Enkla tips som är mycket effektiva.
- Ät när du är hungrig och när ditt förra mål är smält (ca 3-6 timmar efter måltiden).
- Inta måltiden I en tyst och avslappnad atmosfär utan att läsa, prata eller ser på tv.
- Ät inte för mycket. När du ätit färdigt så ska magen vara fylld med 3/4.
- Sitt tyst i 5-10 minuter efter måltiden.
- Lunch är huvudmålet på dagen. Frukost och kvällsmat bör vara lättare. Middag bör inte vara sen, gärna vid 18.
- Undvik tung mat till middag, så som kött, fisk, yogurt, ost, buttermilk eller kall keso.
- Hitta en regelbundenhet i dina matvanor. Samma tid varje dag.
- Undvik småätning. Drick uppkokt vatten, om nödvändigt ät en mogen söt frukt.
- Maten ska vara färsk och tillagad. Måltiderna ska vara nyttiga och smaka gott.
- Undvik uppvärmd mat, halvfabrikat och rester eller kall mat.
- Huvuddelen av maten ska vara varm, eftersom kroppen lättare kan absorbera varm och tillagad mat.
- Rå mat bör endast utgöra en sidorätt (t ex lite sallad).
- Använd dig av kulinariska kryddor. Det gör inte enbart att maten smakar gott, utan hjälper även matsmältningen.
- Inkludera alla 6 smaker i varje måltid.
- Drick vatten eller lassi under måltiden. Undvik kalla drycker, eftersom det gör matsmältningen slö.
- Mjölk ska inte drickas till maten. Uppvärmd mjölk är att rekomendera. Måste du ha
kall mjölk kombinera det då med sött, så som flingor eller toast.
- Honung ska aldrig värmas över kroppstemperatur. (40C) och används därför aldrig i bakning eller matlagning.
- Ta lämpliga ayurvediska kostkomplement, enligt rekomendation.