02 augusti 2009

Aj, mina handleder - Solhälsningarna

Varför får jag ont i handlederna när jag gör solhälsningarna?
Du gör en övning som kroppen inte är vad att göra. Handlederna är svaga och underarmarnas muskler är spända. Ta en paus, massera lite lätt, rotera handlederna och spreta med fingrarna.

Med övning stärker du musklerna och det kommer att kännas lättare att göra solhälsningarna. Hitta ditt tempo och känn efter vad din kropp klarar av. Yoga hjälper många med reumatism i händer och handleder.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle ju också kunna bero på att man har en större vinkel än 90 grader på handlederna.

Anonym sa...

Intressant, du verkar ha koll på det där med vinklar. Då passar jag på att fråga:
När har du "en större vinkel än 90 grader"?
Hur många grader är det då när det gör ont? ;)

Anonym sa...

Ursäkta mig, menade ”mindre” istället för ”större”. Beror liksom på vilket håll man ser det ifrån. Om du tänker dig en klocka så skulle den bestå av 360 grader. 90 grader är vad som kallas en ”rät vinkel”, tex den stora visaren på 12 och den lilla visaren på 3, visarna är ”rätvinkliga” mot varandra. En större vinkel än 90 grader skulle man alltså få om man flyttade den stora visaren från 12 till exempelvis 11 och en mindre om man istället flyttade den stora visaren från 12 till 1.
När man i solhälsningen går ned i chaturanga dandasana kommer handen och armen vara i 90 graders vinkel från varandra (rätvinkligt, dvs handen pekar mot ”3” och armen mot ”12” i vår tänkta klocka) eller i en större vinkel (armen kanske ekar mot ”11” eller ”10”). När man sedan rullar över tårna och kommer upp i urdhva mukah svanasana (updog) finns det en risk att man får en vinkel som är mindre än 90 grader mellan ovansida hand och arm (dvs armen pekar mot en siffra efter ”12” på urtavlan) vilket är en position som kan slita onödigt mycket på handlederna, men lätt att hamna i om man är ovan.

Anonym sa...

Måttlighet?
En som är ovan att öva bör i fösta hand utföra en position som är behaglig för kroppen. Så att rulla över tårna till uppåt gående hund kanske är överkurs?

Yogashala Sundsvall's Fan Box