16 februari 2009

Yogashala Ayurveda hälsotips -avslappnade måltider

Enkla tips som är mycket effektiva.

- Ät när du är hungrig och när ditt förra mål är smält (ca 3-6 timmar efter måltiden).

- Inta måltiden I en tyst och avslappnad atmosfär utan att läsa, prata eller ser på tv.
- Ät inte för mycket. När du ätit färdigt så ska magen vara fylld med 3/4.

- Sitt tyst i 5-10 minuter efter måltiden.

- Lunch är huvudmålet på dagen. Frukost och kvällsmat bör vara lättare. Middag bör inte vara sen, gärna vid 18.

- Undvik tung mat till middag, så som kött, fisk, yogurt, ost, buttermilk eller kall keso.

- Hitta en regelbundenhet i dina matvanor. Samma tid varje dag.

- Undvik småätning. Drick uppkokt vatten, om nödvändigt ät en mogen söt frukt.

- Maten ska vara färsk och tillagad. Måltiderna ska vara nyttiga och smaka gott.

- Undvik uppvärmd mat, halvfabrikat och rester eller kall mat.

- Huvuddelen av maten ska vara varm, eftersom kroppen lättare kan absorbera varm och tillagad mat.

- Rå mat bör endast utgöra en sidorätt (t ex lite sallad).

- Använd dig av kulinariska kryddor. Det gör inte enbart att maten smakar gott, utan hjälper även matsmältningen.

- Inkludera alla 6 smaker i varje måltid.

- Drick vatten eller lassi under måltiden. Undvik kalla drycker, eftersom det gör matsmältningen slö.

- Mjölk ska inte drickas till maten. Uppvärmd mjölk är att rekomendera. Måste du ha
kall mjölk kombinera det då med sött, så som flingor eller toast.

- Honung ska aldrig värmas över kroppstemperatur. (40C) och används därför aldrig i bakning eller matlagning.

- Ta lämpliga ayurvediska kostkomplement, enligt rekomendation.


Inga kommentarer:

Yogashala Sundsvall's Fan Box