23 december 2008

JULGODIS


-med lycka och värme

Bovete
Valfri nötmix (orostade)
Solros och pumpafrön

torkade tranbär
torkade blåbär
färsk ingefära

aiwan
nejlika
balsamvinäger med fikon
riven kokos
råsocker
marsipan

Koka bovete, häll av vattnet och låt torka till genom att värma i en panna, rosta.
hacka blåbär och tranbär
riv ingefära
krossa aiwan och nejlika i mortel

Häll på ca 1/2 dl kokande vatten på bären och smaksätt med vinäger.
Blanda kryddorna och ingefäran tillsammans med bären. Blötlägg nötterna i kokande vatten, för att få en mjukare konsistens. Häll av vattnet och hacka nötterna.
Reducera vätskan som bären ligger i och blanda ner bovete och nötter. Tillsätt råsocker, rör om och låt smäkta. Tillsätt sedan kokos efter behag.
Rulla små marsipanbollar som plattas ut i botten på knäckformen. Fördela smeten ovanpå.

[Det går även att göra denna mix utan kokos och marsipan, låt då röran torka under omrörning och häll på råsocker och kandera. Låt sockret smälta, ta av värmen och sedan låt godiset stelna. Bryt i biar.]
God Jul!

Yogashala Sundsvall's Fan Box