14 maj 2009

Riktlinjer för kost

Vata
50% sädeslag
Hela korn, fullkorn, men även vitt ris, kokt spannmål, lite bröd och kex
20% protein
Ägg, högkvalitativa mejeriprodukter, fågel, fisk, skaldjur, kött, tofu, svarta och röda linser.
20-30% färska grönsaker däribland gärna 10% färsk frukt

Pitta
50% sädeslag
Hela korn, fullkorn, råris, fullkornsbröd, flingor och kokta gryn
20% protein
Bönor (inte linser), tofu, keso, ricotta, råmjölk, äggvita, kyckling, kalkon (endast vitt kött), räkor, kanin
20% grönsaker däribland gärna 10% färsk frukt

Kapha
30-40% fullkornsprodukter
rågkex, torra flingor, kokade gryn
20% protein
Kyckling, kalkon, kokta och pocherade ägg, lite getmjölk, alla bönor även ärtor
40-50% grönsaker däribland gärna 10% färsk frukt. En daglig sallad är bra.

2 kommentarer:

yogini sa...

Vad med fettet?

Fundera på om man är feks Pitta med obalans i Vata skall man då äta vatakost? Har varit hos 2 olika ayurvediska doktorer. En av dem trodde min prakriti var ren Pitta. Och att Pitta gått in i vatas hus och skapat oreda. Det var i somras.Den andra sa att han inte kunde veta alls men att min obalans var fullt ut i Vata. Detta var i höst. Nu skall jag till doktor nr 2 igen och se vad han säger. Jag trivs bäst att äta superhet thaimat med chili, vitlök och massa scampi + fisk. Känner mej energisk och lätt. Blir uppblåst och sötsugen av vegetarisk mat. Känns som jag saknar nåt och får en känsla av att flyta ut och vara tung och stor. Dock fick jag en reaktion/matförgiftning efter ett resturantbesök med thaimat för några veckor sedan. Ren matförgiftning eller överskott på chili och lök.....ja man kan ju filosofera.
Hur många gånger träffar ni en person före ni kan säga vilken dosha han eller hon är??

Tacksam för svar.

Vänlig hälsning maria

Mona Nygren sa...

Vad med fettet?
-Fett behövs, i lagom mängd av passande kvalitet, beroende på balans i kroppen.

Fundera på om man är feks Pitta med obalans i Vata skall man då äta vatakost?
- Vad fick du för råd av de du träffat? Jag skulle nog se på en kombination, alltså använda både vata och pitta kost, men det beror på vad pulsen säger.

Har varit hos 2 olika ayurvediska doktorer. En av dem trodde min prakriti var ren Pitta. Och att Pitta gått in i vatas hus och skapat oreda. Det var i somras.Den andra sa att han inte kunde veta alls men att min obalans var fullt ut i Vata. Detta var i höst. Nu skall jag till doktor nr 2 igen och se vad han säger. Jag trivs bäst att äta superhet thaimat med chili, vitlök och massa scampi + fisk. Känner mej energisk och lätt. Blir uppblåst och sötsugen av vegetarisk mat. Känns som jag saknar nåt och får en känsla av att flyta ut och vara tung och stor.
- Vegetarisk mat kan vara så varierad. Självklart kan du vara en typ som behöver lite tyngre protein källor. Själv har jag blivit en mästare på att laga veg. mat med substans som håller mig mätt och lätt länge.

Dock fick jag en reaktion/matförgiftning efter ett resturantbesök med thaimat för några veckor sedan. Ren matförgiftning eller överskott på chili och lök.....ja man kan ju filosofera.
- Matförgiftnings symtom är väl i högsta grad överskott? Varför Lök och chili när du har mycket Pitta energi? I vissa fall kanske som att hälla bensin på elden?

Hur många gånger träffar ni en person före ni kan säga vilken dosha han eller hon är??
- Jag fokuserar på den största obalansesn, just då. Inget annat.
//Mona

Yogashala Sundsvall's Fan Box