13 september 2008

Underbar mat

ÄPPELCHUTNEY med mint och chili
Sura äpplen, kokos, citronsaft, chili, pepparmynta.
Riv äpplen, mixa med citron, pepparmynta och chili. Rör sedan ner kokos.

****
RIS med quinoa och kokos
Ris, quinoa, kokos, nejlika, salt.
Skölj riset många gånger. Blötlägg riset och quinoan en timme före kokning. Koka i rikligt med vatten. Skumma av om det behövs. Sila bort vattnet när riset är klart. Blanda i kokos, salt och nejlika.
****
DILLCURRY med squash, fänkål, linser.
Linser, ghee, kummin, salt, fälkål, squash, palsternacka, färsk fänkål, dill.
Blötlägg och koka sedan linserna. Skumma av. Fräs kryddor: kummin och fänkål i ghee tillsätt skalad squash. palsternacka och fälkål. Tillsätt lite vatten låt grytan fortsätta koka. Blanda i linser och klipp ner färsk dill.
****
RÖDBETSSALLAD
Rödbetor, äpplen, russin och pumpafrön. Lime, citron, olja och vinäger. Salt och peppar.
Riv färska rödbetor och äpplen, salta, peppra, och häll på pressad lime, citron, olja och vinäger. Låt stå och marinera över natten eller ett par timmar. Värm upp salladen i stekpanna eller wok före servering.
****
MORROTS KHEER
Morötter, smör eller ghee, mjölk, råsocker, salt, russin och nötter och svarta sesamfrön.
Riv morötter och koka dessa i vatten. Häll bort vattnet. Blanda i smör eller ghee och häll på mjölk. Salta och forstätt att koka ca 5 min. Blanda sedan i russin och nötter och smaka av med svarta sesamfrön eller något annat gott.
****
KHICHARI MED RÖDA LINSER
Ris, linser, valfri rotsak, ghee, färsk ingefära, nejlika, svartpeppar, svart kardemumma.
Blötlägg linser och ris. Riv rotsak. Blanda kryddor och ghee, fräs allt och häll på vatten.
Servera gärna med kokosyogurt, päron chutney eller pickles.
****
KHICHARI MED MUNGDAHL
Ris, linser, valfri rotsak, ghee, dill, kummin, svart kardemumma.
Blötlägg linser och ris. Riv rotsak. Blanda kryddor och ghee, fräs allt och häll på vatten.
Servera gärna med kokosyogurt, päron chutney eller pickles.
****
KOKOS YOGURT
Svarta senapsfrön, ghee, svarta sesamfrön, yogurt, salt, ev. lite svart quinoa.
****
PÄRON OCH FÄNKÅLS CHUTNEY
Päron, fänkål, råsocker, salt
****
FRUKOST FRUKTKOMPOTT
Päron, äpple, russin, kanel, råsocker -frön och nötter efter behag.
Skala och hacka frukten. Koka med råsocker. Låt eventuella frön och nötter bli varma. Pudra på kanel.
BOVETE GRÖT
Helt bovete, oskalade sesamfrön, salt, vatten.
Skölj några gånger och låt stå över natten. Skölj igen och häll på friskt vatten. Koka en stund, smaka av. Häll gärna kallt vatten på för att svalna, om du vill spara i kylen. Håller sig fint i 3 dygn. Enkelt att bara värma på. Kan med fördel användas i bullar, biffar, grytor och pajer.
****
MOROTS SOPPA MED KUMMIN OCH CITRON
Morrot, röda linser, ghee, kummin, fänkål, chili, färsk ingefära, nejlika, hing, salt.
Riv morötter grovt, fräs tillsamamns med kryddor och linser i ghee. Häll på vatten. Smaksätt med extra grönsaksbuljong vid behov. Avsluta med att pressa ner citron och klippa över dill.

Yogashala Sundsvall's Fan Box