15 september 2009

Mungbönor/dahl

Är en snabbkokt liten böna som är rik på protein, mineral och kostfiber. Används i grytor, soppor och sallader. Passar utmärkt till att grodda.

I Ayurvedisk matlagning används dessa oftast delade och skalade. Skalad och halverad böna heter på indiska dhal.
Mung dhal behöver inte blötläggas i förväg och kokar snabbt.
Dessa är näringsrika, lättsmälta, skapar vanligtvis inte gaser i magen som andra bönor lätt gör. De erbjuder en sträv smak. De innehåller kostfibrer och en hög halt av protein.

Mungbönor är en av de mest hyllade livmedlen i Ayurveda. Dessa är för alla tre energityper (doshor) och är super när de kombineras till med de grönsaker och kryddor som du får tips om i din konsultation.

Bönorna lämpar sig tillsammans med ris, quinoa, matvete, mathavre, dinkel och grönsaker. Oftast smaksätt dahlen med gurkmeja, ingefära och koriander, fänkål eller kummin tillsammans med ghee.

Näringsvärde per 100 g
Energi 1204 kJ/288 kcal
Protein 24 g
Kolhydrat 44 g
varav sockerarter 2 g
Fett 1,3 g
varav mättat 0,4 g
varav fleromättat 0,4 g
Kostfiber 16 g
Natrium 6 mg
Järn 7,7 mg
Kalium 1050 mg
Kalcium 118 mg
Magnesium 170 mg
Groddade bönor innehåller även C och E vitaminer.

Vi säljer ekologiska Mungdahl på Yogashala.
Mungbönsgroddar

1/2 kopp hela mungbönor,
Bönorna kommer att expandera minst 3 gånger sin ursprungliga storlek.
Du behöver: Ett durkslag, en kökshanduk, ett kraftigt gummiband eller snöre. En burk.

1. Rensa bönorna och ta bort ev. små stenar eller annat skräp.

2. Lägg bönorna i ett durkslag och skölj noga.

3. Låt bönorna ligga i vatten minst 8-10 timmar, häll bort vattnet, skölj och plocka bort de bönor som inte svällt. (Vattnet kan användas till blomvatten)

4. Vira in bönorna i en kökshanduk/pappershanduk.

5. Knyt runt med snöre eller gummiband.

6. Lägg handuken med bönorna i en burk och förvara mörkt.

7. Lägg bönorna på en varm plats i 24 timmar.

8. Kolla efter ca 24 timmar. Om du vill fortsätta grodda, lägg bönknytet i ett durkslag, skölj med vatten och upprepa punkterna 4-7.

I Ayurvedisk matlagning är böngroddar med ca 2,5 cm lång svans optimala.
När groddarna sköljes före tillagning åker de flesta skalen iväg, men det är helt ok att ha några kvar som dekoration.

Yogashala Sundsvall's Fan Box