15 september 2009

Mungbönsgroddar

1/2 kopp hela mungbönor,
Bönorna kommer att expandera minst 3 gånger sin ursprungliga storlek.
Du behöver: Ett durkslag, en kökshanduk, ett kraftigt gummiband eller snöre. En burk.

1. Rensa bönorna och ta bort ev. små stenar eller annat skräp.

2. Lägg bönorna i ett durkslag och skölj noga.

3. Låt bönorna ligga i vatten minst 8-10 timmar, häll bort vattnet, skölj och plocka bort de bönor som inte svällt. (Vattnet kan användas till blomvatten)

4. Vira in bönorna i en kökshanduk/pappershanduk.

5. Knyt runt med snöre eller gummiband.

6. Lägg handuken med bönorna i en burk och förvara mörkt.

7. Lägg bönorna på en varm plats i 24 timmar.

8. Kolla efter ca 24 timmar. Om du vill fortsätta grodda, lägg bönknytet i ett durkslag, skölj med vatten och upprepa punkterna 4-7.

I Ayurvedisk matlagning är böngroddar med ca 2,5 cm lång svans optimala.
När groddarna sköljes före tillagning åker de flesta skalen iväg, men det är helt ok att ha några kvar som dekoration.

Inga kommentarer:

Yogashala Sundsvall's Fan Box