16 maj 2009

Förbli vid din hälsa

Vi kan inte kontrollera vädret, men vi kan kontrollera vad vi har på oss, så att vi slipper utsättas för stora påfrestningar. Det samma gäller alla delar i livet.

Om du vet att du har lätt för att bli förkyld på våren, undvik då det som framkallar uppsvälldhet, allergi, förkylning, huvudvärk, viktökning.

1. Uteckla din lyhördhet, så att du lär dig vad du behöver och vad som redan finns för mycket av inom dig.
2. Förebygg för faktorer som du inte själv kan styra över, som vädret eller medfödda svagheter.
3. Återställ balansen, där den fattas. Huvudsakligen genom att tillföra motsatsen av det du redan har.

Så till det viktigaste av allt:
Rengör och rensa kroppen från slagg, så att inga sjukdomar uppstår.
När kroppens balans störs av bristande diet, ohälsosam livsstil, negativa känslor eller andra faktorer så påverkas först vår matsmältningseld, agni.
Den osmälta födan ackumulerar i matsmältnings apparaten och bildar en toxisk klibbig substans, ama. Ama kommer ifrån en störd eller försvagad matsmältnings eld.
Ama täpper till i tarmarna och sprider sig sedan i kroppens alla flöden och kanaler och sätter sig i vävnader där sjukdomar uppstår.
Ama kan upplevas som en generell försvagning eller tyngd känsla. Ama orsakar förstoppning, nedsatt näringsupptag, gaser och diarré. Det kan också ge dålig andedräkt, dålig smak i munnen, stelhet i kroppen eller mental förvirring.
Du kan enklast se ifall du har ama genom att sträcka ut tungan. Ama bildar en tjock beläggning på tungan.

Fattas entusiasm, ork eller glädje?

Vädret påverkar oss och kan tala om hur det faktiskt står till inom oss.

Våren kan vara omväxlande! Utrensande och förnyande, men även bjuda på tyngd eller förvirring.
Är cirkulationen för stor så uppstår sömnproblem, förstoppning eller ledvärk.
Är elden för stark uppstår feber och inflammationer, och för svag samlas slagg och toxiner i kroppen.
Är det för mycket tyngd, som slagg och slem så uppstår hosta, förkylning och trötthet som gör att man sover för mycket och kan lägga på sig några kilon.
Blir det för mycket av det tunga om våren så kan apati eller depression uppstå.

För att hitta balans så behöver vi förstå hur det blåser, brinner eller rinner.
Dvs. tagit för mycket plats inom oss.

För mycket cirkulation (vata kvalitet) släcker elden och torkar ut kroppens fukt, som behövs för smörjning. Se till att äta tillräckligt med mat, som innehåller tyngd på regelbundna tider, för att hålla nere vata överskottet. Råkost, sallad och kalla drycker ökar vata.

För mycket eld (pitta kvalitet) leder till brännade urin, irriterade ögon, feber, inflamation, ilska och kritisk attityd. Se till att äta mindre av starka kryddor, oljig mat, som jordnötssmör eller rött kött. Pitta kommer ifrån ordet tapa, som på sanskrit betyder att värma.
Pitta i obalans söker efter starka varma rätter, som t ex. cayenne peppar vilket ökar obalansen.

För mycket tyngd och tröghet (kapha kvalitet) leder till slöhet, övervikt, förstoppning och ett överskott av slagg. Men även till diabetes, hyper sensitivitet eller hjärt attack. Se till att äta en lättare kost men tillräckligt med fibrer. Bitter och sträv smak samt föda som är lättsmält och ger en sammandragande effekt i kroppen, istället för det som känns lockande: söt, salt och oljig.

Det är viktigt med ett balanserat näringsintag, så att kroppen kan fungera.

Tips för dig som behöver mer energi.

- Använd din Shaktimatta t ex. 20 minuter för nacken, 20 minuter för ländrygg och bäcken, 20 minuter för magen och avlsuta med 20 minuter för nacken, tillsammans 80 minuter i ett sträck.
- Se till att komma dig ut i friska luften, promenera.
- Gör yogaövningar som ger dig lätthet och energi, utan att vara för ansträngande.

15 maj 2009

"Yoga håller mig ung"

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4981109.ab

14 maj 2009

Buttermilk -bra för orolig mage

1 del naturell ekologisk yogurt
3 delar vatten

Drick gärna rumstemererat.

För dig som har för mycket fart på magen kan 1 nypa torkad ingefära och 1 nypa spiskummin vara bra att smaksätta med.

Riktlinjer för kost

Vata
50% sädeslag
Hela korn, fullkorn, men även vitt ris, kokt spannmål, lite bröd och kex
20% protein
Ägg, högkvalitativa mejeriprodukter, fågel, fisk, skaldjur, kött, tofu, svarta och röda linser.
20-30% färska grönsaker däribland gärna 10% färsk frukt

Pitta
50% sädeslag
Hela korn, fullkorn, råris, fullkornsbröd, flingor och kokta gryn
20% protein
Bönor (inte linser), tofu, keso, ricotta, råmjölk, äggvita, kyckling, kalkon (endast vitt kött), räkor, kanin
20% grönsaker däribland gärna 10% färsk frukt

Kapha
30-40% fullkornsprodukter
rågkex, torra flingor, kokade gryn
20% protein
Kyckling, kalkon, kokta och pocherade ägg, lite getmjölk, alla bönor även ärtor
40-50% grönsaker däribland gärna 10% färsk frukt. En daglig sallad är bra.

Hälsa

Enligt Ayurveda så är hälsa mer än frånvaro av sjukdom. En balans i kropp, sinne och medvetande.

I Ayurveda talas det om att personen är lika gammal som sin matsmältningseld, agni.

Torr mat, torkad frukt, jogging, att alltid vara på väg till något med ett överdrivet "måste", jobba för mycket
-är alla faktorer som ökar vata energin inom oss. Lika så oro, osäkerhet, färsla, nervositet, rastlöshet, förvirring, sorg och ledsenhet.

Het och kryddstark mat, citrusfrukter, konserverad mat, varmt och fuktigt väder
-ökar pitta energin inom oss. Likaså ilska, avundsjuka, hat, ambition, att jämföra sig, kritik, dömande attityd, skarpa ord, perfektionism och inte minst kontrollbehov.

Kyla, dimma och fukt i vädret, mejeriprodukter, vete och kött samt att sitta och göra ingenting
-ökar Kapha energin inom oss. Lika så glupskhet, lystnad, tillgivenhet, ägandebehov, uttråkning, lathet och slöhet.

Lika söker lika. Vi drar oss hela tiden mot det som redan finns mycket av. För att balansera tillför motsatsen.

Yogashala Sundsvall's Fan Box