21 februari 2009

Rödbetssoppa med getost och yogurt

En mättande och underbar lördags soppa. Serveras med getost, yogurt, ruccola och ungsrostat bröd med ghee och örtsalt.

Rödbetor; Mung Dahl; Morötter; Solrosfrö; Russin; Färsk ingefära; Ghee.
Fräs kryddorna i mycket ghee: spiskummin, kanel, grönsaksbuljong, svartpeppar, salt. Till slut: färsk citron, dragon och gräslök.

18 februari 2009

Yogamat

Den här grytan håller dig mätt länge och ger dig krafter att öva rejält med yoga 3-5 timmar efteråt.
Svart och rött råris
quinoa, mathavre, matdinkelvete
Beluga linser, ekologiska gröna linser
morot, broccoli, äpple, färsk blad persilja, sultan russin
färsk ingefära, soltorkad tomat, oskalade sesamfrön, solroskärnor
ghee, grönsaksbuljong, kokosmjölk
kummin, fänkål, kardemumma, nejlika, svartpeppar


Skölj och blöt upp följande: ris, quinoa, havre och vete, linser, solrosfrön, sesamfrö, russin.
Koka riset i vatten. Koka Quinoa, havre och vete tillsammans med linserna, solrosfrön och sesamfrön i vatten.
Häll av vattnet och blanda sedan samman riset med det andra.
Tillsätt ghee i en gryta, i med kryddorna och grönsaksbuljongen och kokosmjölken. Tillsätt lite vatten och grönsakerna som ska ha kvar sitt tuggmotstånd. Garnera med persiljan.

Till detta dricker du uppkokt vatten.

16 februari 2009

Yogashala Ayurveda hälsotips -avslappnade måltider

Enkla tips som är mycket effektiva.

- Ät när du är hungrig och när ditt förra mål är smält (ca 3-6 timmar efter måltiden).

- Inta måltiden I en tyst och avslappnad atmosfär utan att läsa, prata eller ser på tv.
- Ät inte för mycket. När du ätit färdigt så ska magen vara fylld med 3/4.

- Sitt tyst i 5-10 minuter efter måltiden.

- Lunch är huvudmålet på dagen. Frukost och kvällsmat bör vara lättare. Middag bör inte vara sen, gärna vid 18.

- Undvik tung mat till middag, så som kött, fisk, yogurt, ost, buttermilk eller kall keso.

- Hitta en regelbundenhet i dina matvanor. Samma tid varje dag.

- Undvik småätning. Drick uppkokt vatten, om nödvändigt ät en mogen söt frukt.

- Maten ska vara färsk och tillagad. Måltiderna ska vara nyttiga och smaka gott.

- Undvik uppvärmd mat, halvfabrikat och rester eller kall mat.

- Huvuddelen av maten ska vara varm, eftersom kroppen lättare kan absorbera varm och tillagad mat.

- Rå mat bör endast utgöra en sidorätt (t ex lite sallad).

- Använd dig av kulinariska kryddor. Det gör inte enbart att maten smakar gott, utan hjälper även matsmältningen.

- Inkludera alla 6 smaker i varje måltid.

- Drick vatten eller lassi under måltiden. Undvik kalla drycker, eftersom det gör matsmältningen slö.

- Mjölk ska inte drickas till maten. Uppvärmd mjölk är att rekomendera. Måste du ha
kall mjölk kombinera det då med sött, så som flingor eller toast.

- Honung ska aldrig värmas över kroppstemperatur. (40C) och används därför aldrig i bakning eller matlagning.

- Ta lämpliga ayurvediska kostkomplement, enligt rekomendation.


Yogashalas Ayurvediska hälsotips - varmt vatten

Drick varmt vatten

Det uppkokta varma vattnet har eldens egenskap och rekommenderas för att balansera kroppen, stärka matsmältnings elden och reducera slag och toxiner (Ama). Drick små klunkar ofta. Det är frekvensen som är viktig, mer än mängden. För att öka effekten lägg i ett par skivor färsk ingefära eller lite torkad ingefära under kokning.

DAGLIGA RUTINER - DINA CHARAYA


Dagliga rutiner förebygger sjukdomar.

MORGON
Kliv upp tidigt, helst före klockan 6.

· Töm blåsa och tarm.
· Skrapa tungan.
· Borsta tänderna.
· Skölj näsan.
· Massera med olja, sidenvantar eller torr borsta.
· Ta en varm dusch eller ett bad.
· Meditera eller öva yoga -efter din typ och dagsform, max till 50% av din kapacietet. Vata överskott & Pitta överskott behöver lugn yoga. Kapha och Ama behöver mycket och hårdare yoga.

· Ät en lätt frukost, bara om du känner dig hungrig.


LUNCH
• Huvudmålet bör bestå av 5 olika smaker, olika konsistenser och domineras av varm, färsk gärna vegetarisk mat. Drycken bör vara varm.

• Sitt tyst i 5 minutes efter måltiden.

• Främja matsmältningen med en lugn promenad på upp till 15 minuter.

KVÄLL
• Meditera i 20 minutes på eftermiddagen eller före middagen.

• Ät en lätt soppa till middag.

• Sitt tyst i 5 minutes efter måltiden.

• Främja matsmältningen med en lugn promenad på 15 minuter.

• Lugna ner kropp och sinne, rekreation.

• Gå i säng tidigt, sov helst 22.

Råd för tarmtömning
· 1-2 msk Ghee (klarnat smör) på tom mage, skölj ner med varmt/ljummet vatten
· Varmt/ljummet vatten på tom mage
· Kvällen: 1 tsk honung + ljummet vatten
· Triphala (milt laxerande och utrensande, bra vid ama)
Enligt Ayurveda så bör alla normala människor tömma tarmen dagligen, helst på morgonen. För dig som har varit i obalans länge eller har en stark obalans i tarmfunktionen kan kompletterande örter eller andra kökstips vara nödvändiga för att slippa oergelbundenhet eller förstoppning.

AMA - tips

Har du en förmåga att fokusera på din vikt?

Fundera istället på hur mycket hälsa/ohälsa som finns i din kropp. Förhoppningsvis får du ett annat perspektiv på dina kilon. Livet innebär en helhet. Dina dagliga rutiner, som inkluderar alla små detaljer i livet, påverkar dig. Vi går med små steg mot hälsa eller ohälsa.

Ätandet är mer än ett sätt att öka eller reducera vikten. Ätandet bör vara en smakupplevelse och en harmonisk, stressfri stund. Hälsa innebär rutiner i ätandet: ät när kroppen är hungrig, i lagom mängd, tugga noga. Inta varm och färsk mat, drick varm dryck, gärna uppkokt vatten.

Stress och slagg kallas för Ama. Det är 2 faktorer som hindrar balans. Ama är en kall och klibbig substans som kommer av en ofullständig förbränning och täpper till cirkulationen. Med Ama så går inte kommunikationen rakt fram, -varken mental, känslomässig eller fysisk. Ama hindrar oss från att känna följsamhet och lyhördhet.

Vid minsta lilla chock (stress) så störs tarmfunktionen och kroppen har svårare att ta upp näringen. Det är då lätt att ama bildas. Slarv med när och hur vi äter är lika illa som att äta för mycket eller för lite. På samma sätt som en diet som huvudsakligen består av kall och torr mat med kall dryck skapar obalans.

Det krävs lyhördhet och följsamhet för att uppnå balans. Allt finns inom oss dolt eller märkbart. Livet är en individuell väg för att uppnå balans. Därför är det viktigt att anpassa kostens kapacitet, förfina dieten, så att förmågan att smälta maten ökar -annars bildas ama.

Hjälp kroppen att må bra. Rensa ama. Håll matsmältningselden stark och balanserad. Följ dina rekomendationer eller prova detta almänna råd:

På kvällen, före sänggående:
Drick en kopp med ljummet varmt vatten (honung får aldrig värmas över 40 grader)
med 1 tsk honung + 1 tsk citron + 1 msk ghee.

På morgonen, på tom mage, minst 30 minuter före frukost:
Drick en kopp med ljummet vatten + 2 tsk honung + 2 tsk ghee

SAMANA - VISHESHA - SIDDHANTA


betyder: balans - djupgående - perfektion

För att uppnå perfektion och balans tillför vi den motsatta kvaliteten genom örter, mat, yoga och utvecklad andning. Allt för att förädla kroppens egen förmåga till läkande.

Sanningen bygger på kunskap. När vi lär oss lyssna på livet finner vi att i blodet går livet. I pulsen, som är ett uttryck för livet, finns kunskapen om livet.

Vem är jag? Hur mår jag? Vad gör jag?
Våra obalanser lagras i ”Vad gör jag?” Obalans är överskott.

Minsta morståndets lag innebär att det är lättast för en person med vata överskott att röra sig mer, för pitta överskott att vara omåttlig, och för kapha överskott gäller stagnation. Minsta motståndets lag stämmer inte.
Vata överskott bör söka: stillhet, kunna välja att jordas istället för naturlig rörelse.
Pitta överskott bör söka: minskad intensitet, mjukhet i sinnet.

Kapha överskott bör söka: mot att möta livet med rörelse.

Hälsa är ett friktionsfritt flöde i den fysiska kroppen och den sträcker sig till omgivningen. Var befinner du dig just nu?

Enligt Ayurveda är den yttersta orsaken till all sjukdom är intellektet misstag. Pragya apparad. Vår identifikation ger oss ett begräsat liv. Ofta handlar det om att bygga en trygghet, och förr eller senare rasar identiteten eftersom livet då levs med rötterna i livet istället för i livets föränderlighet.

Det är verklighetens tratt som begränsar oss när livets nödvändighet är att styra minnet om vem vi är och vad vi kommer ifrån. Vi vill veta, men vi vet inget. Det är tufft eftersom lidandet uppstår i tolkningen av motståndet, friktionen. Lyckligtvis leder alla erfarenheter till självkännedom.

Första steget -att rena kroppen.
Hur äter vi? Vad äter vi? På vilket sätt spjälkas maten?

Ayurveda

Ayurveda är kunskap om att utveckla det friska, att förverkliga livet till full vidd och medvetenhet. Det är kunskap om livet och livets alla omständigheter.

Livet upplevs inifrån och ut. Det rymmer allt från elände till det underbara, men även det vi inte själva tror att vi har inom oss att utveckla för att nå till det underbara, hälsan och helhet.

Hälsa är ett friktionsfritt flöde i den fysiska kroppen och den sträcker sig till omgivningen. Tankar och känslor påverkar och skapar den fysiska kroppen och omgivningen är oerhört viktig. Ska vi förbättra den fysiska kroppen så behöver vi även se till den subtila kroppen, där vi finner själen, men även åsikter, tro, sinnet, egot och identiteten.

För att uppleva ett friktionsfritt flöde så behöver vi större glapp mellan tankarna.

Hälsa bygger således på medvetenhet och rutiner. Ayurvedan lägger vikt på alla olika delar. Erfarenheter färgar och tolkar tanken i dagsmedvetandet.

Hur påverkar: färg, doft, känslor, rörelse, tankar?
Tankar och känslor är den innersta kärnan för vårt medvetande.

Hur använder vi kroppens erfarenhet inifrån och ut, samtidigt som kroppen och livet påverkas utifrån och in?
Vi behöver utveckla medvetandet för att förstå livet.

HÄLSANS 3 GRUNDER:
SÖMN
KOST
LIVSSTIL (eliminering)

beluga linser, quinoa, groddar å spenat


Koka beluga linser och quinoa i vatten, häll av och blanda detta med ghhe, grönsaksbuljong, pitta churna, (eller andra kryddor) kummin, låt koka upp.
Tillsätt färsk spenat som får sjuda och bli varm och sedan vid servering alfa alfa groddar. Gott till med Ryavitas pumpaknäcke.

15 februari 2009

semla

Nu har jag börjat lessna på köpta semlor. Bullarna är köpta, grädden är ekologisk.Här kommer ett gott recept på egen fyllning: Ekologisk omogen banan, mandelmassa, grädde, pepparmynta, riven färsk ingefära.
MMMMM!
Det är bra med grädde och sånt när det är kallt ute.

Snabbmat

Thaisoppa med mung dahl, quinoa, majschips, färsk spenat, böngroddar och broccoli.
Färdig soppa Spicy Thai
Blandning av mung dahl, quinoa, mathavre som kokas i vatten.
Häll bort vattnet och tillsätt spenat och broccoli, fyll på med sopp basen och toppa med chips och böngroddar till servering.

Yogashala Sundsvall's Fan Box