelstenar.

Ojas minskas av:
Potatis, ägg, lök, vitlök, senap, jordnötter, soyaprodukter, svamp, alkohol, mat med jäst. Även känslor som: Ilska, stress, spänningar, oro, sorg, ångest, trötthet, överdrivet tränande, hunger, utmattning.

Allmänt om amareducering


Drick upp till 10 glas uppkokt vatten om dagen.
Undvik: socker, olja och mjölk. Fråga om Ama tips, om du behöver mer info.
Det är ok med te och lite kaffe.

Bieffekter vid ama rensning:
- huvudvärk
- gaser
- sura uppstötningar (pitta obalans)
- astma
- ledvärk
- migrän
- trötthet
- känslomässiga reaktioner

22 januari 2009

Yoga som komplement till innebandy

Jörgen skriver:
Det jag kommit fram till efter att jag funderat lite mer på det så har jag inte sträckt mig eller stukat foten sedan jag började med yoga. Jag stukade nog foten ca 2ggr/år samt sträckte mig i lår, ljumskar o dyl. ca 2ggr/år. Så där har det säkert hjälpt med yoga. Sen att man är mer rörlig i kroppen överhuvudtaget, bättre koordination osv. spelar nog roll också.

21 januari 2009

Ekologiska röda linser

Blötlägg i uppkokt vatten en stund före tillagning, skölj sedan i kallt vatten:
Röda linser, svart quinoa, råris, solrosfrön, oskalade sesamfrön, valnötter färsk ingefära.
Koka i vatten tillsatt grönsaksbuljong.
Kryddor: fänkål, pitta shurna, lite salt, sichuanpeppar.
Fräs kryddorna i ghee och stek rödbeta, morot, broccoli Blanda seda i grönsakerna i linsgrytan.
Servera med t ex. böngroddar, oliver, kex eller hårt bröd.

19 januari 2009

Upplev förändringen

Bara 1 timme gör dig snällare, gladare och mjukare. Upplev mer kraft och en större hälsa.

Introduktions yoga Måndagar kl. 19.00 -20.00
för mer ork och harmoni -på ett enkelt och snällt sätt.
Här får du möjlighet att hitta din egen takt. Upplev ökad balans, lyhördhet och känslighet i kroppen. Du är välkommen oavsett tidigare erfarenheter och ålder.

15 januari 2009

Gul och god torsdags mat

Dagens lunch: bovete,röda linser, mungdahl med quinoa, morot och persiljerot, saganaki (getost), valnötter, russin, ghee och oliver.
Kryddad med färsk ingfära, gurkmeja, sichuan pepppar och dill.
Skölj och blötlägg bovete, linser och quinoa. Koka först detta i lite grönsaksbuljong.
Fräs kryddorna i ghee tillsammans med blötlagda nötter och russin.
Tillsätt grönsakerna och låt dessa bli lagom mjuka. Stek osten i ghee.
Blanda samman och tillsätt oliver och garnera med dill.

Middag: havregryn, salta chashew nötter, solrosfrön, tranbär, gammeldagsmjölk.
Koka allt i rikligt med mjölk. Tillsätt råsocker och salt vid behov. Njut!

13 januari 2009

Att öva yoga

Yogaövningen ger så otoligt många olika upplevelser. Alla erfarenheter berikar oss. Genom yoga kan vi bli snällare mot oss själva, detta genom att hitta det som är lagom för stunden. Balans.

Hur upplever du övningen? Lätthet, glädje, trötthet, träningsvärk, harmoni, lugn, ökat fokus, insikt. Listan kan göras lång. Berätta gärna hur du upplever din övning. Vi är alla olika. Det finns inget rätt eller fel.

Kryddorna balanserar humöret

Är du girig och självbelåten? Sänk intaget av sött.

Har du lågt eller högt känslorregister, låg eller hög aptit? Balansera med salt.

Är du avundsjuk/svartsjuk och behöver ökad urskiljningsförmåga? Balansera intaget av surt.

Är du irriterad eller destruktiv i din handling? Är du förvirrad, upplever smärta, depression eller brännande smärta balansera intaget av kryddig mat.

Vill du leva i verkligheten? Är du uttorkad, känner mental yrsel eller förvirring? Balansera bitter. Överdosering av bitter ger frustration, bitterhet och sorg. (Kaffe, choklad)

Långsamhet, stelhet och introvert beteende påverkas av sträv smak. Likaså oro, ångest och muntorrhet. Balansera med tex. Kikärtor, gurkmeja, grönabönor, alfa alfa groddar, oliver.

Linser med potatis och persiljerot


Röda ekologiska linser, mung dahl, quiona (-blötläggs, sköljs och kokas i) grönsaksbuljong, ingefära och soltorkad tomat.
Tillsätt hackad potatis och persiljerot, ghee, spiskummin, gurkmeja, kummin, sichuanpeppar.
Garnera med: dill och körsbärstomater.
Servera med: yogurt*, hårt bröd.

*hoppa över yogurt om du har ama.

Frihet


Att bli fri från ama (slagg och toxiner) innebär stora förändringar på alla plan, fysiskt, känslomässigt och mentalt. Ama är det första som enligt Ayurvedan rensas ur kroppen.

När ama håller på att släppa, så kan man precis som när kroppen har ama, känna symtomer, motstånd och känslomässiga rekationer. Utan ama så upplevs en trygghet och balans tillsammans med en klarhet i tanke och trygghet i känslorna. Detta är väl värt att sträva efter. Livet blir enelt och klart, fullt med energi.

12 januari 2009

Snabba soppor och de 6 smakerna

Soppa är enliget Ayurvda en utmärkt middagsrätt, eftersom matsmältningen är lite långsammare på kvällen.

Tomatsoppa med bovete och blodapelsin
Tomatfond, bovete, quinoa, cashewnötter, ingfära, soltorkadtomat, aiwan och svartpeppar. Före servering, pressa i en blodapelsin.


Svart bönsoppa med persiljerot och västerbottensost
Färdigkokta ekologiska svarta bönor, persiljerot, morot, solrosfrön, Biofoods chili blandning med blommor, grönsaksbuljong, oskalade sesamfrön, ingfefära, ostkuber.


Ge din måltid spännande karaktär genom att krydda med olika smaker. Det är bra om alla 6 smaker finns representerade.

SÖT:
Bygger upp kroppen, ger tillfredställelse och vitalitet.
Överdosering: ger bl.a övervikt, apati, hosta, feber, matsmältningsbesvär och illamående. Och i höga mängder även girighet och självbelåtenhet

SALT:
Aptitretande, matsmältningsfrämjande, Pitta + Kapha höjande vid obalans.
Överdosering: ger impotens, depression, tandlossning, hudproblem
Höjer aptiten för allt, även känslor.

SURT:
Ökar aptit och matsmältning, ger energi och tillfredställelse, förtunnar Kapha i kroppen – gör slemmet flytande.
Överdosering: Ökar Pitta- ger upphov till utslag, sura uppstötningar
Positivt: ger ökad urskiljningsförmåga. Negativ påverkan: ger avundsjuka, svartsjuka

KRYDDIG:
Stimulerar matsmältningen, absorbering och assimilering. Kan vara bra vid inflammationer. Rensar kanalerna. Överdosering: ger förvirring, smärta, depression, brännande smärta.Negativ påverkan: irritation, destruktivitet.

BITTER:
Motverkar: sötsug, klåda, hudproblem, är febernedsättande, reducerar fettvävnaden, bra vid benvärk. T ex. Kaffe, mörkchoklad, ruccola, spenat, aloe vera, maskrosrot, rabarber, bockhornsklöverfrö.
Uttrokade effekt. Mentalt upphov till yrsel och förvirring.
Tvingar oss att möta verkligheten. Vid överdosering: frustration, bitterhet och sorg

STRÄV:
Bra vid Pitta obalans. Absorberar vätska ifrån vävnader.
Påverkar hjärtrytm, muntorrhet, mörka fläckar på huden, långsamhet, tröt tarm, stelhet, stickningar och domningar i kroppen. Introvert beteende. Oro, ångest, rädlsa. Tex. Kikärtor, gurkmeja, grönabönor, alfa alfa groddar, oliver.

11 januari 2009

Middag

Soppa med raita och körsbärstomater: Ekologiska röda linser, quinoa, stora couscous, solrosfrö, russin, soltorkad tomat, fäsk ingefära, grönsaksbuljong, ghee. Kryddor: aiwan, kummin, sichuan peppar.

Varm sallad: Rödbeta, persiljerot, blötlagda chashewnötter, fikon, dill, mynta, salt.

Till detta: hårt bröd, oliver och uppkokt vatten med färsk ingefära.

Överskottet skapar obalans

Vem är jag? Vad gör jag? Hur mår jag? Våra obalanser lagras i ”Vad gör jag?”. Obalans är överskott.

För att komma till en förändring behöver vi kunna se vad vi gör. För att leda livet mot hälsa behöver vi känna att vi lever och se på hur vi lever.
Stanna upp, se på dig själv. Vad kan du göra för att ändra det som för dig ur balans, just nu?

Själv ska jag lägga mig och vila en stund. ;)

10 januari 2009

Yoga ger livet rikedom

Det är ingen slump att det pratas om yoga. Du kan läsa om yoga snart överallt och säkert är det någon i din närhet som själv övar yoga. Alla som övar yoga har blivit hjälpta, vare sig det gäller hälsan, karriären eller relationen till andra. De förändringar som människor genomgår efter att ha övat yoga regelbundet har en varaktig effekt. Hälsan ökar. Livskraften ökar. Glädjen i livet blir större. Yoga hjälper många att byta ohälsa mot hälsa, obalans mot balans. Det gäller bara att bestämma sig. Ta första steget, att lära känna livets alla sidor genom det medvetna andetaget och anpassa rörelsen därefter.

Hälsotips

Drick:
1/2 glas ljummet vatten + 1-2 msk citron/lime
-efter maten, för att hjälpa matsmältningen, minska din ama.

Ama är slagg och toxiner i kroppen som hindrar enrgiflödet och skapar ohälsa.

Tomat och morots soppa


Passerade tomater, röttråris, munghdahl, solrosfrö, cashewnötter, morot, russin, äpple, grönsaksbuljong, soltorkad tomat, färsk ingefära, ghee, kummin, rejält med dill, svartpeppar. Till detta kan du servera: hårt bröd/riskakor/oliver.

Ayurveda


Ayurveda är kunskap om att utveckla det friska, att förverkliga livet till full vidd och medvetenhet. Det är kunskap om livet och livets alla omständigheter.

Livet upplevs inifrån och ut. Det rymmer allt från elände till det underbara, men även det vi inte själva tror att vi har inom oss att utveckla för att nå till det underbara, hälsan och helhet.

Hälsa är ett friktionsfritt flöde i den fysiska kroppen och den sträcker sig till omgivningen. Tankar och känslor påverkar och skapar den fysiska kroppen och omgivningen är oerhört viktig. Ska vi förbättra den fysiska kroppen så behöver vi även se till den subtila kroppen, där vi finner själen, men även åsikter, tro, sinnet, egot och identiteten.

För att uppleva ett friktionsfritt flöde så behöver vi större glapp mellan tankarna.
Hälsa bygger således på medvetenhet och rutiner. Ayurvedan lägger vikt på alla olika delar. Erfarenheter färgar och tolkar tanken i dagsmedvetandet.
Enligt Ayurveda så påverkas kroppen på olika sätt vid dygnets olika tidpunkter. Se på klockan och avgör vilken kvalitet som dominerar. Morgon betyder Kapha, där utrensning av slagg är viktigast. (se mer om detta på Ama)

Att börja dagen med uppkokt vatten, kanske med lite citron eller honung eller ghee kan göra stor skillnad på vår hälsa. Det är bra för hälsan att tömma kroppen på skräp före man fyller på ...

09 januari 2009

Ekologisk lax, raita och potatisgryta


Änglamarks ekologiska gravlax, Matlagningsyogurt, Raita kryddmix, ciabatta med oliver.

Potatis, Persiljerot, Röda linser, Svart Quinoa, Solrosfrö, Vårlök. Kokas i en kryddblandning av: spiskummin, fänkål, timjan, kummin, sichuan peppar och givetvis ghee. Salta efter behag.
*den här rätten är inte att rekomendera för amareducering, eftersom den innehåller mycket av vitt bröd, yogurt och potatis.

Fredagslunch


Stora couscous
MungDahl
Morrot
Squash
Vårlök
Grönsaksbuljong
Timjan (stött i mortel) + kapraw pasta + soltorkad tomat
Till detta: Hårtbröd + Ostkuber + oliver

Fredagmorgon

Väck kroppen i egen takt. Känn andetaget, vila dina sinnen i fokuspunkten och öppna upp med solhälsningar. Vi övar tillsammans men följer vårt individuella andetag. Upplev tyngdpunkten och balansen i kroppen, som följer andetaget.

Fredagmorgon innebär de första 8 stående positionerna (padangustasana, padahastasana, utthita trikonasana, parivrtta trikonasana, utthita parsvakonasana, parivrtta parsvakonasana, prasarita padottanasana, uthita hasta padangustasana) samt bryggan + förberedande till huvudstående och/eller skulderstående + sittande med benen i kors + lång djupavslappning.

En underbar start på dagen, varken för mycket eller för lite, utan lagom.

Välkommen du också!

08 januari 2009

Snäll som Bamse


Det är bättre att vara snäll än stark, säger Bamse. Ta med den attityden i din ashtangayogaövning.

Enligt Yoga Sutra så är valet av uppträdande avgörande för våra resultat. Är vi inte snälla med oss själva och våra egna kroppar så kan vi inte heller vara snälla mot andra. Ahimsa översätts till ickevåld. Det gäller inte enbart fysiskt våld, utan även ord och tankar om oss själva och andra.

För att följa ahimsha innebär ett konstant observerande av sina egna tankar och attityder i alla olika situationer. Våra egna tankar kan vara lika förödande som cigaretten som rökaren håller i sin hand.

Att öva yoga utan ahimsa är att blunda för de fördelar som yogaövningen faktiskt ger dig.

Läs mer om detta: Beginning the Journey - Yoga Journal

Vegetarisk inspiration


http://www.vegetariantimes.com/

Ashtanga Yogans åtta grenar

är praktiska yogafilosofiska levnadsråd som inspirerar till frihet från hinder, gamla mönster och begränsande vanor. När man väljer att leva efter dessa riktlinjer kan ny livsenergi frigöras, lidande minska och öppenhet och harmoni i livet uppstå spontant. I korthet kan de beskrivas på följande sätt:

Yama:
5 etiska riktlinjer för ödmjukhet i attityd och kommunikation med andra.
Att välja sanning i ord, tanke och handling, måttlighet, undvika våld, stöld och girighet.

Niyama:
5 riktlinjer för goda levnads vanor. Att välja inre och yttre renhet, enkelhet och förnöjsamhet i nuet och att kultivera tålamod och personlig diciplin.

Asana:
yogapositioner och rörelser för att rena, stärka och öppna upp alla fem lager av vår varelse. Fysik, energi, känslor, tankar och själen.

Pranayama:
andning ger och är liv, livsenergin kan förstärkas med olika andningstekniker.

Pratyahara:
att vända uppmärksamheten inåt (detta förutsätter viss vana vid asana och andning).

Dharana:
koncentrationsövning på att hålla en fokuspunkt utan distraktion

Dhyana:
att genom meditation träna uppmärksamheten vilket leder till:

Samadhi:
upplevelsen av ett tillstånd i förening med allt som är som leder till frihet och uppvaknande.

06 januari 2009

Vatten ger liv

Drick uppkokt vatten. Det uppkokta vattnet har eldelemetets karaktär och ger kroppen möjlighet att bevara styrka, hålla matsmältnings elden stark, så att ama rensas ut.

Blötlägg din mat, före tillagning. Det ger extra liv åt maten. Låt bönor, bovete, quinoa, nötter och linser ligga i vatten över natten. Ris, nötter och frön kan gärna ligga i vatten ett par timmar innnan kokning. Är tiden knapp? Koka upp vatten, låt nötter och frön ligga i det varma vattnet under tillagningen av rätten, sila och blanda i. Låt gärna grönsaker och frukt ligga framme i rumstemeratur före tillagning.


Matlagning ska vara enkel och skoj. Med en passersil så underlättas arbetet med sköljning av ris, linser, bönor, frön och nötter.

05 januari 2009

Ama, nej tack!

Ama är ett begrepp som används inom Ayurveda för toxiner och slagg i kroppen som gör matsmältinngen trög. En stark matsmältning håller oss friska och pigga. Ama hindrar cirkulationen, skapar blockeringar och skapar metalstagntion.

Tecken på ama:
styrkan minskar i kroppen, tyngd, trötthet, slöhet, apati,
rapning och halsbränna, ökad salivutsöndring i munnnen,
förstoppning, bristande aptit, kronisk trötthet, huvudvärk,
yrsel, gäspning, stelhet i kroppen, överdriven törst, diarré,
kräkning, dysentri, stasis, domningar, anorexi, värk i kroppen,
övervikt, högt kolestrol, depression, smärta som flyttar sig,
punktsmärta, kvarhållande av urin, stelhet och smärta i vaderna,
okunnighet, koncetrations problem, korthet i minnet. Illanående,
sura uppstötningar, svettning, brännande känsla i kroppen (på fotsulor och även i händer).

Dålig kost ger ama.

Undvik därför:
Halvfabrikat, snabbmat, smörgåsar, rester och uppvärmd mat. Fet mat, mejeriprodukter, kött och annan svårsmält mat.
Undvik mjölk som dryck -med undantag för uppkokt mjölk vid sänggående vid sömnsvårgheter. Undvik att äta på kvällen.

Prioritera:
färsk mat, varm och tillagad mat
-gärna vegetarisk, ekologisk och närproducerad. Drick varm dryck.

Mat är meditation. Lunchen är huvudmålet. Ät med alla 5 sinnen. Lagom mängd. Ät när du är hungrig. Ät långsamt, tugga noga. Ät när du känner dig balanserad och lugn. Drick små klunkar varmt vatten. Ät i lugn mijö. Välj aningen att äta eller prata.

Vid ama så bör du undvika:
Vinäger, hård ost, omogen frukt, yogurt, alkohol, citrusfrukter.

Hälsotips för att reducera ama:
På tom mage: Drick 1/2 glas ljummet vatten med 1-2 msk citron/lime
Efter maten: Drick 1/2 glad ljummet vatten med 1-2 msk citron/lime + 1 msk honung

Fundering


För mig är hälsa att hitta balansen i mig själv. Att stämma det fantastiska "instrumentet" som människan faktiskt är, oavsett hur trasigt det har varit. Att genom andningen dirigera kroppen så att rörelse, tankar och känslor, -uttrycket av mina inre organ, leder till ett lagom och fritt flöde av energi. Harmoni.

Balansen innehåller allt och inget, på samma gång, alltid i lagom mängd.
Min balans är unik. Mitt liv är värt att uppskatta. Min väg är bara min, även om den delas av många vid min sida.

Balansen påverkas av andra, men kan aldrig vara rätt eller fel, bra eller dålig. Den bara är. Hur känns balansen just nu?
Behöver jag vila/röra på mig?
Äta eller låta matsmältningen vila?
Finna något som tillför mig inpulser eller reducerar min negativa stress?

Jag känner mig aldrig ensam i min balans, fast jag går på min egen väg.
Det gör att jag aldrig känner mig rädd, full av kontrollbehov, orättvist behandlad eller avundsjuk. Jag har mitt och min balans att ansvara över och förhålla mig till, behovet att jämföra mig med andra försvinner.

04 januari 2009

Halv brygga


Bild från Yoga Journal
Sanskrit: Setu Bandha Sarvangasana [SET-too BAHN-dah]
setu = dam, dike, or bridge bandha = lock


Bryggan är för många en övning som förknippas med råstyrka i armar och en spänd ända. Men vad händer om du lyfter med starka lår och låter ändan följa med uppåt utan att vara allt för aktiv?
Kan bryggan bli en benövning? Givetvis.
Upplev, med försiktighet, vad som händer med ryggen när benen blir starkare.

Röd och värmande lunch för kalla dagar


Stora Couscous, Quinoa, Solroskärnor, Rödbeta, Morot,
Cherrytomater, Böngroddar,Gul ost, Keso, Persilja, riven kokos,
Kummin, Svartpeppar. <- Krydda så att det känns "varmt". Serveras med Finn crips och ekologisk mörk choklad.
Koka i grönsaksbuljong och en stor slant färsk ingefära. Tillsätt keso, ost och persilja före servering.

03 januari 2009

Dagens lunch


Lättlagat, enkelt och mycket gott!

Persilja och kuber med gulost (går bra med getost eller finn crips eller tortilla chips istället).
Keso med blodapelsin, hasselnötter, pumpakärnor, svartpeppar, kummin.

Matvete, Mung Dahl, quinoa & russin med rödbeta, morot, cherrytomater, vårlökkok i grönsaksbuljong. Kryddor: Ghee, färsk ingefära, spiskummin, Kapraw pasta.

Drick uppkokt vatten med en skiva ingefära till maten. Efter maten: Sitt tyst i 5 minuter och låt matsmältningen får ro.

02 januari 2009

Att möta draken

Vem är jag ? Vad gör jag? Hur mår jag?

Jag är glad och känner mig stark. Kroppen upplevs som lätt och balanserad. Dagar som dessa så kan jag uppleva att jag tillhör en stor och fantastisk värld, som ger mig kraft och inspiration, så att jag kan göra mina saker.

Dagen bjöd på en kort tur till stallet. Hade med mig Klara och vår lilla vän, yorkshireterriern, Svante, 9 mån. Han sprang runt som ett yrväder och hade svårt att förstå att Rikkans svans var något annat än en rolig leksak. Inte ens när hon sparkade i luften framför honom kunde han förstå att svansen hade samma ägare som hovarna. Svansen var ju kul, den slängde och for. Hovarna var irriterande och svåra att passera. Att sedan hovarna och svansen hörde till den där jätte stora näsan som frustade var lite för mycket att ta in på en gång. Det var minsann inte lika kul att vara så nära, en så stor näsborre. Kanske som att möta en drake?

Jag kan lära av Svante: Vad jag gör påverkar hur jag mår, iallra största grad.

Jag vill ge möjlighet, för allt som övar på Yogashalas yogakort att utveckla kontakten med sin hälsa, balansera sitt liv, hitta sin individuella väg, med yoga och ayrveda som verktyg. Verkligheten är större än vad vi kan förstå vid första anblick. Stress reducerar vår möjlighet till helhets syn. Ta bort det som hindrar dig från att uppleva livet och se vad som väntar dig...

01 januari 2009

Ge dig

Att vara förälskad är inte samma sak som att lära sig vara en älskvärd individ. Att öva på att ge sig är inte samma som att vara leva med tanken om att vara övergiven.
Vi kan öva oss, önska och öppna upp för att lära oss älska andra och oss själva, men inte enbart med tankens hjälp få det att hända.

Att ge sig är medicinen mot den frustration som uppstår när du försöker kontrollera det okontrollerbara. Intentionen att ge sig, ger dig utrymme för att släppa på de spänningar som skapats av rädsla och förväntningar.

Att ge sig kan vara att uppleva att den stora viljan öppnas inom sig. Upplevelsen att gå genom en dörr, som leder till gränslös energi. Något som kan få en att undra varför man inte gått igenom den dörren tidigare.

Låt enegin ta dig dit det är meningen att du ska. Kroppen vill ha mer av det dom leder till hälsa, bara vi ger oss själva chansen. Se ledtrådarna, lyssna på signalerna.

Min första dag på det nya året börjar med en lagom dos yoga. Jag vill låta kroppen vakna mjukt. Ingen träningsvärk, inget motstånd som ska övertrumfas.
Upplevelsen som gör min dag underbar:
Huvudstående utan tillstymmelse till vingel.
Jag har lyssnat på kroppen och tagit övningen i den takt jag klarar av. I dag, raka ben -utan stöd mot väggen. Det gör inget att det tagit mig många år att komma hit, tiden är inte viktig, utan känslan av balans. Härligt, härligt!

I morgon öppar dörrarna för det nya året!
Välkommen till Shalan för att hitta din balans.

30 december 2008

Jag vill, jag vill, jag vill -men vad vill jag?

Se på dina nyårsönskningar. Syna dessa, och för fram din önskan till fullt medvetende...Vilka ord associeras med din önskan?
Vad lägger du in för känslomässiga värderingar i din önskan?
Hur påverkar din önskan dig,, blir du uppåt, obekväm, nervös, förväntansfull?
Passar din önskan in i en större bild av vad du behöver, -för att nå större hälsa?
Är dina önskemål även till nytta för andra än dig själv?
Kommer din önskan att skada eller såra dig själv eller andra?
Vad behöver du lämna bakom dig för att nå din önskan?
Kommer din önskan att föra dig till insikt eller mer skapa en längre väg till att hitta dig själv?
Vad måste du försaka om du inte följer din önskan?

Vad vill du i grund och botten, genom att få det du vill ha?
Fundera på vad du verkligen vill ha.
Säg det högt, för dig själv. Förverkliga din önskan.

Kom i håg att en önskan kan vara att nå mer hälsa eller uppleva lycka i livet.
Intentionen är ändå viktig, att se på varför jag vill nå min önskan.

"Min intention är att uppleva lycka och i en balansead relation"
Eller
"Min intention är att uppleva lycka på jobbet"
Eller
"Min intention är att vara lycklig oavsett vad som händer i mitt liv".

Gott nytt år!

Varför Yoga funkar -när andra dieter misslyckas

Yoga erbjuder den inre harmonin och kroppskännedomen som krävs för att finna mer och helhetlig hälsa. Dessutom ger yoga dig en ändrad inställning till ditt ätande. Allt du önskar får du med yoga, dessutom en smalare, smidigare och starkare kropp också.

28 december 2008

Mungbönor, matvete och keso



Två varma rätter med rågkex och vällagrad gulost.

Böngryta:
Mungbönor (kokas separat, häll av vattnet)
Matvete (kokas med lite buljong, lägg till grönsakerna)
Rödkål
Morot
Körsbärstomater
Vårlök
Ghee,
Svartpeppar, ingefära, kardemummakärnor,nejlika (smält och fräs kryddorna i det klarnade smöret) Häll på kryddblandningen mot slutet av koktiden och rör om.

Varm Keso med hasselnötter och mynta kryddat med kummin.

27 december 2008

Varm lunch



Bovete, quinoa, mungdahl och solrosfrö (kokt i grönsakbuljong) med persilja.
Varm sallad: Rödbeta, morot, äpple och kokos med riven ingefära, kummin, aiwan, salt och svartpeppar.
Uppvärmd keso med soltorkad tomat och mynta.
Rågkex med gegga av kikärtor och pinjenötter.
Till dessert: röda druvor och en bit mörkchoklad.

26 december 2008

Auyrveda tallrik


Använder i dag den fina tallriken som jag fick av Marie i julklapp.




En gryträtt med basmatiråris, Rödbetssallad, Prästost
och Mango Chutney.

Grytan innehåller: mungdahl, bovete, morötter, russin och vitkål. Kryddor: sambalolek, gurkmeja, spiskummin, persilja.





Rödbetssallad
Rödbeta
Äpple
Kokos
Mynta
Olja
Nymalda kryddor: svartpeppar, kummin,kardemumma. Värm oljan, lägg i kryddor, fräs. Stek rödbetan och tillsätt äpple och slutligen kokos och mint.

24 december 2008

Rödkålssallad


-en varm rätt med frisk smak och underbara färger

Rödkål
Morot
Jätte stora couscous
Äpple

grönsaksbuljong
Soltorkade tomater
Ingefära
Torkade tranbär
Torkade blåbär
Massor av färsk basilika
Fikonvinäger
och rapsolja vid uppvärmningen i stekpanna.

Ev. svartpeppar å salt

Julmaten


Soppa med snöflingor:
Svarta små linser
Kokosflingor
Alger
Palsternacka
Äpple

Grönsaksbuljong
Torkad chili
Limeblad
Citron
Ingefära
Svartpeppar
Mynta

23 december 2008

JULGODIS


-med lycka och värme

Bovete
Valfri nötmix (orostade)
Solros och pumpafrön

torkade tranbär
torkade blåbär
färsk ingefära

aiwan
nejlika
balsamvinäger med fikon
riven kokos
råsocker
marsipan

Koka bovete, häll av vattnet och låt torka till genom att värma i en panna, rosta.
hacka blåbär och tranbär
riv ingefära
krossa aiwan och nejlika i mortel

Häll på ca 1/2 dl kokande vatten på bären och smaksätt med vinäger.
Blanda kryddorna och ingefäran tillsammans med bären. Blötlägg nötterna i kokande vatten, för att få en mjukare konsistens. Häll av vattnet och hacka nötterna.
Reducera vätskan som bären ligger i och blanda ner bovete och nötter. Tillsätt råsocker, rör om och låt smäkta. Tillsätt sedan kokos efter behag.
Rulla små marsipanbollar som plattas ut i botten på knäckformen. Fördela smeten ovanpå.

[Det går även att göra denna mix utan kokos och marsipan, låt då röran torka under omrörning och häll på råsocker och kandera. Låt sockret smälta, ta av värmen och sedan låt godiset stelna. Bryt i biar.]
God Jul!

22 december 2008

Middag 22 dec



Ibland blir det gott, snyggt och kul att äta.
Bjuder på en upplevelse i form, färg och smak.
Till detta serveras svarta oliver, hårt eller crispigt bröd och väl lagrad vb ost i kuber.









Moghrabiah (stor cous cous)
Bovete

Rödkål
Persiljerot
Broccoli
Vårlök

pumpafrö
Valfri nötblandning

Soltorkade tomater
färsk ingefära
aiwanfrö
kummin
grönskasbuljong
varmpressad rapsolja

Basilika till garnering

Koka Moghrabiah i mycket vatten, tillsätt bovete och koka vidare till nästan färdigt. Skumma av om det behövs. Häll sedan av allt kokvatten och tillsätt lite uppkoktvatten, grönsaksbuljong och grönsakerna tillsammans med kryddblandningen. som du samtidigt som vattnet kokat, fräst i olja. Garnera med basilika. Ät rätten varm.

05 december 2008

Nyttiiga LUSSEBULLAR

För den som vill baka lite nyttigare bullar.

50 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella lätt
1 g saffran
1/2 dl socker
0,5 tsk salt
1,7 dl vetemjöl (funkar även med dinkel, grovt mjöl..graham etc...)
1 dl profiber (finns bland hälsokosten i mataffären, gör bullarna saftiga)
1 ägg till pensling


1.) Smula sönder jästen i en bunke
2.) smält margarinet, blandat med mjölk
3.)Tilsätt kesella, socker, salt, saffran och profiber
4.) Blanda i mjölet
5.) Låt jäsa övertäckt 40 min eller längre, ju mer jäsning desto större saftiga bullar

6.)Arbeta ut degen och forma till lussebullar(ja eller andra varesler;)
7.) Lät jäsa 30 min
8.) pensla med ägg
9.) In i ugnen 5-8 min, sätt in dem på 250 grader, men vrid ner efter ½ min till 225 grader.

30 november 2008

Kichari

Kichari - är en lättlagad rätt som innehåller mungdahl och ris.
En underbar lunchrätt som i dag innehåller lite mer.

Söndag special

1/2 dl Råris
2 msk Mung dahl (skalad halverad mungböna)
1 msk röda linser
1 msk Bovete
1 msk Solroskärnor
1/2 - 1 msk riven Färsk ingefära
1/2 msk oskalade sesamfrön
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2 tsk kummin
några kvistar färsk citronmeliss

Serveras med:
4 oliver
6 skållade mandlar

Avslutningsvis:
1 klyfta citron
2 multikakor bredda med kallslungad honung

*******

När kontroll genom inre harmoni finns,
så kan behovet av yttre kontroll lugna ner sig.

29 november 2008

Soppa med svarta bönor

Lättlagad och snabb soppa.

Färgiskokta ekologiska svarta bönor
morot
palsternacka
soltorkad tomat
färsk ingefära
kardemumma
svartpeppar
färsk citronmeliss

Kyla och värme

Det är kallt i dag. -14.

Jag dricker varmt, uppkokt vatten, under hela dagen, för att undvika att huden torkar ut. Allt som kan stärka den inre elden, matsmältningen, behövs för hälsa. Värme behövs.

Längtar till en varm soppa med många olika sorters kryddor, middag.

26 november 2008

November lunch

Bovete, solroskärnor, oskalat sesamfrö kokas med grönsaksbuljong, (gula) russin, soltorkade tomat, färsk hackad ingefära, kanel, chili, kummin, koriander.

Tillsätt sedan: skivad persiljerot och strimlad vitkål och färdigkokta; svarta bönor.

serveras med stekt saganaki ost, oliver och kokosyogurt*

*naturell yogurt, kokosflingor, svarta sesamfrön, mint och honung.

24 november 2008

frukt och pistage chutney

Kokt äpple
Kokt päron
Blötlagda pistagenötter
krossade Aiwan frön
svartpeppar
blötlagda russin
limejuice

Det röda riset med rödbetor

Rött råris
Rödbetor
Svarta bönor
Palsternacka
Skållad mandel
Färsk dill
Kummin
Koriander
Salt
Russin
Chiliblandning
Ghee

Serveras med ostkuber, hårt bröd och kokos/äpple chuttney.

Soppan!

Helt underbar soppa

Mungbönor
Quinoa
Kokosflingor
Solroskärnor
Rödbetor
Morot
Soltorkadetomater
Lime (pressad och ett smulat limeblad)
Ghee (klarnat smör)
Kummin
Aiwan
Lagerblad (koka med och ta bort)
Energy -ekologisk (blommor och kryddor från Biofood)
Grönsaksbuljong

Koka mungbönor och quinoa häll sedan av kokvattnet.
Fräs mungbönor, quinoa, grönsaker, soltorkadetomater, kryddor i ghee.
Smula ner buljongen. Häll på vatten. Koka och avsluta med att blanda i kokos och pressa i lime.

16 november 2008

Hösten

Förändring i väder och vind, men även inom oss. Livet söker att hitta en mening, värme och trygghet även när vinden blir frisk och klar, hög och kall. Kylan kommer krypande.

Rikkan och Spida behöver inte leva med samma tidsaskept som jag själv gör. Det har varit mycket ett tag nu och fortätter att vara så.
För dom så kanske det räcker att känna och uppleva hur kroppen påverkas av väder, näringsintag och ljuset. Jag önskar att jag var i samma läge. Men tanken på att det är det viktigaste vi kan lära får mig att lägga om fokus och känna energi istället för att ryckas med i tidens karusell.
Dom är glada när matte kommer och hälsar på. Jag rider på Rikkan nu. Det är trevligt. Några varv på den lilla banan runt hagen och samtidigt busar dom andra som yrväder innanför. Spida promeneras sparsamt på samma slinga.

Ayurvedan är spännande och det pussel som jag nu lägger kommer att bli det som bidrar till en större helhet. Mycket intressant.

21 oktober 2008

Värme

Värmen behövs, nu är den tillfälligt tillbaka. +12 grader i går. Solen skiner. Trots det så är många är frusna, vilsna och trötta. Hösten kan upplevas som jobbig, trots den klara luften, de starka färgerna och alla kontraster.

Värmen kan komma av så mycket. Just nu är det vädret som bjuder på sol och värme.
Yoga ger värme och harmoni, balanserad energi. Hästarna bjuder på värme genom sin närvaro. Maten bjuder på energi och värme. Just nu gillar jag fruktkompott, varmt och sött.

10 oktober 2008

Förändringar

Livet består av ständiga förändringar. Höstens tid, att organisera och förvalta sin energi inför vintern har inneburit att jag hämtat hästarna. Nu går dom tillsammans med sina nya kompisar och trivs riktigt bra. Jag behöver ha dom i mitt liv, för att känna att jag lever och har en anledning till att komma mig ut i skogen. Det blir för mycket yoga och människor annars. Någonstans så behöver jag kontakt med det naturliga, för att bevara hälsan.

27 september 2008

Meditation i skogen

En härlig varm höstdag. Underbara färger i den klara luften.
Jag och Klara åkte till skogen, där vi satt och mediterade.
Åt en god mix av röbeta, palsternacka, kålrot, kryddor, nötter och ghee tillsammans med mungbönor och rostat bröd.
Avslutat dagen med meditation och oljemassage. I morgon är det öppet hus på Yogashala, Sundsvall med bland annat 108 Solhälsningar för välgörenhet. Namasté!

13 september 2008

Underbar mat

ÄPPELCHUTNEY med mint och chili
Sura äpplen, kokos, citronsaft, chili, pepparmynta.
Riv äpplen, mixa med citron, pepparmynta och chili. Rör sedan ner kokos.

****
RIS med quinoa och kokos
Ris, quinoa, kokos, nejlika, salt.
Skölj riset många gånger. Blötlägg riset och quinoan en timme före kokning. Koka i rikligt med vatten. Skumma av om det behövs. Sila bort vattnet när riset är klart. Blanda i kokos, salt och nejlika.
****
DILLCURRY med squash, fänkål, linser.
Linser, ghee, kummin, salt, fälkål, squash, palsternacka, färsk fänkål, dill.
Blötlägg och koka sedan linserna. Skumma av. Fräs kryddor: kummin och fänkål i ghee tillsätt skalad squash. palsternacka och fälkål. Tillsätt lite vatten låt grytan fortsätta koka. Blanda i linser och klipp ner färsk dill.
****
RÖDBETSSALLAD
Rödbetor, äpplen, russin och pumpafrön. Lime, citron, olja och vinäger. Salt och peppar.
Riv färska rödbetor och äpplen, salta, peppra, och häll på pressad lime, citron, olja och vinäger. Låt stå och marinera över natten eller ett par timmar. Värm upp salladen i stekpanna eller wok före servering.
****
MORROTS KHEER
Morötter, smör eller ghee, mjölk, råsocker, salt, russin och nötter och svarta sesamfrön.
Riv morötter och koka dessa i vatten. Häll bort vattnet. Blanda i smör eller ghee och häll på mjölk. Salta och forstätt att koka ca 5 min. Blanda sedan i russin och nötter och smaka av med svarta sesamfrön eller något annat gott.
****
KHICHARI MED RÖDA LINSER
Ris, linser, valfri rotsak, ghee, färsk ingefära, nejlika, svartpeppar, svart kardemumma.
Blötlägg linser och ris. Riv rotsak. Blanda kryddor och ghee, fräs allt och häll på vatten.
Servera gärna med kokosyogurt, päron chutney eller pickles.
****
KHICHARI MED MUNGDAHL
Ris, linser, valfri rotsak, ghee, dill, kummin, svart kardemumma.
Blötlägg linser och ris. Riv rotsak. Blanda kryddor och ghee, fräs allt och häll på vatten.
Servera gärna med kokosyogurt, päron chutney eller pickles.
****
KOKOS YOGURT
Svarta senapsfrön, ghee, svarta sesamfrön, yogurt, salt, ev. lite svart quinoa.
****
PÄRON OCH FÄNKÅLS CHUTNEY
Päron, fänkål, råsocker, salt
****
FRUKOST FRUKTKOMPOTT
Päron, äpple, russin, kanel, råsocker -frön och nötter efter behag.
Skala och hacka frukten. Koka med råsocker. Låt eventuella frön och nötter bli varma. Pudra på kanel.
BOVETE GRÖT
Helt bovete, oskalade sesamfrön, salt, vatten.
Skölj några gånger och låt stå över natten. Skölj igen och häll på friskt vatten. Koka en stund, smaka av. Häll gärna kallt vatten på för att svalna, om du vill spara i kylen. Håller sig fint i 3 dygn. Enkelt att bara värma på. Kan med fördel användas i bullar, biffar, grytor och pajer.
****
MOROTS SOPPA MED KUMMIN OCH CITRON
Morrot, röda linser, ghee, kummin, fänkål, chili, färsk ingefära, nejlika, hing, salt.
Riv morötter grovt, fräs tillsamamns med kryddor och linser i ghee. Häll på vatten. Smaksätt med extra grönsaksbuljong vid behov. Avsluta med att pressa ner citron och klippa över dill.

09 september 2008

Gayatri Mantra

Om Bhoor Bhuvah Svah
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dheemahi
Dhiyo Yonah Prachodayaat

Mer energi

Hästarna bor kvar i Långbäcken, där Elinor sköter om dom åt mig. Terminen har börjat och jag finns 2 dagar i veckan på Yogashala Sundsvall. Kroppen är pigg och glad och jag kan ägna mig åt egen övning och dessutom ha ledigt och hitta på precis vad jag känner för.

Köpte en tågbiljett på tradera och åkte till Stockholm för att shoppa, äta god mat, träffa vänner och öva yoga. Det är härligt att vara fri och kunna gör precis det jag känner för. Livet är härligt!!

24 augusti 2008

alla bitar faller på plats

Hästarna blir kvar i Långbäcken tillsammans med katterna. Jag kommer att hyra ut gården och djuren bor kvar. Klara följer med ner till Sundsvall, där hon ska få nya vänner som hon kan vara hos på dagarna. Jag lämnar hästtransporten och volvon kvar här uppe.

Tänk att allt faller på plats, precis vid rätt tidspunkt.

I går vid lunch tid visste jag inte vad jag skulle göra med något.
Jag får intryck av att resan till skåne gjorde mig gott, meditation, stillhet och yoga - för kunna komma tillbaka och fixa det som behövs.

På onsdag får jag veta om jag kan köpa en liten lägenhet i centralt i stan. Det är vad jag önskar. På söndag är det öppethus på Yogashala från morgon till kväll. Nästa vecka börjar yogan som vanligt igen.

21 augusti 2008

En frisk person enligt Ayurveda

På Sanskrit:

Sama dosha
sama agni cha
samadhatu mala kriyah
prasanna atmendria manah
svastha ity abidhyate

Sushruta Samhita 15:41



Hälsa,
en frisk person, vars doshor (vata, pitta, kapha) och matsmältningsprocesser,
kroppsliga vävnader och utsöndringsprocesser är i balans.
Det inre jaget, sinnesorgan och sinne är i ett alert, lyckligt tillstånd förankrat i sig själv.

http://paranormal.se/topic/dosha.html

13 augusti 2008

slutet eller början

Jag vet inte säkert vad det är som händer, men det är stora förändringar och jag märker det tillsammans med hästarna. I dag öppnade jag bara grinden och gick rakt ut i skogen. Hästarna sprang vid min sida, dansande. Stack små rundor och kom hela tiden tillbaka till mig. Vi gick tillsammans i skogen i nån timme. Dom är med mig, jag är med dom. Den tillit som finns är obeskrivlig. Jag undrar om detta är slutet på mitt hästliv eller om det är nu som det verkligen börjar. Det enda som jag verkligen kan säga är att skorna och byxorna var jätte blöta när jag kom hem. Allt annat ska upplevas inte dokumenteras. Skorna har stått vid vedspisen hela dagen och är fortfarande blöta.

Jag fylls med energi av promenaderna i skogen. Jag fylls med sann glädje starkare än något annan jag upplevt när Spida och Rikkan visar sin livsglädje, tillit och ödmjukhet. Jag är nog den lyckligaste varelsen på jorden, inbillar jag mig.

03 augusti 2008

cykeltur


Jag och Klara är på väg runt byn.

blommor



Hos mig är det gud som är trädgårdsmästare, vackert, tycker jag.

Katt i brödkorg


En kul bild på Manson tagen på Solgården tidigare i sommar.

kväll i långbäcken


Dagens biff


Jag har fördjupat mig i veg. biffens fantastiska värld i sommar. I dag blev det ännu ett lyckat resultat.


Kokt bovete
kokt jasminris
svart quinoa
russin
kokta solrosfrön (dessa fyra sista är kokta i ganska stark grönsaksbuljong)

skållade mandlar
chashewnötter
morötter
sambal olek
salt
färsk ingefära (dessa mixas till en smet)


Blanda allt samman och stek till biffar. Servera gärna med raita och stekta tomater.



27 juli 2008

Riktig sommarvärme

Nu är det varmt. Himlen känns så oändligt mycket högre och luftigare, med en helt annan ton i blåfärgen. I dag har jag vilat, på stranden. Började att öva yoga på badbryggan och kunde registrera varje balansförändring och även vindens påverkar på vattnet. Det var en utmaning. Några barnfamiljer som till badplatsen, helt oförmögna att förstå att jag sökte lugn och ro. Dom skrek som stuckna grisat hela bunten, fast som stod nära varandra och inte hade behövt skrika. Vad är det med människorna i dag? Vata obalans? Lever i sina huvudet så till den grad att dom har glömt att det känns kallt när man doppar tån i vattnet???

Lade mig längst bort på sanden för att få vara ifred. Läste min favorit bok, Are Thoresens "Alt. Vet. Med." Åt medhavd lunch och drack Japanskt grönt te med rostat ris. Klara var med. Hon fick minsann bada lite, men det var för kallt för hennes smak. Hon låg mest i skugggan.

Jag fyllde upp några hinkar med vatten och skvimpade ner hästarna så att dom skulle få svalka, där dom stod och vilade inne i sin lilla stuga.

23 juli 2008

Sommar på landet med tuvor

Resan upp gick bra, tog 6 timmar. Hästarna förändrades så snart dom såg var dom kommit. Rikkan är hemma. Spida verkar också nöjd.
Nu är det bete, och allt arbete som följer med att putsa, kratta och hålla fint på gården.
Har lånat mig två katter som stor trivs, Viktor och Elsa.

TUVOR
I dag funderade jag över tuvor, tuvor ute i hagen, tuvor i vårt inre. Att en lite sak som en tunn gren kan skapa en förändring i balansen. Gräset växer och lägger sig ovanpå. Solen strålar inte jämt över gräset, utan det kastas en skugga, vattnet rinner inte undan på samma sätt, råttor bygger bo, människor snubblar. En lite tuva gör en stor förändring. Hur många små tuvor har man inom sig, sånt som bara hänger sig kvar och blir ett hinder i energiflödet, påverkar tankar, känslor och rörelse.

Det känns som om jag är högst uppe på jordklotet, nära till himlen, när jag är här uppe. Det är mycket ljus, mycket himmel och friska vindar. :)

06 juni 2008

Mer sol, mer bad

27 i skuggan tidigt i förmiddags. Det är verkligen stekande hett.

Vi badar varje dag, jag, Rikkan och Spida. Det blir bara varmare i vattnet för varje dag som går. Spida vågade sig ut och blötte mage i dag. Snart simmar vi. Jag är lite fundersam på hur bra jag simmar med skona på...men det märker jag snabbt.

03 juni 2008

Sol, hetta och rörelser

Har varit aktiv med hästarna sedan dom kom till betet, för att finna deras balans. Lekt och grejjat från marken, i snöre.
Spida är lite trött i ett bakknä, men inte tröttare än att vi tog en promenad ner till Ljungan där vi badade. Hade Rikkan lös. Hon lade sig för att bada. Det är härligt att få vara med när hästarna gillar att bada. Klara gick hem, hon ville inte bada.

I dag var det min egen tur att fördjupa mig i balansen, åkte till stan och övade yoga.

Katten Minke hade dragit in en stor fågel i huset. Tog ut den i en handduk. Tror att den klarade sig, trots att den haltade. Den flög sin väg.

31 maj 2008

Sommar

Sol och mygg. Ja, nog är det sommar. Hästarna har hittat till ett sundare kroppsflöde. Nu är det mjukgörande övningar som gäller morgon och kväll, för att komma i form till Långbäcken.


Har i dag tittat på en gård. Ska se på fler.

Klara har fått sommarfrisyr nu.

Hästar är inga leksaker, utan bör ges möjlighet att hitta till sin balans. Det är trist när denna möjlighet uteblir, tycker jag. Stress reducera mera, för att kunna uppleva en helhetssyn.

30 maj 2008

Flytt inför flytten

Har flyttat Rikkan och Spida till Solgården. I trädgården och marken runt huset (8 ha) finns det plats. Vi stannar här i väntan på att gräset ska växa sig långt i Långbäcken.

Vi väntar också på Kevin, som kommer till Solgården för att hålla yoga kurs den 8 juni.

22 maj 2008

Början till min styrka och balans

Jag tror så här:

Det handlar om att lära känna och stärka sin självkänsla inte bara stärka sitt självförtroende. Genom att lära sig att fokusera på vissa övningar så bygger man upp självföroendet, men när man väl slutar med övningen så är självkänslan lika låg som innan.

För att verkligen bli vän med hästen på ett ödmjukt sätt så handlar det om att lära sig leva med den kropp man har, acceptera det och utveckla sin egen förmåga att kommunisera genom kroppen.

Genom att bygga upp självkänslan genom sin egen balans i tanke, kropp och sinne så blir man en värdig ledare, oavsett vad man gör. Då behöver man inte kalla det för någonting annat är att man lever med hästen.

Så fundera på hur du ska finna självkänsla, så löser sig allt annat helt naturligt.

Kontroll eller frihet?

Vi får det vi ger, rätt och slätt. Jag tror att det handlar om hur vi presenterar vår "önskan". Dvs hur vi kontrollerar hästen eller ger den utrymme för att får vara fri och följa våra rörelser.

En människa med stress (vilket nästan alla människor har i dag) har svårt att får fram den raka och neutrala "kontrollen". Detta på grund av att stress låser oss i ett tunnelseende, där vi är i våra tankar istället för i kroppens harmoniska rörelse.

Hästarnas reaktioner visar på hur människans "önskan" dvs. vårt sätt att kontrollera hästen är blandat med med våra känslor och obalanser och också hur lite vi anpassar oss till hästens balans och energi.

Dagens människa lever till största del i sina tankar. Hästen lever i kroppen. Om människan själv lägger fokus på kroppen och sin egen balans, så förändras hästens attityd. Samtidigt så förändras människans krav, eftersom denne inser att man ställt orimliga krav utan att sjäv ta ansvar för sin egen kropps påverkan genom rörelsen.

Rörd till tårar

Tips till den som tycker att andra rider sin häst bättre:

Hästarna talar alltid om för oss att vi behöver finna en natulirg balans och sundhet i oss själva. Det du gör och den du är, är två olika saker. Du är en fin människa och kan ge din häst mycket, även om en annan ryttare rider din häst på ett annat sätt.

Nu har du chansen att jobba med dig själv, för att uppnå dina mål: att kunna plocka fram det godaste i din häst. Se på hur du ska finna lätthet, glädje och balans i allt du gör i livet, så även när du rider. Alla kan, men vi har olika sätt att komma vidare när det gäller kroppskännedom, balans och hälsa. Det nyttar inte att jämföra sig med andra, för då blir man bara besviken. Du är unik! Hitta din balans, ditt hjärta och din egen harmoni utan att jämföra dig med andra. Kanske kommer du att inse att tävlandet inte är det roligaste som finns, utan att bara uppskatta stunden med hästen ger dig mer harmoni, så var det för mig.
Lycka till!

04 maj 2008

Vår promenad

I den medvetna närvaron var jag hela dagen i går. Dagskurs på Solgården i Ljungaverk. Härligt, underbart och fantastiskt att släppa stress och vara i stillhet, i tystnad och hela tiden i andetaget.
***
Rikkan och Spida är blanka, lite runda och har trivselslantar. I dag gick vi en promenad tillsammans med Marie, Klara och Tyra. Till en början var dom flegmatiska, så till den grad att jag undrade vad som fått två så glada hästar att bli så sega. Maten?

Tempot blev lyckligtvis mer normalt och när vi passerade hästhagen vid 4H gården så var Spida mer i luften än på marken. Snacka om att vara märkvärdiga när man möter några kallblodskillar som visar intresse. Dessa turer behövs, ridningen får vänta. 

Tack till alla som gratulerat mig på namsdagen. Jag hade själv inte koll på det. *hehe*

29 april 2008

promenad i vårväder

Övade morgon yoga och åkte sedan till stallet. Tog en intensiv och härlig promenad med Rikkan och Spida ca 3,5 km. Spida tröttnade till slut. Hennes has är fortfarande svullen. Klara stod kvar på gården och gafflade, inne i hagen eller utanför. Kände mig riktigt mör före yogaundervisningen. Mycket rörelse i allt som sker. Nu ska kroppen vila. Mer rörelse i morgon.

26 april 2008

Borta, men kvar i tanken

Anna Löthberg är inte längre kvar i sin kropp, hon har rest vidare. Det sista hon pratade om var hur hon läst om pleiaderna. Det är med stor saknad som jag inser att våra samtal är över. 
Livet förändras och går vidare.  Anna har en stor plats i mitt hjärta. liv. Hon gav mig hopp, styrka och värme. Hon  bar på en entusiam, baserad på erfarenheter, som är svår att hitta hos andra.
Alltid, min vän!

22 april 2008

totalt och underbart!

I dag var det strålande vårsol och underbart ute. Jag tog en promenad med hästarna. Vid första vatttenpöl med gyttja så parkerade Rikkan. Det var något som sade mig att det var ingen idé att ta på sig ridbyxorna. Spida gillar inte att bada, men ser gärna på. Vi blev båda blöta och geggiga. Fortsatte med kraftfull energi längs vägen upp i skogen. Tjejerna läker sig själva under dessa turer. Dom vaknar till liv och det är en underbar känsla att gå i mellan dessa två kroppar när dom rör sig i naturen. Det tog några kilometer innan dom verkligen hittade harmonin. Passerade en gård med många hästar, där blev det tjosan hejsan på tjejerna som glänser och visar upp sig inför andra. På slaka grimskaft gick vi hemåt. Belåtna. Äntligen så kom vi oss ut på en promenad och jag inser att detta är livet som jag inte vill mista. Rikkan och Spida ger en total känsla, energi och balans i rörelse, både i kropp och sinne.
Klara stannade vid stallet. Hon fick gå en promenad med en hundvalp som heter Ludde. Han är lite jobbig, det behövdes ordentliga tillrättavisningar från Klaras sida före han förstod att hon inte ville leka. Insåg sedan att jag glömt larmkortet till yogalokalen, så vi gjorde qigong ute i solen istället. Fågelkvitter gör en glad!

18 april 2008

Våren

Nu kommer värmen, med den stora förändringar, storstädning på flera plan.
Har skrivit en hel del och kommer att fortsätta skriva. Yogan tar dock det mesta av tiden. Hästarna är glada den lilla tid som dom får träffa mig. Det har varit mindre kul för Rikkan. Hon varken trivs eller mår toppen. Avresa till Långbäcken blir den 31 maj. Jag hoppas att tiden går fort.

14 april 2008

frihet genom rörelse

Jag har dansat både lördag och söndag. Hittat min rörelse igenom 5 rytmer, i balans i samklang med min energi. Det är underbart att kunna röra kroppen och samtidigt uppleva en frihetskänsla, lätthet och glädje. Jag undrade hur länge jag skulle orka, kroppen bar på förvånandsvärt mycket kraft. Jag har inte tänkt så mycket på att jag nu mer faktiskt kan röra mig precis som jag önskar utan begränsningar. Jag är inte längre den jag varit. Jag bara är. Nu blir det mer dans...

07 april 2008

Skogen, skogen

Var är den, skogen? Jag saknar naturen. Att bo i stan är säkert bra, men det känns onaturligt.
Har varit förkyld, men det är på bättringsvägen. Har målat och grejjat på shala. Det är inte färdigt ännu. Har sålt gården och ser mig om efter något nytt. Det blir spännande att se vad som går mig till mötes.
Funderar på att hålla en dagskurs i Sundsvall senare i April eller i Maj, har fått några förfrågningar. Är du intresserad? Hör av dig. Jag är lite snål med annonsering...

23 mars 2008

Vedic Art

I 4 dagar har jag valt att göra något helt annat, Vedic Art. 17 principer för att nå sin egen kreativitet och uttycka den i konstformen måleri.
En lärorik och utvecklande kurs. Jag är tacksam och glad.
Två av motiven blev... hästar. Som barn målade jag lite, så detta var något mycket spännande för mig, att plocka fram det jag gillar.


Glad Påsk på er, även om den snart är slut.

02 mars 2008

Ledig tid

Stannade på Solgården, efter en härlig Yogadag i Bräcke.
Jag tycker verkligen om att träffa människor och uppleva utveckligen utöver den traditionella lektionsundervisningen. Dom gånger detta kombineras med hästarna och ett helehtstänkade och medvetna rörelser hos både häst och ryttare , så är det ännu trevligare.

Nu är det sportlov och jag ska vara ledig från yogaundervisning både tisdag och torsdag.

På skärtorsdag blir det Vedic Art på Solgården. Det ska bli jätte kul och spännande att lära sig något nytt, att måla utan motiv och samtidigt kunna kombinera detta skapande med yoga och meditation. Är du intresserad? Kolla: www.solgården.nu -eller mejla för mer info.


Lev livet i ditt eget tempo. Har du svårt att finna tempot som passar dig? Lär dig mer om medveten andning, rörelse och mat.

I tacksamhet,
Mona

18 februari 2008

Funderingar

Det som är, det är. Det som andra uppfattar behöver nödvändigtvis inte vara det samma som jag själv upplever. Jag läser stress, energibrist och obalans på samma sätt som balans, hos andra.

Jag känner alltid en stor tacksamhet över att vara i min kropp och att kunna kliva upp ur sängen på morgoen och att kunna röra mig, gå och äta. Att jag sedan kan undervisa andra i yoga och utveckla min kropp över mina egna förväntningar borde vara tydligt nog för den som inte ännu förstått detta, men tydligen så är det inget jag kan ta för givet. I klartext: jag känner ingen frustration över att vara i min kropp. Nej, jag har inga problem, mina begränsningar ser jag ej som problem, utan bara ett konstaterande att det är som det är, och allting förändrar sig. Jag förändras, i takt med att årstiderna förändras och för varje andetag jag tar.

Jag saknar skogen och naturen. Stan är inget för mig. Att köra bil norröver och möta ljuset och snön var en berikande resa. Att fyllas med energi, ljus och styrka. Min mors begravning var insiktsfull och berikande. Klara gjorde morfar lugn och glad. Jag är glad att hon följde med. Det ingen människa kan göra, det gör Klara på ett naturligt sätt! Hon är en underbar varelse. Min vän. Jag är glad över att ha henne hos mig, trots att jag hör att hon lik matte, så har jag svårt att det faktiskt ligger något in det.

13 februari 2008

Återkommande dagskurs

YOGADAGEN
Balans, energi och lycka. Lär dig mer om helhet, upplev balans och energi i rörelse, meditation och avslappning. Lunch och helhetslära ingår.
Välkommen precis som Du är!

Plats: Yogashala,
Espalanaden 18, Sundsvall
Tid: 10-15
Pris: 550:-
Anmälan till senast 1 vecka innan: 070 291 35 96

Kommande kurs: Energi och balans

Dagskurs: Yogadag i Bräcke.
Lördagen den 1 mars 10-15
Pris 500:- 400:- stud./pens.
Kliv in i kroppen och känn ditt hjärtas godhet.
Balans, energi och lycka.

Passar alla.

Info: skapa.energi@gmail.com

Välkommen!

06 februari 2008

Energi i rörelse. Korta möten med hästarna och yoga, yoga, yoga.

Dom senaste dagkurserna har varit välyckade och balanserande. Jag trivs med att dela med mig av kunskap på flera olika sätt. Yogalektionerna fortsätter måndag till fredag i Sundsvall och Stöde. Min egen övning har utvecklats på ett strålande sätt. Kroppen blir bara starkare, smidigare och piggare.

Jag besöker hästarna kort ett par gånger i veckan. Den senaste energibehandlingen fungerade toppen. Dom var verkligen pigga, glada, blanka och lyckliga när jag tog ut dom till hagen igen. Sånt är verkligen härligt att uppleva.

Kontakten med naturen är sparsam. Jag och Klara vandrar genom skogen på vår dagliga promenad. Substitut för naturen är chanting och yoga. Jag kan känna hur jag påverkas av att sitta i bilkö på väg ut ur stan i rusningstrafik. Jag trivs inte helt, saknar naturen. Kollade i kalendern hur länge det var kvar till avfärd mot Långbäcken.

Tänker på att det viktigaste som finns är att ta fram sin inre energi och låta den värma och sprida lycka åt sig själv och andra. Låt andningen bli så mäktig att den kan föra kroppen likt ett höstlöv i vinden, i varje rörelse. Då behöver man inte längre tvivla på andetagets storslagenhet och nödvändighet. Energi finns i överflöd. Ta till dig den du kan och fortsätt att söka mot balans.

Yogashala Sundsvall's Fan Box