11 april 2009

Påskmiddag


Gul blev delar av den underbara middagen.
Curry med mung dahl, blomkål, vitkål, rotselleri, morötter, rivet äpple, ruccola, ghee.
Kryddor: soltorkad tomat, ingefära, chili, blötlagda russin, kummin, svarta lökfrön, garam masala, gurkmeja, fälkål, salt.
Rödbets sallad rivna rödbetor, färsk ingefära, pressad citron, mango balsam vinäger, sesam olja, sesamfrö, pumpafrö, solrosfrö, salt och lime peppar, mozarella & haloumi ost.
Jasminris blandat med Kamutvete
Dessutom: Färska groddar, matlagnings yogurt, nacho chips, mint gelé, morot och apelsin marmelad, ciabatta skuren i smala bitar.
Dessert: Uppkokt varmt vatten som hälls på frysta hallon & blåbär i ett glas.

09 april 2009

Yogakort - ta steget mot ökad hälsa

Genom Ayurveda och yoga kan du nå en hälsa som innebär att du vaknar utvilad och har ork hela dagen. Visst låter det härligt?

Yogakortet finns för att hjälpa och uppmuntra dig som behöver mer hälsa. Du får tips och motivation för att se över din livsstil. Alla kan må bättre. Hälsa finns på alla plan i livet. Ayurveda ser till helheten, med enkla medel och köksråd, för mer balans i livet. Piggare, gladare, smidigare, starkare, flexibilitet i tänkandet och mer frihet för känslorna, harmoni och hälsa.

Välkommen du oxå!

Soppor

Keldas färdiga soppor är en snabblösning. Lägg till något närande och gott.
Tomatsoppa: med mungbönor, ruccola, morot, ingefära, svartpeppar och basilika.
Sparrissoppa: spenat, quinoa, valnötter, svaretpeppar, timjan.
Sparrissoppa: Ruccola, spenat, mozarella, svartpeppar, valnötter.

06 april 2009

Måltider

En person med vata överskott behöver tung och oljig föda i tillräcklig mängd, undvika kall och torr mat. En person med stark pitta eld bör äta mer.En person med kapha överskott bör äta lättare och röra på sig mer.En persom med ama (slagg och toxiner) bör äta lätt varm kost, röra på sig 1 timme om dagen och dricka varmt uppkokt vatten med ingefära.

Rashi - mängden föda

Magen delas in i 4 olika delar.
2 delar fylls med fast föda,
1 del med vatten,
1 del med luft.

Ett balanserat födointag ger inga obehag i bröstet/hjärtat, ingen smärta, ingen tyngdkänsla över magen, välbehag, tillfredställelse, ingen hunger eller törst. Det är lätt att stå upp och lätt att gå. Kroppen är fylld med energi och lätthet.

Ett för litet födointag gör oss otillfredställda, ger förlorad styrka, viktnedgång, minskad immunitet, försämring av mentala funktioner, vata obalans.

Ett för stort födointag gör att magen sväller ut, ger illamående, diarré, koliksmärtor, värk i kroppen ,torrhet i munnen, svimning, stelhet, tyngdkänsla i kroppen, rapningar och trötthet.

Samyoga - kombination av olika födoämnen

I Ayurveda så bör vissa kombinationer av föda undvikas. Samyoga är regler för detta.

Att undvika för bättre hälsa:

Mjölk och bananer/ bröd med jäst.
Yogurt och bananer eller sura frukter.
Ägg och mjölk, yogurt, ost, frukt eller potatis.
Citron och yogurt, mjölk, gurka, tomat.
Potatis och yogurt, mjölk, melon eller gurka.

Yogashala Sundsvall's Fan Box