31 januari 2009

Ayurvedadagen 31 jan

Det vi gör är hur vi mår. Det handlar om att ta ansvar. Det du gör för din hälsa i dag påverkar hur du kommer att må i morgon.
Det du gör för din kropp på morgonen har du med dig resten av dagen.

Matsmältningselden är viktig för vår hälsa. Den ska vara stark och förbränna det vi stoppar i oss. För detta behövs regelbunda intag med lättsmält och balanserad föda, som baseras på våra individuella behov.

Lycka är att kunna leva med den kropp vi har och känna att vi balanserar hälsan i livet alla dagar. Hälsa handlar om att kunna vakna utvilad, känna livskraft och harmoni i kropp, tanke och sinne hela dagen. Du kan hitta en individuell rytm som ger trygghet och harmoni, och genom sund rörelse vara kreativ i allt som rör egenhälsa. Somna gott om kvällen, sov hela natten. I Ayurveda finns kunskap om allt detta och mycket mer, genom att se till helheten.

Några tips:
- Drick varmt, uppkokt vatten, gärna med en bit färsk ingefära.
- Ät fasta måltider, huvudmålet mitt på dagen.
- Fyll endas magen till 3/4 delar. Det är lika ohälsosamt att äta för mycket som att äta för lite.
- Ät soppa till middag. Varm, lättsmält och näringsrik.
- Födan bör bestå av varm tillagad mat, gärna vegetariskt med färska råvaror.
- Ät när du är hungrig! Hör du inte att magen kurrar? Känner du inte hunger? Hjälp matsmältningen att fungera. Stress gör att magen sätts ur balans.

Maten är viktig, lika så rutinerna. Se på när du äter, hur du äter och i vilken miljö du äter i. För balans behövs rutiner.

Om du vill vara pigg och alert under dagen, gå då i säng vid 22 och kliv upp vid 06. Den sömn vi får mellan 22-02 är inte ersättningsbar.
Svårt att sova: Se inte tv på kvällen. Drick uppkokt mjölk med lite mängd av riven muskotnöt eller blå vallmo.

Se till att att din mage fungerar så att du kan tömma tarmen och kroppen på slagg redan på morgonen, före du stoppar i dig mer mat. Underlätta detta genom att direkt på morgonen dricka uppkokt vatten på tom mage -gärna med slantar av färsk ingefära eller något annat som hjälper till att få fart på magen.

Stress och slagg kallas för ama och hindrar oss från att uppleva närvaro, lyhördhet och följsamhet. Öppenhet behövs för att finna lyhördhet och känslighet. Det är ofta där hälsoutvecklingen tar stopp. Jobba med dina motstånd.

Några tecken på att kroppen har för ama:
tröghet, trötthet, apati i sinnet, gäspningar, växlande humör, styrkan minska i kroppen, förstoppning, huvudvärk eller värk, yrsel, bristande aptit, anorexi, kronisk trötthet, överdriven törst, domningar, stelhet, ökad salivutsöndring eller vit beläggning på tungan, sura uppstötningar, halsbränna.

Tips för att rensa ama: ta lite bockhornsklöver och aiwanfrö efter måltiden.
För ökat välbefinnande: Drick 1 stort glas uppkokt vatten 1 1/2 timme efter måltiden.

Dagskursen Introduktion till Ayurveda -livshälsa för alla som vill och behöver må bättre. Nästa träff: Lördagen den 14/3 Kl. 12-16 på Yogashala. Hör av dig om du vill veta mer.

Inga kommentarer:

Yogashala Sundsvall's Fan Box